Het is zo makkelijk gezegd, minimaal € 1000,- achter de hand hebben, maar dat is het natuurlijk niet. Dat weet ik maar al te goed. Hoe krijg je het voor elkaar vraag je je af en waarom zou je dat geld achter de hand houden als je er nu iets makkelijk door kan leven? Op het moment dat je wat geld apart wilt gaan zetten is de verleiding natuurlijk heel groot om er iets leuks voor te kopen, minder streng te zijn wat betreft jouw uitgaven of iets meer boodschappen van te halen.

Het is zo belangrijk om een noodpotje achter de hand te hebben. Op het moment dat je wat geld apart zet voel je dat niet en voel je er ook niet de meerwaarde van om dat te doen. Dat is dan ook een flinke valkuil als het gaat om budgetteren. Dit hoort er echt bij. Later zul je ook merken dat het een verstandige keuze is.

Uit eigen ervaring kan ik jou vertellen dat het echt fijn is dat ik geld op mijn spaarrekening heb en daar alleen aankom als het echt nodig is. Een echt noodpotje dus.

Soms heb je van die tijden dat je de ene onverwachte rekening na de andere binnen krijgt. Rekeningen die niet onder de vaste kosten vallen. Een bezoekje aan de dierenarts en een reparatie aan de auto die in één maand tegelijk komen is neit op te vangen als je een minimum inkomen hebt. Je bent gelijk door je geld voor die maand heen en moet je maar zien hoe je de rest van de maand doorkomt.

Op dat moment ben ik blij dat ik niet wakker hoeft te liggen met de vraag hoe ik dat ga betalen. Doordat ik altijd zuinig leef en geld opzij zet kan ik gelukkig deze rekeningen betalen. Ook al zet je telkens maar een klein bedrag apart, het loopt wel op en het kan op een gegeven moment genoeg zijn om deze onverwachte uitgaven te dekken.

Denk nou niet dat het gelijk een vette pot is, maar ik heb wel in de afgelopen jaren gemerkt dat ik hierdoor minder geld stress heb.

Op het moment dat ik een maand heb met meer inkomen, bijvoorbeeld in mei als het vakantiegeld erbij zit, dan zet ik gelijk het overige geld op de spaarrekening. Zo zorg ik ervoor dat ik de maanden erna geen probleem heb als ik een onverwachte uitgave heb.

Het is natuurlijk heel verleidelijk om het extra geld aan iets leuks uit te geven. Vakantie, een andere auto of kleding. Noem maar op, het lijkt zo voor de handliggend ook voor veel mensen dat zij dit hiervoor kunnen gebruiken. Het heet niet voor niets vakantiegeld toch? Toch probeer ik niet in de verleiding te komen, omdat ik weet dat ik er later profijt van heb. Natuurlijk mag je best een klein bedrag uitgeven aan iets dat je graag zou willen, je mag jezelf tenslotte ook wel eens verwennen. Kijk wel uit dat je voor jezelf van tevoren een grens hebt gemaakt van hoe hoog dat bedrag mag zijn. hierdoor kun je dan ook zonder schuldgevoel lekker jezelf eens verwennen.

Voorheen had ik echt slapeloze nachten van mijn financiële problemen. Dat wil ik echt niet meer en dat hoeft ook niet meer. Als ik maar zorg dat dat noodpotje gevuld blijft en ik dus goed in de gaten houd dat het niet teveel slinkt.

Start nu nog met het opbouwen van een noodpotje. Al is het maar een klein bedrag dat per keer kunt missen, alle beetjes helpen. Je kunt beter een klein beetje sparen dan een klein beetje teveel uitgeven.

Zijn jullie voorbereid op mindere tijden of lukt het maar niet om reserves op te bouwen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

SUCCES!

 

De Super handige geldbesparende checklist.

Ga alvast aan de slag en zet de eerste stappen. Ik heb een super handige geldbesparende checklist gemaakt.

Zo kun je alvast de eerste besparingen inzetten.

Vond je dit blogbericht interessant?

Wil je hem dan delen met jouw netwerk en community? 

Heel simpel door de Share buttons te gebruiken boven- en onderaan dit

bericht. Thanx!