Toeslagen/vergoedingen.

Toen ik 16 jaar geleden ging scheiden, kwam mijn financiële situatie er heel anders uit te zien. Ik had gelukkig wel werk, maar ik verdiende een minimum salaris. Niemand die mij toen gelijk vertelde dat je diverse toeslagen aan kunt vragen. Na verloop van tijd was ik aardig door mijn geld heen en vroeg me af hoe vriendinnen in dezelfde situatie rond kwamen. Een vriendin van mij vertelde dat ik bij de belasting en de gemeente van alles aan kon vragen. Heb je dat nooit gedaan dan, vroeg ze. Ik had echt geen idee dat dat bestond en ik daar voor in aanmerking zou komen. Nu weet ik wel beter.

Heel veel mensen kunnen niet zonder deze toeslagen. Weet je wat je allemaal kunt aanvragen, waar je recht op heeft? Alle toeslagen op een rijtje.

 

 

Toeslagen van de belastingdienst.

Huurtoeslag.

De huren zijn soms zo hoog dat een groot deel van het inkomen uitgegeven word aan de huur. De huurtoeslag is er om deze kostenpost deels te dekken. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van de hoogte van de huur, uw inkomen, uw eigen vermogen, leeftijd en hoe u woont.

Zorgtoeslag.

De ziektekostenverzekeringen zijn heel hoog en bijna niet op te brengen voor veel mensen. De zorg moet echter toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom kunt u hiervoor een zorgtoeslag aanvragen.

Kindgebonden budget.

Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten van het levensonderhoud van uw kind(eren) tot 18 jaar. Deze krijg je naast de kinderbijslag. De kinderbijslag kun je aanvragen bij het SVB, maar meestal krijg je bericht van het SVB zodra je jouw kind hebt ingeschreven na de geboorte bij de gemeente.

Kinderopvangtoeslag.

Dit is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderopvang.

 

 

De toeslagen zijn per persoon verschillend, inkomensafhankelijk en per situatie verschillend. U kunt deze toeslagen aanvragen bij de belastingdienst.

 

 

Gemeentelijke vergoedingen.

Naast de toeslagen die je bij de belastingdienst aan kan vragen, zijn er in uw gemeente ook vergoedingen aan te vragen. Deze verschillen per gemeente, dus ze zijn niet landelijk overal hetzelfde. Een aantal vergoedingen zijn:

Individuele inkomenstoeslag

kindpakket

computer

sociale participatie

collectieve aanvullende ziektekostenverzekering

bijzondere bijstand studiekosten

bijdrage in bijzondere kosten

Bekijk op de informatiewebsite van uw gemeente welke vergoedingen er zijn en voor welke u in aanmerking komt. Kijkt u goed naar de voorwaarden voor de toeslagen en vergoedingen. U heeft rechten, maar ook plichten. Het inkomen van uw toeslagpartner wordt meegerekend in het inkomen. Let ook op als er nog andere mensen ingeschreven staan op uw adres. Zodra uw situatie verandert, bijvoorbeeld u gaat samenwonen, bent u verplicht dit te melden. Het heeft namelijk invloed op de hoogte van de bedragen die u krijgt.

Het loont echt de moeite om hier achteraan te gaan, je hebt meer te besteden en je hebt er gewoon recht op.

 

SUCCES!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *