Kom je niet uit deze maand? Volg dan deze vier stappen!

Heb je moeite om iedere maand rond te komen, dreig je in de schulden te komen of heb je al schulden en lukt het niet om ze af te lossen. Begin bij de volgende stappen en krijg jouw financiën weer in handen. Jij bent de baas over je eigen geld, niemand anders. Dus als je er zelf niets mee doet verandert er niets.

Een ander gaat het niet voor je doen, je bent zelf verantwoordelijk voor jouw gedrag!

 

Dus kom in actie voordat je er niet meer uitkomt en professionele hulp nodig hebt.

 

♥ Overzicht en inzicht.

Als je geen idee hebt waar je geld naartoe gaat dan ben je de controle kwijt. En dat is juist de belangrijkste stap die je gaat zetten. De controle terugkrijgen over jouw budget. Wat heb je te besteden en wat besteed je daadwerkelijk. Als die balans verstoort is raak je de controle kwijt als je die balans niet hersteld. Maak dus eerst een overzicht van alle inkomsten en uitgaven.

En wees eerlijk, de enige waar je je naar toe hoeft verantwoorden is jezelf. Hou jezelf dus niet voor de gek, want dan kom je nooit uit deze problemen. Zodra je alles op een rijtje hebt gezet is het zaak dit alles goed tot je door te laten dringen. Inzicht is zo belangrijk. Als je niet door hebt hoe je ervoor staat, waar jouw geld naartoe gaat en wat er moet gebeuren dan blijf je terugvallen in je eigen valkuil. Zelfreflectie is iets waar veel mensen moeite mee hebben, het is zo makkelijk een ander de schuld te geven van iets, maar het is aan jou om eerlijk te zijn tegen jezelf. Op het moment dat je zelf inziet wat je in jouw (koop)gedrag moet veranderen dan heb je de helft al gewonnen.

In je overzicht verwerk je alles wat je uitgeeft. Contante betalingen, pinpas uitgaven en de automatische bankbetalingen. Tel ook alle leningen en schulden bij elkaar op. Hypotheek zet je bij de maandelijkse uitgaven, deze lening laat je verder achterwege. Bedenk je hoe je aan die schulden bent gekomen. Veel mensen hebben een achterstand op betalingen van bijvoorbeeld postorderbedrijven. Dit is een grote valkuil voor veel mensen. Hoe aantrekkelijk is het om iets te kopen en pas later te betalen. Nou niet dus. Hoe dan ook, waar het ook vandaan moet komen, betalen moeten je uiteindelijk altijd. En hoe lekker zit dat jurkje als je hem nog niet betaalt hebt? Ik moet er niet aan denken. Ik heb gelukkig vroeger thuis al geleerd dat je pas iets kan kopen als je er het geld voor hebt en ik geef die les mijn zoon ook mee. Niet denken dat je het de volgende maand wel betaalt, want zo kom je echt in de problemen. De volgende maand heb je namelijk dezelfde kosten als deze maand en je gooit er nog eens een kostenpost bovenop. Dat moet je echt niet willen. Probeer dus inzicht te krijgen in jouw koopgedrag. Is dat er niet dan kan je dat ook niet veranderen. Waar ik me ook over verbaas is dat mensen zo makkelijk geld lenen van familie. Zij moeten maar zien wanneer zij dat bedrag weer terug krijgen en het is echt geen leuke gedachte dat dat geld er altijd tussenin zal staan. Dit zet druk op de relaties en dit moet je echt niet willen. Heb je dit wel gedaan, maak dan nu een plan om dat geld zo snel mogelijk terug te betalen. De mensen waar geld van geleend is zullen er vaak zelf niet over beginnen en het geld terug vragen. Dat is echt geen ideale situatie.

