Hoe word je succesvol door klein te starten?

We hebben vaak de overtuiging dat succesvolle mensen hun succes ervaren vanaf de eerste dag. Zij werden wakker en boem, daar was een succesvol bedrijf of iemand is ineens bekend en beroemd en heeft veel geld.

Was het maar waar. Ik zal je uit de droom helpen, want de meeste succesvolle mensen zijn ook klein begonnen. Kijk maar eens naar:

J. K. Rowling, de schrijfster van de boeken van Harry Potter. Zij schreef op het moment dat zij van een minimum moest rondkomen. Hoeveel uitgeverijen heeft zij wel niet bezocht voordat er iemand eindelijk haar boek wilde uitgeven. De uitgeverijen slaan zich nu voor hun kop als je kijkt naar het succes dat zij nu behaald heeft. De les die zij jou zeker kan leren is om nooit op te geven.

Self-made miljonair Dave Ramsey die begon zijn bedrijf vanachter een tafel in zijn huiskamer en heeft van daaruit zijn miljoenen bedrijf opgebouwd met maar liefst ruim 800 medewerkers. Hij heeft miljoenen mensen geholpen om uit de schulden te komen en een vermogen op te bouwen.

Kijk eens naar onze Annemarie van Gaal. Als alleenstaande moeder de touwtjes aan elkaar moeten knopen en zelfs naar Rusland is gegaan om daar een bedrijf op te bouwen. Dit heeft zij later verkocht en zij is nu één van de beste financieel adviseurs van Nederland(vind ik!). Zij investeert in diverse ondernemingen en bedrijven. Een succesvolle doorzetter!

Dit zijn een paar voorbeelden waarin je duidelijk kunt zien dat  iemand niet gelijk een rooskleurige start heeft gehad en zeker ook niet van de ene op de andere dag  succesvol is geworden met zijn of haar bedrijf. Uiteindelijk hebben zij door door te zetten, consistent te zijn aan zichzelf en hun omgeving zo min mogelijk invloed te laten uitoefenen op hen ervoor gezorgd dat zij meer manifesteerden dan dat zij zich ooit voor ogen hadden gehouden.

Waarom klein beginnen zo belangrijk is.

Laten we wel wezen, klein starten is niet fijn en niet leuk. Je ziet jezelf nog geen foto’s delen op social media wanneer je in de huiskamer of in een kamertje achter jouw bureau aan het werk bent. Niets romantisch aan en niet leuk voor social media. Je staat ook  niet te springen om aan jouw vrienden te vertellen dat je nu geweldig leven hebt, want dat is nog niet te zien.

Toch is maak je als je klein begint een van de belangrijkste momenten en stappen in jouw bedrijf mee. Zeker in een later stadium zul je zien dat het goed was.

Het is dan dus ook belangrijk om jezelf die toestemming te geven om nog niet groot te zijn en dus om klein te beginnen. Je bent een beginner en dat is goed.

Buiten dat het ook al in de meeste gevallen bewezen is, is door klein te beginnen jouw doel en droom zoveel malen makkelijker haalbaar.

Wat gebeurt als je gelijk groot gaat dromen en grote doelen gaat stellen voor jezelf? De angst dat het je niet gaat lukken komt om de hoek kijken. Je gaat momenten krijgen waarin de twijfel toeslaat. Je vraagt je af of jouw doel wel haalbaar is. Is mijn doel niet te groot en overweldigend, het kan je ineens naar de keel grijpen. Door klein te beginnen is het voor jezelf geloofwaardiger om het te halen en lijkt jouw droom helemaal zo gek nog niet!

Hoe start je klein?

Jezelf de toestemming geven om klein te beginnen vereist doorzettingsvermogen, toewijding, een verplichting naar jezelf toe en natuurlijk doorzettingsvermogen. De kwaliteiten die je hebt zorgen ervoor dat het jou gaat lukken.

Daarom geef ik jou een paar richtlijnen wat betreft dat je beter wel en wat niet kan doen om jouw dromen te gaan verwezenlijken.

1. Wacht niet tot je er klaar voor bent.

Ergens klaar voor zijn is een overtuiging die we onszelf opleggen. Zijn we ooit ergens echt klaar voor? Er zal altijd wel een reden zijn om nog te wachten of je verzint smoesjes om het uit te stellen. De enige manier om jezelf ervan te overtuigen dat je er klaar voor bent is door het te gaan doen. En al doende leert men, dus je je zult moeten beginnen om vervolgens na de eerste stap de tweede te kunnen gaan zetten.

Het mooie aan klein beginnen is dat het altijd wel te overzien is. Je doet het immers stap voor stap.

Wat ik ook leerde was dat je eerst beslis om het te gaan doen en je daarna pas af te gaan vragen hoe je het gaat doen. Als je je dit eerst afvraagt kom je nooit verder. Komt er een kans op jouw pad en je voelt niet dat je er klaar voor bent, je vind zelf dat je het niet zou kunnen of je hebt er niet voor geleerd, het maakt niet uit. Gewoon ja zeggen en beginnen. Je leert het wel op het moment dat je eraan begint.

2. Neem wel de kleine stappen.

Op het moment dat je jouw grote droom, jouw grote doel, jouw grote idee in kleine stappen gaat verdelen, begin je vanzelf de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden te zien.

Even een simpel voorbeeld om het duidelijk te maken.

Stel je wilt de marathon gaan lopen, maar je hebt nog nooit hard gelopen. Je gaat dan niet op de eerste dag gelijk 15 kilometer lopen. Je begint met een paar kilometer en dat ga je dan opbouwen. Stap voor stap naar jouw grote doel.

Als jij een webwinkel gaat starten is het bijvoorbeeld een goede eerste stap om via een platform zoals Etsy te gaan verkopen of Bol.com.

Wat jij gaat merken, zowel in het bedrijfsleven als jouw persoonlijke leven, is dat de kleinste stappen de meeste impact gaan maken. Het zijn de kleine stapjes die zo’n verandering in kunnen zetten waar je blijvend resultaten van gaat zien, zeker als je ze blijft herhalen. Daarom is het ook belangrijk om niet alleen in kleine stapjes te denken, maar ook de tijd los te laten die je nog nodig hebt om jouw doel te halen. En dit geld ook voor de stappen die je nog moet gaan maken om jouw doel te gaan halen. In plaats daarvan denk je aan welke stap je deze week kunt zetten.

3. Maak je niet druk om wat anderen al doen.

Ik heb eens een workshop gevolgd bij kunstenares Wilma Veen en ik sprak haar over wat ik wilde gaan doen en daarbij vertelde ik erachteraan wat mij tegenhield. In mijn ogen was elk idee dat ik had al door iemand uitgevoerd. Dit hield mij zo tegen dat ik uiteindelijk niets deed. Ik dacht dat niemand op mij zat te wachten.

‘Laat je niet weerhouden door wat een ander al doet.’ zei zij tegen mij. Die zin ben ik nooit vergeten. Ik ben zo blij dat zij mij dit inzicht heeft gegeven en die blokkade weg heeft genomen voor mij. Door een overtuiging die ik zelf vasthield hield ik mezelf enorm tegen.

Er is altijd wel iemand die doet wat jij doet. Waarschijnlijk wel iets anders, maar jij bent hoogstwaarschijnlijk niet de enige die met dit idee rond loopt.

Tegenwoordig zeg ik altijd tegen iedereen:’Er is geen concurrentie.’ Wij denken altijd aan onze concurrenten, maar weet je iedereen trekt zijn eigen klanten aan. Iedereen kan genoeg klanten krijgen, als jij maar dicht bij jezelf blijft.

Ga ook niet vergelijk met anderen het gevaar van social media is dat je tegenwoordig alles van iedereen kan zien. Je ziet wat zij doen, welke stappen zij zetten en welk resultaat zij behalen. Buiten dat moet je niet hun grote stappen met de beginnende kleine stappen van jou vergelijken. Zij zitten waarschijnlijk in een heel ander stadium als jij.

Quote van Theodore Roosevelt:

“Comparison is the thief of joy.” I wholeheartedly believe you cannot be present for your dream and for your life if you’re looking and comparing it to everyone else around you. And you can’t make changes or improvements if you’re too busy obsessing over someone else’s progress.

Haal de aandacht weg van de mensen om jou heen en focus je op jouw eigen leven, jouw bedrijf, jouw dromen en jouw normen en waarden. Blijf op jouw eigen pad en wijk hier niet vanaf. Loop jouw eigen race. En tijdens het maken van jouw eigen stappen heb je er genoeg vertrouwen in dat dit de juiste stappen zijn.

4. Hou het simpel.

Wanneer je slaagt voor jouw opleiding en je bent op zoek naar een baan is het eerste dat we vaak doen nieuwe kleding kopen voor het sollicitatiegesprek. Je wilt er op je best uitzien toch? Aan de ene kant heel begrijpelijk, maar aan de andere kant onzin natuurlijk. Jezelf in de kosten jagen om geld te verdienen is echt niet nodig.

