Voor de beginnende blogger:

Hoe schrijf je een goed blogbericht?

 

Je bent begonnen met jouw eigen nieuwe blog. Heel spannend allemaal, maar hoe schrijf je nu eigenlijk een goede blog? Een blog die veel lezers trekt, waar lezers op reageren en waar jij een goed gevoel bij hebt zodra je hem online zet.

Het kan een uitdaging zijn om een goede blog te schrijven, maar ik weet ook uit ervaring als je er teveel mee bezig bent dat het je vaak niet lukt. Of je bent gewoon aan het schrijven zonder je daar echt op te focussen en dan ineens is hij daar: het perfecte blogbericht.

Dus mijn eerste advies is gewoon gaan schrijven en de ervaring gaan opdoen.

Je wilt natuurlijk wel dat lezers terug komen en dus is het wel zaak dat jouw blogberichten interessant genoeg zijn en lezers daar meer van willen.

Maar waar let je dan op tijdens het schrijven? Waar moet een goede blog aan voldoen? En wat moet je absoluut niet doen?

 

Het is belangrijk dat jouw blogbericht goed te volgen is voor de lezer. Dat het een logisch verhaal is en lekker leest. Zorg dat de lezer geboeid is en niet wil stoppen met lezen. Zo zorg je dat de lezer ook terug komt op jouw blog. En dat is wat je wilt.

 

 

Ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat je weet waar je op moet letten als je jouw blogbericht gaat schrijven.

 

 1. Behandel één ding tegelijk.

Vertel per blogbericht iets over één ding. Ga niet verschillende onderwerpen in één bericht proppen. Dit is onoverzichtelijk en je kan dan over elk onderwerp maar een beetje vertellen. Vertel zoveel als je weet over één onderwerp. In een volgend blogbericht kun je weer een volgend onderwerp nemen om over te schrijven.

Het is soms verleidelijk om alles wat je in je hoofd te vertellen, maar beperk het echt. Dit geeft duidelijkheid bij de lezer en je geeft op die manier waardevolle informatie. Je zet op die manier een sterkere blog neer. Zij komen echt wel terug voor meer tips en informatie als je het per blogbericht geeft.

In een volgend blogbericht kun je weer een ander onderwerp pakken om over te schrijven.

Soms heb je ineens veel ideeën waar je over wilt bloggen en het liefst wil je dit in één keer lanceren, maar geloof me je krijgt ook te maken met momenten waarop je denkt waar moet ik nu toch weer over schrijven.

Als je met een blogbericht bezig bent zorg dat je een lijstje maakt van onderwerpen waar je in andere blogberichten over wilt gaan schrijven. Tijdens het schrijven schiet je vaak van alles te binnen en als je wilt gaan schrijven kun je er soms niet opkomen. Voorkom dit en houd standaard pen en papier bij de hand.

Ik dacht ook altijd dat blogberichten lang moesten zijn, want ja je wilt wel wat vertellen en lezers komen  niet voor een kort stukje. Nou geloof me, lezers komen wel voor een kort stukje, als je maar iets te melden hebt. Beter een korte blog die de lezers boeit en die genoeg informatie heeft dan een lang blogbericht waarin je veel tekst propt ter opvulling, maar waarin je eigenlijk niet veel te melden hebt.

Kort maar krachtig dus!

 

 1. Wat is het doel van jouw blog?

Bepaal wat het doel is van jouw blogbericht. Je kunt een informatief doel hebben waarin je informatie geeft met bijvoorbeeld tips, zoals deze blog.

Je kunt ook een blogbericht schrijven waarin je jouw eigen ervaring deelt met jouw lezers. Zij herkennen zich in jouw verhaal en dat geeft connectie met elkaar. Herkenning kan steun geven aan jouw lezers en dat is heel veel waard.

Ik kan jou vertellen dat op de blogberichten waarin ik mijn verhaal en eigen gevoelens daarbij vertel de meest gelezen blogberichten zijn op mijn blog. Mensen halen daar kracht uit en weten dat zij niet de enige zijn met een bepaald probleem bijvoorbeeld. Zij zien hoe ik dingen heb opgelost en vinden de kracht om ook in die mogelijkheden te gaan denken.

Dat is altijd mijn motto geweest. In mogelijkheden denken in plaats van onmogelijkheden. Dat heb ik mij altijd voor gehouden en daarmee heb ik altijd mijn keuzes gemaakt. Niet in een slachtofferrol gaan zitten, maar oppakken en verder gaan.

Ik probeer deze twee doelen af te wisselen, want waardevolle informatie is ook nodig en door deze twee te combineren kun je jouw lezers echt waarde bieden.

Dus voordat je begint met het schrijven van een blogbericht bepaal je eerst wat het doel van jouw bericht gaat zijn.

Soms kun je ze ook wel mengen. Je merkt soms dat je tijdens het schrijven van waardevolle informatie jouw eigen ervaringen naar boven komen en voor je het weet stap je over op een ander doel. Kijk wel uit als dit gebeurt, want het wordt snel te rommelig en onoverzichtelijk voor de lezer. Als je toch jouw ervaring wil delen met jouw lezers, maak hier dan een volgend blogbericht over. Door dit ook vermelden dat je in een volgend bericht jouw ervaring zal delen over dat onderwerp geef je jouw lezers een reden om terug te komen.

Buiten een informatieve en ervarings-blogbericht kun je ook nog een duidelijke mening willen delen. Ga hier wel voorzichtig en bewust mee om, het kan lezers trekken, maar je kunt er ook lezers door verliezen.

 

 1. Een goede titel.

Een blogbericht met uiteraard met een titel. Een titel kan lezers trekken, maar kan er ook voor zorgen dat lezers aan jou voorbij gaan. Dus je snapt wel dat de titel van groot belang is voor jouw lezers. Het is als het ware een eerste indruk. Bedenk je tijdens het verzinnen van de titel of deze titel die je in gedachte hebt jou naar het bericht zou lokken. Het is de bedoeling dat je met de titel jouw lezer ervan overtuigt dat jouw blogbericht de moeite waard is om te gaan lezen.

Het is de kunst om ze nieuwsgierig te maken. Zij moeten zich afvragen wat jij te vertellen hebt. En jij moet ervan overtuigt zijn dat de lezer jouw bericht wil lezen. En dat willen zij, want jij hebt waarde te bieden.

Waar kun je rekening mee houden als je een titel bedenkt?

Je kunt als eerste een vragende titel bedenken. Een vraag waar jouw lezer antwoord op wilt krijgen. Het antwoord bevind zich in jouw blogbericht. Dus waar gaat jouw blog over en welke informatie geef jij weg?

Als je in jouw blogbericht iets uitlegt kun je de vraagstelling in jouw titel zo neerzetten dat jou lezer wil weten hoe je iets doet bijvoorbeeld.

Geef je tips dan zet je dit in de titel. 10 tips over hoe je….

Dan kun je ook nog een korte krachtige titel bedenken als je bijvoorbeeld een ervaring wilt delen.

Probeer er ook achter te komen wat voor jou werkt. Dit kan voor iedereen anders zijn. Mijn lezers zijn jouw lezers immers niet. Je trekt allemaal anders klanten aan zeg ik altijd.

 

 1. Begin met een duidelijke eerste alinea.

Als de lezer dan op jouw blogbericht is aangekomen is het van belang om de lezer te houden. Je wilt niet dat de lezer een paar zinnen heeft gelezen en dan snel weer vertrekt. Jouw eerste stukje tekst zal dus ijzersterk moeten zijn. er zijn een aantal opties die je kunt gebruiken. Vertel gelijk waar de blog over gaat, zorg er niet alleen voor dat het onderwerp duidelijk is, maar ook waar je heen wil met jouw verhaal.

Je kunt ook beginnen met een vraag te stellen aan jouw lezer. Een vraag waar de lezer over nadenkt en zich bewust wordt van iets.

Je kunt ook met een anekdote beginnen of een gegeven (nieuws)feit. Als het er maar voor zorgt dat het tot lezen uitnodigt.