 

♥ Inkomen

Nu je alles in overzicht hebt en de balans de verkeerde kant op staat, zal je actie moeten ondernemen. Aan de ene kant van de balans zal wat bij  moeten en de andere kant eraf. Ga eens na hoe je aan meer inkomen zou kunnen komen. Heb je nog geen werk, dan is het echt zaak dat je hier werk van maakt. Ga net zo lang solliciteren tot je erbij neervalt. En reageer niet alleen op de vacatures waar je interesse naar uitgaat en waar je voor geleerd hebt. Kijk echt verder dan dat. En ik geloof als je echt wilt, dan komt het ook op je pad. In een latere blog ga ik verder in op sollicitatietips. Heb je al een baan, maar te weinig inkomen hiervan? Bespreek of je meer uren kan krijgen of zoek er een andere baan bij. Buiten werk zijn er nog andere opties om geld te genereren. Kijk eens wat je voor luxe bezittingen hebt die je zou kunnen verkopen. Het is niet leuk, maar beter geen of minder schulden dan al dat materiaal om je heen. Zodra je schuldenvrij bent kun je weer sparen om luxe dingen aan te schaffen. Het is nu tijd om prioriteiten te stellen.

Heb je een laag inkomen dan heb je recht op toeslagen en vergoedingen. Ga hier echt achteraan, vraag ze aan en als je er recht op hebt heb je toch weer iets meer te besteden. Aan het eind van deze blog zie je nog een link naar een blogbericht dat ik schreef over toeslagen en vergoedingen.

 

♥ Bezuinigen

Met de inkomsten aan de ene kant en de uitgaven aan de andere kant van de balans zul je ook met de uitgaven aan de slag moeten gaan.

Allereerst bekijk je de vaste lasten goed. Dit zijn de vaste bedragen die je elke maand kwijt bent aan huur/hypotheek, energie en water, verzekeringen, ziektekostenverzekering, tv, telefoon en internet, vervoerskosten enz.. Ga eens na of je bij een andere verzekering minder betaald voor dezelfde voorwaarden of dat je kunt overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Hier kun je structureel op de uitgaven bezuinigen. Deze kosten komen elke maand terug, dus de moeite waard om hier eens naar te kijken en actie op te ondernemen.

De grootste kostenpost zijn de huishoudelijke uitgaven, de variabele kosten. De boodschappen bij de supermarkt, de drogist, kledingwinkel, internetaankopen enz.. Eigenlijk alles wat je aanschaft buiten de vaste lasten om. Hier ga je mee aan de slag. In de blog die ik schreef over boodschappentips kun je een goed begin maken met de uitgaven in de supermarkt drastisch te gaan verlagen.

Op het moment dat je inzichtelijk hebt hoeveel je daadwerkelijk iedere maand uitgeeft aan bepaalde categorieën kun je hiermee aan de slag. Je zult in sommige categorieën moeten gaan snijden. In de meeste gevallen betekent dit dat je minder of voorlopig geen kleding kunt kopen, minder of een poosje niet meer uitgaan of van een sport af zult moeten omdat je de contributie niet meer kan betalen. Bekijk voor jezelf wat voor jou belangrijk is om daar geld aan uit te geven en welke je zonder kunt.

Je kunt je geen luxe veroorloven op het moment dat je schulden hebt.

 

Veel mensen blijven geld uitgeven aan zichzelf terwijl een ander nog geld van ze krijgt. Dit kan echt niet! Moet je jezelf eens indenken dat je nog geld van iemand krijgt en je weet dat diegene nu op vakantie terwijl jij op je centen kan gaan zitten wachten. Dat zou je zelf toch ook niet willen, dus doe dat dan ook niet als een ander nog geld van jou krijgt. Pak je verantwoording!

 

♥ Balans

Zodra je alles op hebt geschreven voor jezelf weet je waar jouw geld naartoe gaat en weet je ook of je geld overhoud of tekort komt. Ik heb je bij de vorige twee stappen al verteld wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je beter uit gaat komen met jouw budget. Je zult echt veranderingen door moeten zetten om de juiste balans te vinden. Het is echt aan jou en je zult zien als je je even goed inzet dat je super goede resultaten gaat bereiken.

Dit zijn de eerste stappen die je kunt zetten om met jouw budget aan de slag te gaan. Je krijgt overzicht en inzicht in jouw inkomsten en uitgaven. je gaat inzicht krijgen in jouw eigen koopgedrag en als je zelfkritisch bent kun je goede beslissingen nemen om jouw uitgaven te verminderen.

 

Nog een paar handige blogberichten die je kan lezen om tot nog meer ideeën te komen wanneer je met jouw budget bezig bent:

SUCCES!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *