Hoe te besparen op de vaste lasten?

Vaste lasten en variabele uitgaven.

We richten ons vaak op de variabele uitgaven als het gaat om besparen.

De variabele uitgaven zijn altijd verschillend. Denk maar aan de boodschappen. Deze kosten kun je vaak makkelijk naar beneden krijgen door hier een goed budget van te maken. De variabele kosten zijn dan ook vaak de eerste stap naar minder geld uitgeven.

De vaste lasten zijn elke maand hetzelfde. Denk aan de huur/hypotheek, energiekosten, telefoon en verzekeringen. Dus vergeten we snel om hiernaar te kijken als het gaat om minder geld uit te willen geven. We denken dit is het bedrag dat elke maand betaald moet worden  en we hier niets aan kunnen veranderen en that’s it! Maar niets is minder waar. Juist omdat het bedrag elke maand hetzelfde is wil dat nog niet zeggen dat je je neer moet leggen bij dit bedrag en dat je hier geen aandacht aan hoeft te schenken.

Door je alleen op de variabele uitgaven te concentreren mis je de boot als het gaat om besparen.

 

 

Vaste lasten.

Tijd dus om de vaste lasten eens onder de loep te nemen. Maak een lijst van alle vaste lasten die je hebt elke maand.

  • Huur/hypotheek
  • Water en energiekosten
  • Ziektekostenverzekering
  • Verzekeringen
  • Telefoonkosten
  • Televisie en internet
  • Autoverzekering en wegenbelasting
  • Abonnementen en loterijen
  • Sport – vereniging

Ga per uitgave bekijken waar je goedkoper uit zou kunnen zijn.

Energiekosten en verzekeringen zijn twee posten waar je geld op kan besparen door te kijken of er andere energiemaatschappijen en verzekeringsmaatschappijen zijn die een goedkopere premie hebben met dezelfde of vergelijkbare vergoedingen. Buiten dat kun je zelf natuurlijk besparingen inzetten door bijvoorbeeld korter onder de douche te staan en verwarming eerder uit te doen ’s avonds.

Telefoonkosten kun je makkelijk omlaag halen als je bijvoorbeeld een duur abonnement hebt en datzelfde geld voor het internet en kabeltelevisie. Veel mensen hebben hiernaast ook nog videoland en/of Netflix erbij. Maak een keuze tussen Videoland, Netflix en kabeltelevisie. Het is immers allemaal een luxe.

Zijn de autokosten te hoog dan kun je je afvragen of je de auto wel kunt betalen. Veel mensen vergissen zich in de kosten. Zij hebben geld om een auto te kopen, maar vergeten te kijken of ze hem na aanschaf ook kunnen blijven rijden. De kosten kunnen per maand hoog oplopen. Verzekering, wegenbelasting, brandstof en reparaties lopen op als je alles bij elkaar optelt.

Abonnementen en loterijen zijn natuurlijk ook een luxe. Zeker als je maar net kunt rondkomen. Kijk of je deze kosten makkelijk kunt missen of niet. Zo niet, dan gelijk stoppen! En datzelfde geld natuurlijk voor sporten en verenigingen.

 

December.

December is bij uitstek de maand om deze kosten te bekijken. in december stappen veel mensen over van bijvoorbeeld energiemaatschappij. Er word in deze tijd dan ook veel reclame voor gemaakt en dat is niet voor niets.

Pas echter wel op dat je waar krijgt voor je geld. Van ziektekostenverzekering wisselen kan een voordeel zijn, maar niet als je bijvoorbeeld regelmatig naar de fysiotherapie moet en deze bij de nieuwe verzekering minder vergoed wordt. Kijk goed welke vergoedingen jij nodig hebt en bij welke maatschappij je dan het beste kan aansluiten.

Op welke vaste lasten heb jij het afgelopen jaar al bespaard?

Welke besparingen ga je voor het komende jaar inzetten?

Ik zie graag jullie reacties tegemoet.

 

Het is niet moeilijk om te besparen op de vaste lasten. Je moet er alleen even bewust bij stil staan en een paar actiepunten beetpakken.

SUCCES!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *