Heb je dat ook dat je boodschappen bent gaan doen en met meer thuis kwam dan de bedoeling was? Ik heb dat gelukkig niet zo vaak, want daar heb ik in magere tijden wel mee leren omgaan. Maar ook ik heb het wel eens hoor, maar dan nog koop ik niet iets dat ik niet kan betalen. Maar het kan wel iets zijn wat dan vaak niet zo duur is, maar niet nodig was geweest. Dat is voor vele een valkuil. Het is niet zo duur… Het koste maar een paar euro… Ach het is maar een tientje…  Deze opmerkingen hoor ik vaak om me heen en mensen zijn zich er niet bewust van dat dat juist de uitgaven zijn waar je uiteindelijk heel veel geld op kan besparen.

Een poosje geleden had ik het met een collega over Netflix. Het is nog geen tientje, waar doe je moeilijk over zei ze. Dat tientje heb ik niet zei ik, maar dat kon ik niet aan haar verstand brengen. Die paar euro kan je toch wel missen, ik vind het maar stom dat je dat niet doet. Je kan zoveel kijken met Netflix. Ja dat weet ik ook wel, maar ik kan dat tientje niet missen(nogmaals). Ik kon het haar niet aan haar verstand brengen dat ik voor dat tientje weer wat boodschappen kan doen en ik maar een paar tientjes per week had om van te leven. Als budgetcoach is het lastig om klanten te helpen die zo denken. En ik merk om me heen dat veel mensen zo denken. Of zij hebben het geluk dat zij nog nooit in de situatie hebben gezeten dat zij ieder dubbeltje moesten omdraaien, geen idee van de waarde van geld hebben of zij zijn blind voor hun eigen problemen en ze denken het wel op te lossen. Ik weet in ieder geval wel dat ik door zo te denken en te handelen ik niet in de financiële problemen terecht ben gekomen.

Wees je bewust van wat jouw uitgaven met jouw budget doen. Kun je het je veroorloven of niet? Kijk eens kritisch naar je uitgaven en benoem eerlijk wat je beter niet had kunnen kopen. Inzicht in je financiën is de eerste stap naar verbetering, geloof me.

Als je niet inziet hoe jouw uitgavenpatroon is, kun je hem ook niet doorbreken.

 

Wat voel ik me toch weer een oen als ik weer met iets thuiskom terwijl ik dat eigenlijk niet van plan was om te kopen. De beste manier om je geld in je zak te houden is toch echt thuis blijven. Zodra ik de deur uit ga kost het geld. Tenminste als ik niet echt tegen mezelf zeg dat ik niets mag/kan kopen. Mijn valkuil is dan toch echt wel het feit dat ik er gewoonweg niet over na heb gedacht. Ik zie iets leuks of wat ik denk nodig te hebben en ik koop het gewoon. Natuurlijk koop ik niks wat ik niet kan betalen, maar de kleine bedragen daar heb ik het over. En juist omdat ze klein zijn ben je geneigd om daar makkelijk over te denken. Ik probeer juist ook vaak aan anderen uit te leggen dat elke euro er één is. Geef je er een paar uit, dan zijn dat er weer een paar. Zo simpel is het. En als je het niet hebt kan je het ook niet uitgeven. Vaak denk je die paar euro maakt niet uit, maar dat maakt het juist wel.

Hoe vermijd je impulsaankopen?

  1. Weet hoeveel je te besteden hebt aan boodschappen en hoeveel voor de extra dingen die je niet iedere keer nodig hebt.
  2. Bepaal van tevoren welke winkels je ingaat en wat je daar nodig hebt.
  3. Pin desnoods elke week een vast bedrag voor de boodschappen en daar moet je het mee doen.
  4. Hou een kasboek bij en zie waar jouw geld naartoe gaat.
  5. Ga niet voor één of twee boodschappen de deur uit, spaar ze op zodat het de moeite is om boodschappen te gaan doen. Als je maar een paar dingen nodig hebt ben je snel geneigd om meer in je boodschappenmandje te gooien.
  6. Als je het jezelf echt niet kunt veroorloven om wat extra uit te geven vermijd dan de “goedkope”, leuke winkels zoals de Action, Xenos en de Big Bazaar. Goedkoop zet ik niet voor niets tussen aanhalingstekens. Het lijkt allemaal zo goedkoop en dat is het ook wel, maar zodra je bij de kassa komt schrik je vaak toch omdat je meer meeneemt dan de bedoeling was. En het meeste is vaak wel leuk, maar geen noodzaak.
  7. BLIJF THUIS!!! Toen ik echt in de minste periode zat bleef ik letterlijk gewoon thuis. Ik deed de boodschappen bij de supermarkt en verder niets. Ik zocht geen winkels op, kocht geen kleding, ging niet naar de markt en ging al helemaal niet met vriendinnen winkelen. Dit heeft mij echt gered in die tijd. Het is niet leuk en zeker vaak frustrerend, maar het heeft mij zeker uit de problemen gehouden.

Het klinkt aan de ene kant heel simpel en aan de andere kant heel moeilijk, maar het is de grootste valkuil bij mensen die niet rond kunnen komen met hun budget. Er wordt teveel uitgegeven aan onnodige impulsaankopen. Buiten dat zijn mensen zich er niet bewust van hoeveel er hieraan uit word gegeven, want zodra ze de cijfers optellen schrikken ze toch over het algemeen wel.

Weet je van jezelf hoeveel je uitgeeft aan de losse aankopen buiten de boodschappen om? Tel ze maar eens op van de afgelopen maand en dan zal je al zien dat je hier echt wel wat in kan schrappen.

 

SUCCES!

Vond je dit blogbericht interessant?

Wil je hem dan delen met jouw netwerk en community? 

Heel simpel door de Share buttons te gebruiken boven- en onderaan dit bericht.

Thanx!

De afgelopen 20 jaar heeft Jolanda ervaren hoe hard het leven soms kan zijn. Gezondheidsproblemen, zonder werk zitten, relatieproblemen en financiële problemen waren een aantal van de tegenslagen die het leven in petto had voor haar.

Maar altijd klom ze weer uit dat dal en nam zij stappen naar een beter leven. En als iets niet lukte, dan probeerde zij wel weer iets anders. Net zo lang totdat het wel lukte. Kijken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. dat is haar motto!

Zij is een budgetcoach, lifecoach en heeft veel nuchtere Hollandse levenservaring.

Zij is bekend om haar blogs over geld besparen, meer geld verdienen, money mindset, haar printables, haar creatieve uitspattingen en veel tips over het leven zelf.