Jolanda de Jong | Hoe start je vandaag nog een winstgevende blog?
15676
post-template-default,single,single-post,postid-15676,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Hoe start je vandaag nog een winstgevende blog?

Hoe start je vandaag nog een winstgevende blog?

Hoe start je vandaag nog een winstgevende blog?

 

Heeft bloggen echt zin?

Je zult je nu nog wel afvragen of het voor jou zin heeft om te gaan bloggen, maar ik zeg altijd JA het heeft zeker zin.

Iedereen kan uiteindelijk een winstgevende blog creëren.

Wat is jouw passie?

Je moet er eerst achter komen wat voor soort blog je wilt. Waar kan je uren over praten, waar hou je van? Welke vragen en adviezen geef jij jouw vrienden en familie vaak? Waar ben je goed in? Wat doe je graag?

  • Ben je creatief, begin dan een DIY blog.
  • Heb je veel verstand van opvoeden, begin je een blog voor ouders.
  • Hou je van koken, dan start je een receptenblog.
  • Geef je graag adviezen over spirituele ervaringen, deel deze op je spirituele blog.

Eén ding kan je wel vertellen. Als je gaat bloggen om met bloggen geld te verdienen en je verzint maar een onderwerp waar je eigenlijk niet veel vanaf weet of je hebt er geen binding mee, ga je het niet redden. Je gaat het gewoonweg niet volhouden. Als je iets leuk vind kost het je geen moeite en wil je daar al je tijd aan besteden en als je het niet leuk vind word het een opgave. Dat moet je zien te voorkomen.

Buiten dat hebben jouw lezers dit heel snel door. Dit zien ze door de regels heen en hoe je overkomt op de blog. Bij een blog kun je je lezers niet voor de gek houden. Ben je even niet met je hoofd bij het bloggen en zet je maar wat neer dan hebben zij het al door. En dit kost jouw je lezers uiteindelijk. Blog je even een paar dagen niet, dan ligt jouw blog ook gelijk stil. Stilstand is achteruitgang zeg ik altijd! Dit geld voor elke onderneming en dus ook voor jouw blog. Dat is immers ook straks jouw onderneming.

Bloggen is hard werken. Dit zal elke blogger beamen. Je moet een lange adem hebben voordat je een echt winstgevende blog hebt gemaakt waar je van kan leven. Maar nogmaals, als je het leuk vind steek je er veel tijd in en komt het geld vanzelf.

 

Hosting.

Je bent eruit.

Je gaat bloggen!

Wat leuk, jouw eerste stap is gezet.

Maar nu? Waar begin ik?

Gelukkig hoef je niet in paniek te raken, want je hoeft niet veel te doen voordat je kunt gaan starten.

Ik zet voor jou even alle stappen op een rijtje, zodat je zelf niet op zoek hoeft te gaan naar wat er allemaal bij komt kijken.

Eén van de eerste dingen die je moet beslissen is waar je jouw blog onder gaat brengen. Bij welke hosting. Wil je het bloggen eerst proberen en er geen geld aan uitgeven, dan kun je beginnen bij Blogger(blogpost). De meeste hostings hebben tegenwoordig wel een pakket waarmee je gratis kunt beginnen. Ik zeg er natuurlijk wel bij dat je beperkt bent met de mogelijkheden als je een gratis pakket neemt. Maar om mee te starten is het prima en je kunt altijd overstappen naar een ander pakket.

Ikzelf zit bij XELmedia (www.xel.nl) en ik kan je deze zeker adviseren. Ik heb een aantal keren hulp nodig gehad en zij hebben mij echt super goed geholpen. Je kunt al voor € 4,45 per maand jouw blog starten. Wil je gelijk met WordPress aan de gang, wat ik wel adviseer, dan ben je € 9,90 per maand kwijt.

Jouw domeinnaam.

Hoe belangrijk is jouw domeinnaam? HEEL BELANGRIJK!

Als je een specifiek onderwerp hebt en alleen daarover wilt gaan bloggen dan kun je dat onderwerp in de URL zetten.

Op het moment dat je over van alles en nog wat wilt gaan bloggen of dat je adviezen gaat geven dan is het het handigst als je jouw eigen voor- en achternaam in de URL zet. Hierop ben je altijd vindbaar en je kunt meerdere kanten op. Meestal als mensen beginnen met bloggen komen er onderwerpen bij en dat kan je makkelijk doen met jouw eigen naam.

Ik had eens een webwinkel met de URL www.charminglace. nl. Hierop verkocht ik beenwarmers en sokken met kanten randjes (lace = kant). Perfect dacht ik zo, totdat ik ook andere producten wilde gaan verkopen. De domeinnaam paste op een gegevens moment niet meer bij de webshop. Dat is het risico dat je loopt als je een domeinnaam neemt waar je niet veel kanten mee op kunt.

Blijf je echter bij één product dan is het juist wel heel handig om dit in je URL te zetten. Als je bijvoorbeeld waterpompen verkoopt dan word je sneller gevonden door Google met de URL www.waterpompen. nl dan op jouw eigen naam.

Het is dus heel verstandig om even goed stil te staan met welke domeinnaam je aan de slag wilt gaan.

Je kunt later ook jouw domeinnaam veranderen en de oude URL door laten linken, maar probeer dit te voorkomen. Ik heb dit zelf ook gedaan. Hiervoor heette deze blog de budgetblogster, maar toen ik over meer dan alleen budget wilde gaan bloggen heb ik de naam verandert en mijn eigen naam in de URL gezet. Voor mijn gevoel moest ik weer helemaal opnieuw beginnen, maar dat viel mee omdat ik de URL van de budgetblogster hebt door laten linken.

Probeer daarnaast ook uniek te zijn. Als je bijvoorbeeld als bloggende mam wilt gaan bloggen dan ben je één van de velen die op die manier gaan bloggen. Je springt er dan ook niet uit en je zult tussen alle bloggende moeders verdwijnen. Ze onthouden je niet en komen niet snel terug op jouw blog. Dus zorg dat jouw naam blijft hangen bij de lezers.

Zorg dat je met jouw naam naar voren springt, wees uniek en laat dat zien. Zorg dat datgene dat jouw anders maakt dan anderen zichtbaar is op jouw blog. En dat begint bij jouw domeinnaam.

 

Thema’s.

Op het moment dat je je hebt aangemeld bij een hosting kun je gaan beginnen met een thema uit te zoeken voor jouw blog.

Hierin ga je aan het werk en dit geeft de indeling van jouw blog weer. Begin niet gelijk met de moeilijkste thema’s, want voor sommige thema’s moet je echt gestudeerd hebben. Je kunt met de thema’s zo veel dat je echt ervaring op moet bouwen voordat je een mooie blog in elkaar zet. Vraag desnoods aan je hosting of zij jou kunnen adviseren. Voor elke soort blog heb je weer andere thema’s waaruit je kunt kiezen.

Ben je eenmaal een poosje aan het bloggen en merk je dat je meer van een thema gaat verwachten, dan kun je een thema kopen. Begin met het uitproberen van een paar gratis thema’s, zodat je kunt kijken welke bij jou past.

 

Jouw eerste bericht.

Nu ben je klaar om jouw eerste bericht te schrijven en online te gaan publiceren.

Het heeft voor mij echt een lange tijd voordat ik wist waar ik moest beginnen en welke functies er allemaal zijn. Het is echt een ontdekkingstocht, hou daar rekening mee. Maar hoe meer je er mee bezig bent, hoe meer je leert hoe alles in elkaar zit.

Zet als het lukt een pakkende zin onder jouw naam in de header. Een zin die jou in het kort omschrijft en waarmee je jouw lezers naar je toe trekt.

 

Schakel een coach in.

Ga niet het wiel uitvinden als er mensen om je heen zijn die de ervaring hebben. Er valt veel te ontdekken rondom bloggen en je kunt in veel valkuilen vallen als je voor het eerst de blogwereld instapt.

Wees niet eigenwijs en zorg dat je een coach inschakelt. Iemand die verstand en ervaring heeft van bloggen. Ga boeken lezen, kijk op bloggen die over bloggen schrijven, zoek op Pinterest naar artikelen en doe op wat voor manier ook onderzoek naar hoe je een blog onderhoud.

Ga niet heel veel geld uitgeven aan van alles en nog wat voordat je weet of het zin heeft om daar geld aan uit te geven. Die fout heb ik zelf ook gemaakt. Ik nam gelijk een abonnement op een email marketing systeem en een duur betalingssysteem wat eigenlijk niet nodig was geweest. Misschien wel in een later stadium, maar niet wanneer je begint met klantenbestand op te bouwen. Maar goed, als iemand je vertelt dat je dat nodig hebt en je gaat gelijk de eerste de beste koppelen aan jouw site, kan je dat veel geld gaan kosten.

Dit is één voorbeeld waarom je het beste in het begin een coach kunt raadplegen. Ga wel goed te rade bij wie je je laat coachen. Er zitten veel coaches bij die jouw uitbuiten en daar zit je echt niet op te wachten. Ze beloven jou dat je veel geld gaan verdienen, maar ondertussen vullen zij hun zakken en verdien jij niets. Probeer te zorgen dat je persoonlijk contact met de coach hebt, dus niet alleen een online cursus waarin je zelf alles uit moet zoeken. Dit kost vaak wel iets meer, maar dan heb je wel een goede basis om met bloggen te beginnen.

Er zijn echt veel dingen waar je tegenaan gaat lopen en waarvan je dacht had ik dat maar eerder geweten. Je gaat een hoop leren en onderweg zal je zeker wel eens denken dat je iets anders had moeten doen. Het gaat jou veel tijd, energie en frustraties kosten voordat je goed op weg bent met jouw blog. Maar uiteindelijk kom je er wel en is het het allemaal echt wel waard.

 

Cursus.

Ik ga binnenkort een cursus over bloggen geven en zodra deze klaar is zet ik deze op de site.

Nog even geduld en dan hoop ik jou te mogen helpen met het opbouwen van jouw eigen, persoonlijke blog.

Ik kijk er naar uit.

 

Voor nu hoop ik dat je even genoeg tools hebt om te eerste stappen te zetten naar jouw eigen blog.

 

SUCCES!

 

 

1 Comment

Post A Comment