Ik vond het wel weer eens tijd voor een blog over geld besparen. Er zijn natuurlijk veel manieren om te besparen en veel van jullie weten er al veel en hebben ook al veel besparingen ingezet met goed resultaat.

Toch hoop ik dat er in deze blog nog een mooi idee tussen zit voor je. Een nieuwe manier waarop je geld kunt besparen.

Het voordeel van het opnieuw kijken naar waar je op kunt besparen is dat je weer even de motivatie terug pakt. Soms denk je er niet meer zo bij na, sluipt het oude gedrag er weer in en voor je het weet geef je ongemerkt weer meer geld uit aan dingen die niet nodig zijn.

Ik heb weer een mooi lijstje gemaakt en hoop dat het jouw leven weer een stukje makkelijker mag maken. Als jij hierdoor weer wat meer geld overhoud aan het eind van de maand kun je die mooi gebruiken voor aflossing van schulden, sparen voor een mooi doel of jouw noodpotje. Met andere woorden, jouw dromen komen uit als je hier mee aan de slag gaat.

Met deze ideeën kun je mooi elke maand geld besparen, sterker nog, als je meerdere ideeën tegelijk inzet kun je er misschien wel een heel mooi bedrag uit slepen. Is dat geen uitdaging?

Vergeet niet dat vele kleine besparingen een hoog bedrag kunnen worden!

Doe de kabel weg.

Het klinkt als iets waar je misschien niet zo snel aan zou denken. We zijn immers met de televisie opgegroeid en de radio, telefoon, Netflix en internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Kijk eens wat je nog overhoud als je bijvoorbeeld de kabel weg zou doen. Geen televisie is vaak ondenkbaar, maar je houd dan nog genoeg over om mee bezig te zijn. Besef ook, ondanks dat het normaal lijkt, dat het eigenlijk ook maar een luxe is. Je kunt er ook voor kiezen om Netflix weg te doen. Het lijken kleine bedragen, maar met alle besparingen is het bij elkaar een mooi bedrag dat je uitspaart. Zeker in de zomer mis je het niet.

Verzekeringen opzeggen en oververzekerd zijn.

Toen ik een andere fiets kocht een paar jaar geleden had ik voor het wist een extra fietsverzekering afgesloten in de fietsenwinkel. Herkenbaar? Vast wel..

En dit is maar een voorbeeld. Denk ook maar eens aan een bril, dure sieraden, auto’s en ga zo maar door. Elk bedrijf probeert bij verkoop jou een verzekering aan te smeren met de gedachte en overtuiging dat je hem nodig hebt. Ja je wilt natuurlijk niet dat hij gestolen word en dat je dan niet verzekerd bent. maar is dat wel zo? Ben je er niet voor verzekerd als je bij de fiets geen verzekering afsluit? Waarschijnlijk wel, want de algemene verzekeringen zoals WA, inboedel en dergelijke dekken deze wel. In de winkel hebben ze het alleen, in dit geval dan, over een fiets en wat daar allemaal mee kan gebeuren en jij denkt: Ik heb geen fietsverzekering. Voor je het weet ben je over stag gegaan en ben je weer een paar tientjes lichter. En het jaar erna ligt de rekening op de deurmat voor het volgende jaar. Kassa voor de winkelier die samen met een verzekeringsmaatschappij of adviseur samenwerkt.

Omdat je niet een aparte verzekering hebt wil dat niet zeggen dat je niet bent verzekerd. Bekijk goed waar je allemaal voor bent verzekerd en wat daar onder valt. Bekijk ook gelijk of je niet oververzekerd bent. Dit wil zeggen dat het bedrag waar je voor verzekerd bent hoger is dan de waarde van hetgeen verzekerd is. Je betaald hier alleen maar meer premie over en dat is echt niet nodig.

Stop met roken en vermijd suiker.

Met deze twee besparingen kun je echt veel geld overhouden.

Niet alleen beter voor de gezondheid, maar ook zeker voor de portemonnee. Wat je tegenwoordig voor een pakje sigaretten betaalt is niet leuk meer. Tel maar eens een maand lang op hoeveel roken jou kost. Daar schrik je echt van. Een goede reden om te stoppen.

Rook je niet, maar heb je een suikerverslaving dan kun je hier ook zeker geld op gaan besparen. Ik weet uit eigen ervaring dat stoppen met suikers echt niet makkelijk is, maar je voelt je echt een stuk beter dan wanneer je wel al die suikers blijft eten. Besparen op suiker is ook echt de moeite waard. Tel maar eens op wat je allemaal weg eet in een week of maand.