Vaak doen we dit ook als we met een nieuw bedrijf beginnen. We kopen een nieuwe laptop, een werkruimte wordt geregeld en nog andere dingen die we ‘nodig’ hebben om te gaan starten.

Laten we even eerlijk zijn, je hebt dit niet allemaal nodig, je wilt het gewoon hebben en je wilt gelijk de uitstraling hebben van een groot bedrijf. Je houd jezelf hiermee compleet voor de gek. Jouw bedrijf heeft dit niet nodig, je probeert alleen jouw droom zichtbaar te maken. Welk werk je levert aan jouw nieuwe bedrijf is belangrijker dan de spullen die je erom heen neerzet.

‘Start waar je nu staat, gebruik wat je al hebt en doe wat je kan.’

 

5. Maak geen schulden.

Veel mensen hebben het idee dat bedrijfsschulden anders zijn dan persoonlijke schulden. Alsof de schuld bij het bedrijf hoort en niet bij jou.

Even wakker worden nu!

Beide komen toch echt op jouw bordje terecht. Jij zal de schuld moeten aflossen, niemand anders. Op het moment dat je schulden gaat maken heb je niets meer in handen. Je wilt jouw eigen power, je onderneming en de controle niet kwijtraken aan een ander. Je wilt de touwtjes in handen houden en dat verdwijnt onherroepelijk op het moment dat jij schulden gaat maken.

Bedenk je ook dat elke beslissing die je na het maken van schulden gaat nemen effect heeft op de schuld en op de groei van jouw bedrijf. Geloof me, dat gevoel wil je niet ervaren.

Er zijn genoeg ervaringsdeskundigen die je kunnen vertellen dat je vanaf niets of heel weinig een goedlopend bedrijf kunt opbouwen. Je hebt hier echt geen lening voor nodig.

Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen, maar kijk wat voor bedrijf je gaat beginnen en bedenk mogelijkheden om het zonder schulden op te bouwen.

Nog één tip: Mocht je echt geld nodig hebben om te investeren in jouw bedrijf, leen dit nooit bij familie of vrienden, maar zoek een investeerder op. De lening gaat geheid tussen jullie in staan en dat komt de relatie niet ten goede.

6. Maak een plan en zet doelen.

Je hebt natuurlijk niet allen een droom en een idee. Een droom blijft een droom als je er geen goed plan tegenover zet. Je hebt een plan nodig waarmee je de stappen plant van waar je nu bent( het begin) tot aan waar je heen gaat (jouw einddoel). Op het moment dat je dat plan gemaakt hebt kun je er doelen aan gaan verbinden die ervoor zorgen dat het ook gaat bereiken.

Op het moment dat je daadwerkelijk een plan hebt opgesteld en de doelen hebt uitgewerkt is de kans dat jouw droom uitkomt groter geworden. Je gaat het realiseren door de stappen in jouw plan te zetten. Je krijgt overzicht en je ziet wat er moet gebeuren.

Start vandaag nog!

Er is niet zoiets als een nachtje slapen en wakker worden met een groot bedrijf. Je zult er tijd in moeten stoppen en hard moeten werken om jouw doel te bereiken. Het is absoluut mogelijk, als jij er maar in blijft geloven, maar ook omdat jij nu stap voor stap te werk gaat. Kleine stapjes tegelijk, gebruik wat je hebt en groei langzaam. Weet je de meest indrukwekkende resultaten starten niet echt indrukwekkend. Ze moeten gevormd worden.

Succes!

Vond je dit blogbericht interessant?

Wil je hem dan delen met jouw netwerk en community? 

Heel simpel door de Share buttons te gebruiken boven- en onderaan dit

bericht. Thanx!

De afgelopen 20 jaar heeft Jolanda ervaren hoe hard het leven soms kan zijn. Gezondheidsproblemen, zonder werk zitten, relatieproblemen en financiële problemen waren een aantal van de tegenslagen die het leven in petto had voor haar.

Maar altijd klom ze weer uit dat dal en nam zij stappen naar een beter leven. En als iets niet lukte, dan probeerde zij wel weer iets anders. Net zo lang totdat het wel lukte. Kijken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Dat is haar motto!

Zij is een budgetcoach, lifecoach en heeft veel nuchtere Hollandse levenservaring.

Zij is bekend om haar blogs over geld besparen, meer geld verdienen, money mindset, haar printables, haar creatieve uitspattingen en veel tips over het leven zelf.