Praten over geld.

Toen ik van de week mijn laatste blogpost schreef vroeg ik mij af of ik er wel goed aan deed om zo open te zijn. Tenslotte zet ik best wat privé zo op het net. Iedereen kan het lezen, echt iedereen. Wil ik dat wel? Wil ik dat mijn omgeving weet hoe ik ervoor sta? Wil ik dat mensen echt alles van mij weten? Nee natuurlijk niet! Maar als je over geld praat dan is dat toch privé? Nee dat vind ik dus niet. Iedereen heeft met geld te maken. Of je er nu veel van hebt of weinig. Het is een dagelijkse terugkerend ding. En waarom praten we er dan nog steeds zo weinig over? Sinds ik budgetcoach ben merk ik wel dat mensen in mijn omgeving met mij dus wel privé dingen bespreken die met geld te maken hebben. En buiten dat nemen ze ook stiekem mijn budgettips ter harte. Ik denk dus ook dat veel mensen in de financiële problemen raken door er niet over te praten. Omdat mensen ook vaak niet durven te zeggen dat ze ergens geen geld voor hebben maken zij keuzes die nadelig werken op hun budget.

Er zijn heel veel mensen die altijd een ruim budget hebben gehad en dan bijvoorbeeld ziek worden of hun baan verliezen. Hierdoor keldert hun inkomen drastisch en zij vinden het moeilijk om hun leven aan te passen aan hun huidige inkomen. Hierbij zie je vaak dat mensen tegenover de buren niet willen laten merken dat zij het nu met minder moeten doen. Ook hier zijn vaak de gevolgen niet te overzien als zij ook een nieuwe auto kopen als de buren dit ook hebben gedaan. En ja, het gebeurt echt.

Of stel dat je met vrienden wat zit te drinken en er is er één die oppert het idee om met z’n allen een weekend weg te gaan. Ja leuk roept iedereen en jij wil dus niet de spelbreker zijn en zegt ook ja. Je wilt tegenover je vrienden niet laten merken dat je eigenlijk hier geen geld voor hebt en gaat dus toch mee. Het niet durven zeggen, je niet onder willen doen tegenover anderen of je schamen zijn redenen waardoor mensen dus uiteindelijk ook in de problemen kunnen raken.

Is het dan niet gewoon beter om het bespreekbaar te maken? Natuurlijk, hiermee voorkom je zoveel problemen. En ik weet dat het niet leuk is om hierover te praten en aan jouw omgeving kenbaar te maken hoe jouw financiële situatie op dit moment is, maar geloof mij je bent echt de enige niet. Er zijn meer mensen dan je denkt die in hetzelfde schuitje zitten als jou.

Ik geloof dus ook dat ik zeker niet de enige ben die van een minimum rond moet komen en wil het dus wel bespreekbaar maken. ik vind dit heel belangrijk. En ik hoop dat er voor mij, maar ook voor jou andere tijden zullen aanbreken waarin we ook weer kunnen vertellen dat het nu financieel beter gaat. Dat is immers ons doel. En hoe meer je het bespreekbaar maakt, hoe meer je met z’n allen kunt bereiken. Ik hoop ook dat je creatief zult worden door de informatie die ik hier op de blog met jullie deelt.

Praten jullie over geld? En heeft het jouw manier van met geld omgaan verandert? Voor mij wel, want je leert nu eenmaal van elkaar. Dat is ook de reden dat ik deze blog heb, om jullie te helpen jouw budget op orde te krijgen.

SUCCES!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *