Is jouw leuke zomer een aanslag op jouw budget? Lopen de kosten voor de vakantie te hoog op? Zijn de dagjes uit hoger uitgevallen dan je wilde? Schrik je van de brandstofkosten die er ook nog eens bijkomen?

Het hele jaar spaar je voor diverse doelen die elk jaar terug komen en dus ook voor de vakantie. Hiermee dek je al een aantal van deze kosten als je je tenminste aan jouw budget houd.

Zeker in de zomer is het zaak dat je je aan jouw eigen budgetplan houd en dit niet overschrijd. Juist in deze is het goed jouw financiën onder controle te houden. Terwijl de zomervakantie een perfecte tijd is om op vakantie te gaan zal je je toch af moeten vragen of deze zomer vakantie niet teveel op jouw budget drukt. Belangrijk dus om nu juist jouw verantwoordelijkheidsgevoel naar voren te laten komen.

Maar nu niet gelijk in paniek raken. Er zijn echt wel wat mogelijkheden om te zorgen dat je genoeg spaart voor de zomervakantie en dat je zonder zorgen toch vakantie kunt vieren.

Ik snap het wel, je kijkt het hele jaar uit naar de zomer en dan kun je opeens niet veel vanwege het geld. Altijd weer dat geld dat jouw tegenhoud. Maar sinds jij een eigen budgetplan hebt niet meer.

Je kijkt er al helemaal naar uit. De gezellige barbeques, naar het zwembad of het strand en het liefst ook nog op vakantie.

Je wilt het niet missen, maar je maakt je ook zorgen om het geld. Logisch, want het kost ook allemaal genoeg. Je wilt niet tegen alles nee zeggen en ook mee doen met alle gezelligheid met vrienden en familie.

Nu zou ik wel willen zeggen tegen je dat je alles kunt doen. Lekker met vrienden naar het strand, met je kids op vakantie, die familie barbeque en ga zo maar door, maar ik wil ook realistisch blijven. En jij zal dat ook moeten zijn. Zeker als het om jouw budget gaat. Als jij niet het budget hebt voor al deze dingen die op de planning staan dan zul je moeten zorgen dat de kosten omlaag gaan of je zult wat af moeten zeggen.

Je kunt zeker wel een leuke zomer hebben als je ervoor zorgt dat je de kosten wat lager uit kan laten brengen. Hoe vraag je je nu af? Dat ga ik jou vertellen. Jij kunt leuke dingen blijven doen zonder geld uit te geven dat je niet hebt.

Ten eerste ga je de dingen splitsen. Je maakt een lijstje met dingen die je wil en een lijstje met dingen die nodig zijn. The wants and the needs. Natuurlijk wil je met je gezin naar de Efteling of wil je op vakantie, maar je hebt het niet echt nodig. Twijfel je of iets nodig is of dat het zonder ook kan, vraag het maar aan mij. Ik geef jou het juiste antwoord, maar of je het een leuk antwoord vind kan ik jou niet garanderen(waarschijnlijk niet).

Het leuke nieuws is dat de zomer een perfecte tijd is om te sparen. Je hoeft helemaal niet zo veel uit te geven. Je hebt geen behoefte aan zware maaltijden, je gaat makkelijker lopend of op de fiets de boodschappen doen als het mooi weer is(scheelt weer brandstof) en er zijn meer buiten activiteiten die gratis zijn.

Dus kom maar op met die zomer besparingen.

Voordat je start met deze zomer besparingen.

Check eerst even bij jezelf of je goed inzicht hebt in jouw financiën. Heb je een budget? Hoe gaat het met jouw budget? Kom je nu elke maand goed uit met jouw budget? Het is belangrijk om dit op orde te hebben anders kun je de volgende stappen niet zetten. Ik blijf er misschien teveel op hameren, maar een budget voor jezelf is de basis tot alles. Je moet jouw budget onder controle hebben, anders kun je geen stappen zetten. Jouw budget is jouw houvast en als je dit op orde hebt dan kun je je focussen op de volgende stappen en doelen.

Start thuis met de zomerbesparingen.

1.Omarm de zomerse maaltijden.

