6 manieren om positief te blijven wanneer je een laag budget hebt.

Het is echt niet altijd makkelijk om ieder dubbeltje te moeten omdraaien. Je wordt er moe van als je altijd maar nee moet zeggen en niets kunt doen. Je hebt het gevoel dat er geen eind aan komt en je altijd zo zal moeten leven. En als je maar blijft hopen dat er meer werk, meer inkomen en meer vrijheid komt en het komt toch maar niet dan zou je er chagrijnig en depressief van worden. Maar ik ben ervan overtuigt dat alles een keer ophoudt, dat ook dit voorbij gaat en je deze periode af kan sluiten. Maar tot die tijd moet je wel het hoofd boven water zien te houden en zorgen dat je er niet aan onderdoor gaat.

Als het je even niet meer lukt om positief te blijven, dan hoop ik dat deze gedachten jou weer wat opbeuren. Als je negatief blijft denken verandert er niets.

1. Herinner jezelf eraan waarom je een laag budget hebt.

Waarom? Wat is de reden dat je in deze situatie zit en niet veel te besteden hebt? Dit kan voor iedereen een andere reden hebben. Moeten jullie van één inkomen rond komen zodat de ander de kinderen kan verzorgen en opvoeden, zijn er schulden, is er een hoge hypotheek waar je tegenaan hikt, ben je ziek thuis of ben je ontslagen. Het kunnen allerlei redenen zijn waarom je niet genoeg geld hebt. Wat de reden ook is, probeer je te blijven herinneren wat de reden is. Wees bewust waarom je in deze situatie zit. Je moet het begrijpen. Het kan je helpen als je somber bent over hoe jouw financiën ervoor staan.

2. Probeer creatief te zijn.

Er zijn veel dingen die je kunt doen die gratis zijn of niet veel kosten. Ik heb een periode alleen maar thuis gezeten, omdat ik dan geen geld uitgaf. De veiligste manier natuurlijk, maar je gaat je wel opsluiten en dat is voor niemand goed. Ga met je kinderen naar een speeltuin of het park, ga picknicken, naar de bibliotheek, het strand, rommelmarkten, gratis museum of culturele routes die georganiseerd worden in je woonplaats. Je moet soms even zoeken, maar er zijn vaak veel gratis dingen om te doen in je eigen woonplaats. Je kunt zelf ook iets organiseren, bijvoorbeeld een creatieve middag in het buurthuis of iets anders leuks doen met buurtgenoten. Je moet echt leuke dingen doen om positief te blijven. Het is ook een uitdaging om iets te vinden dat gratis is of zo min mogelijk kost. En kom echt tot actie, doe het gewoon.

3. Even buiten de band springen.

Uitspattingen hoeven niet altijd duur te zijn en moeten af en toe kunnen. Probeer in je maandelijkse budget iets te reserveren voor een momentje voor jezelf of iets leuks wat je graag wilt hebben maar eigenlijk nooit koopt. Al is het maar vijf of tien euro. Koop een leuk tijdschrift of ga een ijsje halen met de kinderen. Sta jezelf dit toe, zodat je hier weer even op kunt teren. En dit geluksmomentje heb je af en toe echt nodig. Zo hou je het ook vol. Het voorkomt ook dat je ineens een groot bedrag uitgeeft als je jezelf even een keer niet kunt inhouden als je jezelf alles ontzegt.

4. Het is vaak een periode.

Troost jezelf met de gedachte dat deze situatie waarin je in zit ook weer een keer overgaat. Wees daarvan overtuigt. Sommige van ons zullen langer op een laag budget moeten leven dan anderen, maar ga ervan uit dat er ook voor jou betere tijden zullen aanbreken. Je vind werk, krijgt opslag, kan meer uren gaan werken of hebt een extra inkomen. Het kan allemaal gebeuren, als je er maar wel in blijft geloven. Op termijn zal dit ook jouw budget positief veranderen.

5. Focus.

Maak een lijst van belangrijke dingen in jouw leven. Bekijk deze goed en besef waar het voor jou allemaal om draait in JOUW leven. Dit lijstje is jouw focus. Wil je graag nieuwe kleding, op vakantie of een andere auto? Of vind je je partner, je kinderen, je familie, je gezondheid  en tijd met elkaar doorbrengen belangrijk? Focus waar het echt om draait in het leven. Vaak besef je dan dat de belangrijkst dingen voor jouw helemaal geen geld hoeven te kosten. Er is altijd tijd om geld te verdienen, maar de tijd om met je familie door te brengen kan wel eens heel kort zijn. Vergeet hier niet van te genieten. Zet je prioriteiten op een rijtje en zorg dat je jouw beslissingen neemt op basis van jouw lijstje. De rest is vaak allemaal maar materiaal, dit kan vervangen worden en geeft je niet de herinneringen die je later koestert die je in plaats van je daar op te focussen zou kunnen missen. Dat wil je toch niet?

6. Geef aan anderen.

Ondanks dat je niet veel te besteden hebt, moet je waken voor het feit dat je alles voor jezelf houd en alleen nog maar aan jezelf denkt. Bedenk je dat er altijd mensen zijn die het slechter hebben dan jou. Als je aan het vechten bent met jouw eigen (financiële) situatie, is er altijd wel iemand die het nog slechter heeft en een groter gevecht aan het voeren is. Als je je down voelt, zoek dan een manier om anderen te helpen. Geen beter gevoel dan dat vind ik. Het hoeft niet altijd iets te kosten. Liefde is gratis zeg ik maar. Wees er voor iemand die een luisterend oor nodig heeft of die je misschien met een klusje in huis of en boodschap kunt helpen. Het geeft echt een goed gevoel er voor iemand te kunnen zijn en hier haal toch weer de positieve momentjes uit voor jezelf. Wie goed doet, goed ontmoet!Probeer optimistisch te blijven wanneer je met een krap budget leeft. Het kan een groot gevecht met jezelf zijn als je vergeet waarom je in deze situatie zit. Probeer het leuk te maken en vergeet niet dat ook deze periode een keer overgaat. Dus blijf focussen op wat voor jouw belangrijk is en wat jou gelukkig maakt. Je bent echt onderweg naar een gelukkiger leven en een beter budget. Vergeet tijdens deze reis niet af en toe te kijken hoe ver je al bent. Misschien heb je al een groot deel van je schulden of je hypotheek afgelost, heb je werk of een extra inkomen gevonden. Als je positief blijft bereik je heel veel.

Succes!

Vond je dit blogbericht interessant?

Wil je hem dan delen met jouw netwerk en community? 

Heel simpel door de Share buttons te gebruiken boven- en onderaan dit

bericht. Thanx!