Probeer niet te verwijzen naar een eerder blogbericht of onderwerp. Tenzij het onderwerp een opvolgend karakter heeft. Met name nieuwe lezers haken dan af.

 

 1. Ga van de lezer uit.

Jouw blogbericht moet waarde geven voor jouw lezer, dus eigenlijk staat in feite jouw lezer centraal. Je gaat van de lezer uit. Wat wil de lezer weten? Wat heeft de lezer aan jouw informatie? Zit de lezer hierop te wachten?

Door teveel over jezelf en jouw eigen situatie te vertellen kan jouw lezer afhaken. Eigen ervaringen zijn van grote waarde, maar je wilt jouw lezers niet vervelen door alleen maar over jezelf te vertellen. Breng hierin een grens voor jezelf aan. Wat is nuttig om te delen en wat kun je beter achterwege laten.

 

 1. De opbouw van een blogbericht.

In een blogbericht hoort een logische opbouw te zitten. Zet punten duidelijk opeen rijtje, maak het niet te rommelig en spring niet van de hak op de tak. Die laatste daar moet ik altijd voorzichtig mee zijn, ik dwaal snel af. Tijdens het schrijven schieten er veel nieuwe dingen door mijn hoofd waardoor ik geneigd ben af te dwalen. Kijk hiermee uit, want je de lezers haken af.

Maak jouw punten helder en zorg dat je in het begin van het blogbericht duidelijk maakt waar jouw blogbericht over gaat. Zorg dat de tekst logisch is opgebouwd en val niet in herhaling. Ga van punt naar punt en maak per punt duidelijk wat je over wilt brengen aan de lezer.

Ik heb vaak een blogbericht eerst in een word document geschreven voordat ik hem in de blog zet. Zo kan ik duidelijk zien hoe de alinea’s lopen en of de punten duidelijk zijn. Vaak maak ik voor mezelf een lijstje met steekwoorden zodat ik een leidraad heb in de opbouw van het bericht. Zo kan ik voor mezelf de vorm al een beetje bekijken en zien of het niet te lang wordt. door de steekwoorden weet ik al een beetje welke kant ik op ga schrijven en voorkom ik voor mezelf dat ik afdwaal of een verkeerde kant op ga.

Lees altijd de blog na om te kijken of de opbouw klopt. Een duidelijk begin, de waarde die je wilt delen en een afsluiting.

 

 1. Begin bij de basis.

Om op de opbouw door te gaan is het belangrijk om je in de lezer te verplaatsen. Wees je bewust dat je veel weet over de onderwerpen van jouw blog. Veel dingen zijn voor jou logisch en zijn soms het vermelden niet waard. Zou je denken dan.. We denken vaak te moeilijk als het gaat om informatie geven. Bedenk dat jouw lezer minder weet dan jij en dat je dus bij de basis zal moeten beginnen. Begin je gelijk moeilijke of gevorderde informatie te geven dan haakt de lezer af.

Als je bijvoorbeeld uit eigen ervaring vertelt dan is het fijn voor de lezer om de verandering te zien in jouw situatie. Dit geeft overtuiging mee aan de lezer om ook de bruikbare tips toe te passen in zijn of haar eigen situatie. Laat dus zien hoe de situatie eerst was voordat je veranderingen hebt ingezet.

Nog een voorbeeld: Ik schreef in mijn blogs veel over bezuinigen en geld creëren. Ik vergat om eerst de basis te bespreken. Voor mij was het logisch om je administratie op orde te hebben en al jouw belangrijke papieren in mappen te doen zodat je alles bij elkaar hebt en makkelijk terug kunt vinden. Hier gaf ik in het begin geen informatie over, terwijl veel mensen dan dus niet eens konden beginnen met de informatie die ik gaf in mijn blogberichten. Ik kon mij niet voorstellen dat mensen hun papieren niet op orde zouden hebben en dat het bijvoorbeeld op een stapel in een doos ergens weggestopt zou zijn. en dat terwijl dit wel mijn lezers zijn, want zij willen alles op orde krijgen. Om geldzaken op orde te krijgen is het van belang om eerst de administratie op orde te hebben. Logisch toch!

Dus begin bij de basis en bedenk wat voor jou logisch is en geef die informatie door aan jouw lezers.

 

 1. Jij bent de expert.

Blijf jouw blogberichten schrijven vanuit een expert positie. Lezers willen graag wijzer worden van jou. Beperk je dus niet alleen tot de ervaringsberichten. Dit is fijn voor mensen die hetzelfde meemaken als jij, maar voor lezers die iets willen leren van jou zullen af gaan haken en dat wil je natuurlijk niet. Probeer ervoor te zorgen dat mensen jouw blogberichten willen blijven lezen, want zij willen dezelfde veranderingen inzetten als dat jij waarschijnlijk zelf ook hebt gedaan. Zij zien hoe het jouw situatie heeft verandert en ze willen dat zelf ook. Blijf dus waarde geven in jouw berichten.

 

 1. Lees jouw blogbericht goed na.

Dit is voor mij de belangrijkst tip die ik jou mee kan geven. Ik lees vaak blogberichten en dan denk ik: Heb je zelf het bericht wel goed terug gelezen of heb je hem gelijk na het schrijven online gezet. Kijk goed naar spelfouten en typefouten. Dit zijn twee verschillende dingen, maar ze zitten er altijd in.

Ik vind het echt belangrijk, want het kan zo knullig overkomen als er geen goede tekst staat. Het leest niet lekker. Let goed op of jouw blogbericht geen spelfouten bevat. Zelf merk ik als ik een bericht heb geschreven en ik lees het bericht terug dat ik er al gauw een aantal fouten uithaal. Soms laat ik een bericht wel eens nalezen door iemand.

Buiten de spelfouten kan door het snelle typen een typefout snel gemaakt zijn. Hier doe je weinig aan, maar het is dus wel van belang om hier op te letten voordat je een blogbericht online zet. Tegenwoordig is het handig dat er spellingscontrole is, maar blijf wel zelf ook goed opletten.

Ik vind het echt een afknapper als ik een bericht lees met fouten. Door de meest professionele bloggers en online business ondernemers worden veel fouten gemaakt. Helaas vind niet iedereen het zo erg, maar het kan je wel lezers kosten.

Ik geloof dat ik op dit punt misschien iets teveel mijn eigen mening laat doorschemeren, maar voor mij is dit een dagelijkse ergernis en ik wil jullie hiervoor behoeden. Dus neem deze tip serieus als je gaat bloggen.

Dus let op:

 • Spelfouten
 • Typefouten
 • Hoofdletters, komma’s en punten.
 • Leest de zin lekker door of is de tekst lastig te lezen?
 • Laat de tekst nalezen door iemand.

 

 1. Feedback

Eigenlijk is dit een logische stap na de vorige tip. Laat jouw blogbericht altijd nalezen door iemand en vraag hoe zij of zij het bericht vind. Is de boodschap duidelijk die je over wilt brengen? Is de tekst goed leesbaar? Zijn er taalfouten? Hoe is de indruk over het hele geheel? Je kunt altijd jouw blogbericht na laten lezen door mij of één van de volgers op de Facebookpagina. Zo kunnen we elkaar altijd helpen en leren van elkaar.

 

 

Je ziet dat er best wat bij komt kijken om een goed blogbericht te schrijven. Ik adviseer je om gewoon te beginnen en niet gelijk het uiterste te verwachten. Een beetje gedrevenheid is natuurlijk wel wenselijk, maar verwacht niet dat het vanaf het begin gelijk allemaal perfect gaat. Je hebt oefening nodig om vooruit te kunnen, dus gewoon blijven schrijven.

Volg deze tips en schrijf binnen no-time jouw eigen perfecte blogbericht!

 

SUCCES!

 

 

Wat ook belangrijk is voor een goed blogbericht is een goede afbeelding. Hier ben ik in deze blog niet in gegaan, omdat het hier specifiek om het blogbericht gaat.

Je kunt meer lezen over een goede afbeelding in een volgende blog.

 

Wil je nog meer tips voordat je met bloggen begint?

Tips voor beginnende bloggers.