Vind een betaalbare telefoon.

Veel mensen betalen echt teveel voor hun mobiele telefoon en abonnement. Het loont echt de moeite om hier naar te kijken voordat je een nieuw abonnement afsluit.

Fun for free.

Denk jij dat alles wat je wilt gaan doen in jouw vrije tijd geld kost? Dat hoeft echt niet hoor. Probeer maar eens creatief na te denken en probeer met elkaar, met vrienden en familie, om iets te verzinnen dat je met z’n allen kan doen en wat zo min mogelijk geld kost.

Iemand vertelde mij wat zij en haar vriend allemaal deden en wat dat koste. Zij hadden een behoorlijk bedrag elke maand beschikbaar voor uit eten, terrasje pakken, weekendje weg en ga zo maar door. Het leven is om van te genieten zeiden ze. Dat is natuurlijk wel zo, maar niet ten koste van alles. Zij bleken ruim €35.000,- schulden te hebben, terwijl zij dus wel elke maand honderden euro’s uitgaven aan luxe en ontspanning. Dit kan echt niet! Het ergste vind ik dan ook nog dat zij er heel laconiek op reageerden, haalden de schouders op en zeiden dat het wel goed komt. Hoe dan vraag ik me af, als je zo leeft.

Stop met jouw sport abonnement en bespaar zo een paar tientjes in de maand.

Er zijn zoveel mogelijkheden om te sporten binnens- en buitenshuis. Hoewel het voor veel mensen een voordeel is om te betalen voor sport(anders sporten ze niet , dus het is een stok achter de deur), is het een behoorlijk kostenpost die elke maand terug komt.

Geen waterflesjes meer kopen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook schuldig aan ben geweest en nog af en toe wel eens een flesje water koop. Toch heb ik tegenwoordig een kunststof fles die ik continue bijvul. Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat het zowel voor het milieu als jouw budget een goede reden is om er mee te stoppen. En wees nou eerlijk, deze besparing is toch niet zo moeilijk?

Wat je ook kunt doen is het aanschaffen van een water filterkan. Door het wisselbare filter kun je water zuiveren. Hierdoor zit er minder kalk in het water dat je drinkt. Dit kost ook wel geld, maar is nog altijd beter dan al die plastic flesjes.

Meal planning

Maaltijden plannen is iets dat je leven kan veranderen. Bij mij heeft het dat in ieder geval wel gedaan. Je eet gezonder, je gooit minder eten weg en je bespaart een hoop geld uit. Zeker als je kijkt naar hoeveel eten er eigenlijk weg wordt gegooid. Dit is echt krankzinnig!

Je zult in het begin misschien even moeten wennen en jouw menu je eigen maken kost even tijd. Maar het is echt de moeite waard. Je plant de maaltijden in voor de hele week en doet bijvoorbeeld twee keer in de week boodschappen. Met een boodschappenbriefje op zak voorkom je natuurlijk dat je teveel onnodige dingen in het boodschappenkarretje gooit.

Gooi geen restjes weg, maar plan een dag in de week waarin je restjes opeet. Soms komen hier hele vreemde combinaties uit, maar dit is juist ook leuk. Je kunt dan de maaltijd altijd nog aanvullen met soep of brood.

Uit eten.

Ga jij regelmatig uit eten? Dan zal je hier flink op kunnen besparen. Maak een menu planning zoals ik bij het vorige punt aangaf en zorg dat je genoeg voorraad in huis hebt om te koken. Plan de boodschappen en voorkom dat je in de verleiding komt om te gaan uit eten of iets te laten bezorgen.

Rij een goedkopere auto.

Mensen kijken vaak alleen naar de aanschafprijs van een auto, maar vergeten voor het gemak nog even te kijken naar de maandelijkse kosten die er aan vast zitten.

Wegenbelasting, autoverzekering, APK, brandstof en reparaties zijn kosten die aardig kunnen oplopen.

Het loont ook zeker de moeite om voor een andere auto te gaan kijken die in de maandelijkse kosten goedkoper is dan de auto die je nu rijd. Vaak kijkt men alleen naar de waarde van de auto, maar daar ga je het niet mee redden.

Dit waren weer een aantal ideeën die je kunt gebruiken om geld uit te sparen. Probeer ze gewoon eens uit en kijk hoe het gaat. Vaak valt het best wel mee en is het niet zo moeilijk als het lijkt.

 

SUCCES!

Vond je dit blogbericht interessant?

Wil je hem dan delen met jouw netwerk en community? 

Heel simpel door de Share buttons te gebruiken boven- en onderaan dit

bericht. Thanx!