Het verschrikkelijke B-woord budgetteren. Helaas heeft budgetteren nog steeds een negatieve lading bij veel mensen, maar eigenlijk is het niets meer dan een plan maken voor jouw geld. Budgetteren betekent dat je doelgericht jouw geld gaat besteden, indelen eigenlijk, voor de rest van de maand. Vaak denken mensen dat ze als ze gaan budgetteren niets meer kunnen of zij zijn bang wat ze tegen komen op het moment dat ze gaan budgetteren.

Niet budgetteren is eigenlijk je kop in het zand steken. Als je er niet naar kijkt dan is het er niet. Zo kom je alleen maar in de financiële problemen in plaats van dat je ervoor zorgt dat je jouw financiën op orde houd.

Sterker nog, met een budget kun jij weer de dingen gaan doen die jij leuk vind, want daar ga jij geld voor reserveren. Dat is budgetteren.

Een budget beperkt niet jouw vrijheid, maar het geeft jou juist vrijheid! Het gaat er eigenlijk om dat je bewust jouw geld een doel gaat geven.

Hoe kan budgetteren jou helpen?

Een budget geeft jou een duidelijk beeld van waar jouw geld elke maand naar toe gaat en je maakt een actieplan, zodat jij kan bepalen waar het naartoe gaat. Jij houdt de touwtjes in handen.

Door budgetteren kun je jouw doelen bereiken. Het maakt niet uit wat jouw doel is. Of dat nou schulden aflossen is, sparen voor jouw pensioen, of een spaarpotje wilt opbouwen voor onverwachte uitgaven dat maakt niet uit.

Op het moment dat je het plannen van jouw eigen budget hebt gedaan, kun je zelfs meer mogelijkheden vinden om geld aan uit te geven. Op het moment dat je geld reserveert voor iets voor jezelf kun je dat ook zonder schuldgevoel gaan uitgeven. Veel mensen hebben zelfs nadat zij zijn begonnen met budgetteren extra geld overgehouden in plaats van dat zij voorheen tekort kwamen. Hoe geweldig is dat?

15 Praktische budgettips.

Ben je er klaar voor? Hier komen ze!

1. Budgetteer naar €0,- voordat de nieuwe maand begint.

Dit betekent dat je, voordat de nieuwe maand begint, een plan gaat maken voor elke euro die binnenkomt op jouw bankrekening. Je begint met €0,- en je verdeelt al jouw inkomsten van die maand over de komende maand. Aan het einde van de maand staat jouw bankrekening weer op €0,- Zo heb je voor elke euro een bestemming gemaakt. Dit betekent niet dat je elke euro ook uit moet geven hè ;-)

2. Doe het budgetteren samen.

Als je getrouwd bent of samenwoont dan is het belangrijk om samen te gaan zitten en jullie neuzen dezelfde kant op te krijgen als het over geld gaat. Het maakt niet uit hoe jullie het geld gaan verdelen, als jullie het maar samen eens zijn. beter in het begin even ruzie erover dan later door misverstanden of verschil van mening uit elkaar gaan. Dat is het niet waard.

Ben je single dan is het goed om het er eens met een vriend of vriendin over te hebben. Vraag of zij jou kunnen helpen en steunen bij het bereiken van jouw doelen.

3. Elke maand is verschillend.

De ene maand moet je schoolspullen voor jouw kind(eren) kopen, de andere maand is de APK van de auto aan de beurt en in december( ja elk jaar weer) is het kerst. Je zult voor het hele jaar een begroting moeten maken om deze kosten te dekken. Je weet dat de kinderen in september weer naar school gaan en dat dit kosten met zich meebrengt. Wees hierop voorbereid.

Laat je niet verrassen en zorg dat je voor elke gelegenheid maandelijks een bedrag reserveert. Zo kun je het hele jaar sparen voor kerst, verjaardagen, school, vakantie of auto. Elke maand een vast bedrag apart leggen zodat je niet verrast zult worden.

Maak aparte spaarrekeningen hiervoor of gebruik het cash enveloppen systeem hiervoor.

4. Start eerst met de belangrijke categorieën.

Je gaat eerst de vaste lasten zoals de huur of hypotheek, de energie, ziektekostenverzekering, verzekeringen en dergelijk die je elke maand moet betalen eerst inplannen. Deze bedragen komen elke maand terug en zijn vaak hetzelfde.

Daarna ga je kijken wat er overblijft en daar ga je dan vervolgens een volgorde in maken van belangrijkheid. De boodschappen en de spaarpotjes en daarna pas de luxe dingen zoals kleding, uit eten en dergelijke (als daar budget voor is).

5. Los schulden af.

Als je schulden hebt is het een van de belangrijkste uitgaven die je in gaat plannen en dat is aflossen. Door de sneeuwbalmethode te gebruiken zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk de schulden hebt afgelost. De sneeuwbalmethode staat ook beschreven in het online programma Boost Your Budget.

Val echt aan op je schulden, hier wil je zo snel mogelijk vanaf, dus in plaats van dat je geld reserveert voor bijvoorbeeld kleding  of andere dingen die je niet echt nodig hebt ga je eerst de schulden tot jouw prioriteit maken.

6. Wees niet bang om te korten op jouw budget.

Zet je schrap!

Het is misschien wel tijd om te gaan bezuinigen. Als je van een krap budget moet gaan leven is het handig om wat bezuinigingen in te zetten. Is misschien niet altijd leuk, maar het wel goed voor later. Dan heb je er weer profijt van moet je maar denken.

Ga minderen op de luxe, onnodige dingen zoals uit eten, kleding, sport, kabeltelevisie of netflix. Ga naar een goedkopere supermarkt en zeg wat vaker nee.

