Tips voor beginnende bloggers.

 

Op het moment dat je jouw blog hebt opgestart weet je soms niet waar je moet beginnen en waar je allemaal aan moet denken. Het is immers een hele nieuwe wereld voor je. Waar moet je allemaal aan denken en wat is belangrijk als je gaat bloggen.

Tijd dus om voor jou wat basis tips op een rijtje te zetten.

Ik ben nu twee jaar aan het bloggen en voor blogland is dat nog helemaal niet zo lang. Voor veel mensen is bloggen nog steeds iets nieuws, voor de ander al een langer bekend fenomeen. De blogs komen echter als paddenstoelen uit de grond. En dat blijft nog wel een poosje zo doorgaan.

In die twee jaar heb ik met ups en downs geblogd. Dan was ik weer een poosje druk aan het bloggen om vervolgens weer een blogpauze in te lassen. Het is een zoektocht kan ik je vertellen.

Je kunt veel kanten op met een blog en het is voor iedereen verschillend wat je ermee wilt bereiken.

Dat je geld kunt verdienen met bloggen is niet onbekend. En dat is niet alleen voor de meest succesvolle bloggers die bekend zijn het geval. Steeds meer mensen verdienen geld met hun blog. Hier zijn de meningen ook over verdeeld. Niet iedereen vind dat je geld mag verdienen aan een blog. Ik vind van wel. Ik vind dat iedereen geld mag verdienen. Dat gun ik ook iedereen.

Degene die vaak roepen dat het niet kan of niet netjes is hebben vaak geen idee hoeveel tijd er in een goede blog zit.

Natuurlijk is het zo dat je het doet omdat je het leuk vind, maar mag je dan niets verdienen aan iets dat je doet wat je leuk vind??

Voor de meeste mensen is het wel zo dat je een poosje moet bloggen voordat je zover bent dat je eraan gaat verdienen.

Iedereen die blogt maakt in het begin veel fouten, ook ik heb er genoeg gemaakt. Ik heb er wel heel veel van geleerd. Het is een zoektocht en een leermoment tegelijk. Weet je fouten maken hoort erbij, dat is met alles vind ik. En als je nooit fouten maakt, leer je niks!

Aangezien ik regelmatig vragen krijg over bloggen besloot ik om dit bericht te schrijven. Ik ben natuurlijk geen expert op het gebied van bloggen, maar zo zoetjes aan heb ik de meeste kneepjes wel geleerd. En ik zeg erbij, je blijft er altijd bij leren.

Vandaag deel ik mijn tips met jou die mij erg hebben geholpen bij het maken van de blog zoals hij nu is.

 

Wees jezelf.

Het klinkt zo logisch, maar je bent snel geneigd om je anders voor te doen dan je werkelijk bent. Ga ook niet iemand anders nadoen, mensen prikken hier zo doorheen. Laat zien in je blogberichten wie je werkelijk bent, hoe je ergens over denkt en zet jouw eigen brand neer. Zorg dat je plezier hebt in wat je doet, anders ga je het nooit volhouden.

 

Maak een over jou pagina.

Maak een pagina die over jou gaat. Vertel wie je bent, wat je doet in het dagelijks leven en waar je over gaat bloggen.

Mensen willen graag de persoon zien achter de berichten. Zet een foto neer van jezelf en beschrijf jezelf.

Reageer op reacties.

Iets waar je zeker tijd voor in moet plannen is de reacties lezen en daar ook antwoord op geven. Dit is echt heel belangrijk. Op die manier gaat jouw blog leven onder de lezers. Zet niet alleen een simpel bedankt neer, maar neem er echt even de tijd voor om een leuke reactie neer te zetten. Interactie met jouw lezers is echt heel belangrijk.

Haal captcha weg.

Je kent ze wel, die captcha’s waar je dan een code in moet vullen om te laten zien dat je geen robot bent. Verschrikkelijk irritant als ik het zeggen mag. Schakel ze uit en maak jouw blog voor iedereen toegankelijk.

Zorg dat lezers zich kunnen inschrijven.

Als mensen op de hoogte willen worden gehouden dan willen zij zich inschrijven voor een nieuwsbrief. Dit is nog steeds niet op elke blog mogelijk. Ten eerste mis je de kans om jouw lezers bij je te houden en zij missen de informatie die jij te melden hebt. Zorg dat de links naar de email, Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Linkedin en andere social mediakanalen werken. Niets is zo irritant als iemand naar jouw facebookpagina wil gaan er niet terecht komt. Dat wil je niet, dit kost je ook lezers. Zorg dat je makkelijk wordt voor lezers om zich in te schrijven.

Maak blogvrienden.

Ik vind het geweldig om andere bloggers en online ondernemers  te ontmoeten. Dat is wel heel erg leuk aan dit wereldje. Je maakt echt vrienden en iedereen wil elkaar ook helpen. Dat is zo mooi, het is echt een community.

Je maakt blogvrienden door op hun blogs te reageren en hen te volgen op social media. Blijf wel jezelf en ga niet gelijk iedereen benaderen. Het moet goed voelen, je kunt het niet forceren.

Link naar social media.

Zorg dat mensen jouw blogbericht kunnen delen via social media. Zet onderaan jouw berichten de links en zorg natuurlijk dat ze goed werken. Dit maakt het voor mensen makkelijker om jouw bericht te delen met anderen. En fijn voor jouw, want hierdoor komen meer lezers af op jouw blog.

Blijf het leuk vinden. Have fun!

Mensen beginnen een blog om verschillende redenen, maar als je besluit om te gaan bloggen is het wel belangrijk dat je het leuk blijft vinden. De meest succesvolle blogs worden gerund door mensen die er echt plezier in hebben. Ze zien het vaak meer als een hobby dan als werk. Op het moment dat het een opgaaf wordt en je merkt dat je er minder plezier aan beleefd, dan is het tijd om te stoppen. Het werkt alleen als je de fun er van blijft inzien.

 

Je kunt met deze tips al aardig aan de slag om een mooi begin te maken met jouw blog. Uiteraard kom ik nog met meer tips in een volgend blogbericht.

 

Welke blogtips had jij als blogger nog graag willen horen?

 

Succes!