Wat ik van huis uit leerde.

Weet je dat veel van ons gedrag voort komt vanuit wat wij vroeger meegemaakt hebben, wat onze ouders tegen ons vertelden en we zagen om ons heen hoe anderen het deden.

Deze informatie sla je allemaal op en hierdoor vormt jouw mening en gedrag over iets.
​​​​​Dit is ook de reden dat wij over 95% van wat we doen niet nadenken, maar dit automatisch doen.

Als we het dan over geld hebben, gaat dat eigenlijk net zo. Waarschijnlijk heb je hetzelfde gedrag en dezelfde mening over geld als jouw ouders(uitzonderingen daar gelaten). Ik zie dat ook om mij heen ​gebeuren. Het nadeel hiervan is dat men denkt dat ze het goed doen en vaak is dit ook wel het geval.

Een nadeel is het wanneer je ouders slecht met geld om konden gaan en het jou dus niet goed hebben bijgebracht. Het is lastig om deze​​ geld blokkade te doorbreken, omdat jij dit klakkeloos hebt overgenomen en hier bijna niet over nadenkt.

Gelukkig heb ik ouders die wel goed met geld om kunnen gaan. Zij gaan wel op safe, maar dat werkte voor hun altijd prima. Zij konden hierdoor altijd goed rondkomen, op vakantie, een auto rijden en zij zien er altijd goed verzorgd uit.
Ik heb altijd​ één les goed onthouden van mijn ouders​​ en die geef ik ook altijd mee aan mijn klanten.

Je kunt geen geld uitgeven dat je niet hebt!

Wil je graag iets kopen, dan werk en spaar je daar voor​​​​.

Tegenwoordig hoor je vaak de vraag mag ik alvast zakgeld van volgende week?
Nee!

Veel ouders trappen erin en voor je het weet is het geld op en willen ze de week erna weer zakgeld, want dan hebben ze geld nodig voor iets waar ze geen rekening mee hebben gehouden.​​​​​​​​ Ze hebben het de week ervoor al opgemaakt aan iets dat zij graag wilde hebben en dat ze nog geld moest bewaren voor de komende week waren ze even vergeten. Nou ja, niet vergeten, we vragen gewoon opnieuw geld aan pa en ma.

Zie je jezelf al naar je werkgever gaan en vragen om het salaris voor volgende maand?
​​​Nee, want dat is raar. maar nee zeggen tegen jouw kinderen dat vinden we moeilijk.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet eens probeerde vroeger thuis, want ik wist gewoon hoeveel ik kreeg en daar moest ik het mee doen. En ik ben nooit tekort gekomen. En wat betreft mijn zoon, daar ging het precies hetzelfde. En ook hij kwam nooit tekort en kan op dit moment gelukkkig goed met geld omgaan.
Het op safe spelen heb ik ook zeker altijd in mijn achterhoofd. Ik neem geen onnodige risico’s. Dat kan ook niet als je een gezin hebt​. Je moet toch de vaste lasten betalen en zorgen dat er brood op tafel komt. Zo simpel is het nu eenmaal.
Prioriteiten stellen en eerst de rekeningen betalen. Daarna ben ik aan pas aan de beurt.​

Ik ben heel benieuwd wat jij vroeger van huis mee hebt gekregen als het over geld gaat.