Zoals ik al zei eten veel mensen in zomer lichte maaltijden. De stamppotten liggen achter ons en een zware maaltijd hebben we nu echt niet nodig. Maak hier gebruik van. Echter in de warme zomer hebben we vaak geen zin om te koken en voor je het weet beland je in een restaurant of bij de afhaalmaaltijden. Voorkom dit door simpele maaltijden vooraf te gaan plannen. Hou het simpel en zorg ervoor dat je zo min mogelijk toegeeft hieraan. Door simpele maaltijden te kiezen hoef je niet zo lang in de keuken te staan en ben je zo klaar voor een goede maaltijd.

2.Neem kleine stapjes om te besparen in huis.

In de winter klinkt het logisch om te besparen op de thermostaat. Deze zet je ’s avonds eerder uit of je zet hem iets lager en trek een extra vest en sokken aan. In de zomer kun je ook in huis besparen. Zet ramen en deuren tegen elkaar open, met name ’s avonds om het huis door te luchten en de temperatuur te laten zakken. Een ventilator is natuurlijk wel lekker, maar vreet ook veel stroom. Hiermee voorkom je dat deze de hele dag staat te draaien. Bovendien wordt het rondom de ventilator ook warm door het apparaat zelf. Zorg dat je vlak voor de zomer nog een keer de vriezer hebt ontdooit. In de zomer maken we meer gebruik van de vriezer, omdat we ijs, ijsklontjes en makkelijke ingevroren maaltijden eten. Zorg dat er niet veel ijsaanslag in de vriezer zit, dit scheelt weer in de energiekosten.

We gebruiken vaak al minder licht in de zomer , dus die besparing is niet zo moeilijk voor ons. Toch weer mooi meegenomen.

3.Stop abonnement kabel, Netflix en Videoland.

In de zomer kijken we veel minder televisie. Er is immers veel meer te doen buiten. Zet de abonnementen die je hebt stop en kijk eens wat je bespaart in deze maanden. Natuurlijk is het zo dat als je na de zomer weer meer binnen komt te zitten dat je weer meer wil gaan kijken en dat je dan aansluitkosten moet betalen. Maar reken maar eens uit wat je uiteindelijk bespaart als je een paar maanden de abonnementskosten niet hebt en daarna de aansluitkosten betaal bij het opnieuw aanvragen van het abonnement. Je bent echt goedkoper uit als je het een poosje stopzet. Je kunt natuurlijk ook alleen Netflix bijvoorbeeld stopzetten en dat je nog wel de kabel houd. Je hoeft niet meteen alles af te laten sluiten, maar als je er al één doet heb je er al jouw voordeel mee.

4.Sportabonnement stopzetten.

Ben jij in de zomer veel in de sportschool te vinden? De meeste mensen niet, maar ze betalen er wel voor. Neem in het vervolg een half jaar abonnement in de winter en stop in de zomer. Je kunt in de zomer buiten hardlopen, wandelen, zwemmen en er worden veel activiteiten georganiseerd waar je aan kan deelnemen.

5.Spullen verkopen

In de zomer kun je het makkelijkst jouw spullen verkopen. Er zijn veel rommelmarkten en braderieën waar je jouw spullen kwijt kunt raken. In de zomer gaan mensen sneller naar een rommelmarkt dan in de winter. Sla je slag en verdien een extra centje voor de zomer.

6.Plan afspraakjes (voor jezelf en de kinderen)

Maak gebruik van de zomer en spreek af met vrienden. Organiseer met elkaar een barbecue en neem allemaal iets mee. Zo hou je de kosten laag voor iedereen en kun je het met vrienden gezellig hebben.

Pas op elkaars kinderen zodat je allemaal tijd kunt inplannen voor jezelf. Help elkaar, dit scheelt in de oppaskosten. Dit is zeker een goede manier voor alleenstaande moeders om tijd in te plannen voor zichzelf. Moeders helpen elkaar op deze manier en het voorkomt dat je sociaal geïsoleerd raakt. Ook ideaal in de zomer is natuurlijk de kinderspeeltuin, gratis en je ontmoet andere ouders.

Vond je dit blogbericht interessant?

Wil je hem dan delen met jouw netwerk en community? 

Heel simpel door de Share buttons te gebruiken boven- en onderaan dit bericht.

Thanx!