Je kunt later als je wat meer ruimte krijgt in jouw budget deze dingen weer toevoegen aan jouw budget.

7. Maak een plan en hou je eraan.

Zorg dat je weet op welke datum bepaalde kosten worden geïnd op jouw bankrekening. Weet wanneer de huur en andere vaste lasten eraf gehaald worden. Je kunt vaak ook zelf de datum selecteren, zodat het eraf gehaald wordt wanneer jij zelf wil.

Daarnaast kun je zelf een plan maken voor de rest van maand over jouw andere categorieën. Doe bijvoorbeeld twee keer in de week boodschappen en reserveer hier een bepaald bedrag voor. dit kun je ook heel goed met het cash enveloppensysteem doen.

Door te weten wat er komen gaat verminder je voor jezelf de stress, omdat je weet dat het goed geregeld is op de manier waarop jij het voor jezelf hebt weggezet. Zorg dus dat jouw planning klopt.

8. Maak er een teamsport van.

Als je getrouwd bent of samenwoont is het belangrijk om regelmatig het budget te bespreken. Bepaal samen waar het geld naartoe gaat. Plan elke maand een avond in samen en ga zitten. Dan heb je er allebei de rest van de maand geen omkijken meer naar.

Zorg dat het geen avond wordt waar je tegenop gaat zien. Maakt het gezellig door bijvoorbeeld iets lekkers erbij te nemen.

Kijk vooruit, maar kijk ook zeker naar de afgelopen maand. Hoe is het gegaan? Zijn we goed uitgekomen? Waar is het fout gegaan en hoe kunnen we dat de volgende maand voorkomen? Moeten we bedragen naar omhoog of juist omlaag bijstellen?

Zie het samen als een uitdaging om er samen een mooi plan van te maken. Maak gezamenlijke doelen waar je vrolijk van wordt. ga een mooi doel verzinnen zoals een vakantie. Op het moment dat jullie daar voor gaan sparen ben je ook beide gemotiveerd om zo min mogelijk uit te geven aan de boodschappen en andere extra uitgaven. je zult zien dat het echt zo werkt en dat je op die manier eerder jullie doel gehaald hebben dan zonder deze budgetmeetings.

9. Zorg voor een buffer.

Leg elke maand een klein bedrag opzij voor de onverwachte uitgaven. maak hier een aparte categorie van. Een koelkast of wasmachine die kapot gaat of een onverwachte autoreparatie zijn vervelende dingen die ineens om de hoek komen kijken.

Stap 1 van de zeven stappen naar financiële vrijheid is het maken van een noodpotje van €1000,-. Het hoeft niet perse zoveel te zijn, maar het is wel belangrijk om te zorgen dat je geld achter de hand hebt voor onverwachte kosten.

10. Knip jouw creditcard doormidden.

Als je echt vastbesloten bent om het goed aan te pakken, je gaat je aan jouw budget houden en zorgt dat je geen schulden meer gaat maken dan moet je nu voorgoed jouw creditcard doormidden knippen.

Stop ermee om ze te gebruiken. Knip ze doormidden of lever ze in bij de bank. Je vermindert stress en zorgen als je die niet meer hebt. Het is het middel om makkelijk in de schulden te komen en dat wil je echt voorkomen.

Aan jouw bankpas heb je voldoende. Je kunt er mee betalen met geld dat je op dat moment gewoon op de bank heb.

Vind je wegdoen een te grote stap om wat voor reden dan ook, geef hem dan aan iemand die hem voor jou kan bewaren.

12. Probeer een app of online kasboek.

Als pen en papier niet jouw ding is dan kun je jouw budget bijhouden met een budgetapp of een online hulpmiddel. Je kunt dan heel makkelijk jouw budget bepalen en schuiven in de categorieën.

13. Stop met vergelijken.

Vergelijk jouw situatie niet met die van een ander. Het demotiveert jou en door je op jouw eigen budget te focussen zul je zien dat je meer resultaten gaat behalen dan wanneer je alleen maar bezig bent met wat andere mensen doen.

Kijk wat goed is voor jou en jouw gezin.

14. Maak doelen.

Op het moment dat je bezig bent met schulden aflossen, een noodpotje aan het opbouwen bent of jouw hypotheek aan het afbetalen bent vergeet dan niet waarvoor je het allemaal doet. Focus op jouw waarom! Wat is de reden dat je deze opofferingen maakt.

Maak deze doelen zichtelijk voor jezelf en hou in je achterhoofd dat je naast deze doelen ook mooie persoonlijke doelen mag hebben, zoals een vakantie of een auto.

15. Geef jezelf toestemming om fouten te maken en geef jezelf een compliment.

Het duurt vaak een paar maanden voordat je het budgetteren onder de knie krijgt. Het zal echt niet vanaf het begin gelijk perfect gaan en dat is oké. Echt het geeft niets als je je niet aan jouw budgetplan hebt kunnen jouden. Kijk waar het mis ging, zoek naar een oplossing voor de komende maand en ga verder. Kijk niet achterom, maar vooruit.

Door vallen en opstaan leer je ermee om te gaan en ga je resultaten boeken. Door niets te doen kom je niet vooruit. En je komt er echt wel op deze manier.

Kijk dus zeker ook naar wat er wel goed ging en beloon jezelf daarvoor!

Vond je dit blogbericht interessant?

Wil je hem dan delen met jouw netwerk en community? 

Heel simpel door de Share buttons te gebruiken boven- en onderaan dit

bericht. Thanx!

Wil je dit bericht delen?

 

 

Gebruik dan de Pinterest afbeelding hiernaast en pin deze op jouw Pinterest pagina.

 

 

Thanx!