Hoe ik dat vreselijke jaar doorkwam.

Hoe ik dat vreselijke jaar doorkwam? In deze blog zal ik jullie wat vertellen over hoe ik een jaar lang van € 1100,- per maand rond moest komen samen met mijn zoon. Ik zeg er eerlijk bij dat dit jaar bleek dat ik vorig jaar te weinig huursubsidie heb gehad. Dus dat is nu verrekend, maar op dat moment moest ik het ermee doen. Dus het was echt niet meer dan € 1100,-. Geen vetpot dus. Veel mensen moeten van een minimum rondkomen en dat verschilt niet veel van het bedrag waar ik het mee moest doen. Dus veel mensen zullen zich in deze situatie herkennen en leven net zoals ik dat deed van de ene maand naar de andere. Wachtend tot de dag aanbrak waarop er weer iets gestort werd.

Het is echt verschrikkelijk om zo te leven. Je ligt er letterlijk nachten van wakker. Ik deed geen oog meer dicht en was er dagelijks mee bezig. Hoe betaal ik dit, hoe betaal ik dat? Hoe ga ik uit deze situatie komen? Hoe ga ik voor meer inkomen zorgen? Waar kan ik op bezuinigen? Kan ik mijn auto nog blijven rijden? Moet ik mijn twee hondjes weg gaan doen? Allemaal vragen waar ik echt elke dag mee bezig was. De laatste twee vragen stelde ik zolang mogelijk uit en ik riep altijd al moet ik op een houtje bijten, maar mijn honden gaan niet weg. Gelukkig is het zover niet gekomen, want net op tijd lukte het me om een baan te vinden. Ik was dat jaar ervoor aan mijn rug geopereerd en had daar een jaar voor nodig om te revalideren. Na een half jaar begon ik al met solliciteren, puur om er weer in te komen en ik was het ook wel zat. Uiteindelijk heb ik ruim twee jaar thuis gezeten, weliswaar in de ziektewet, maar op het moment dat ik me beter begon te voelen wilde ik wel weer aan het werk. Het werk dat ik altijd gedaan had dat kon ik niet meer doen vanwege mijn lichamelijke klachten. Dus het roer moest om. Ik had al een hele poos daarvoor de cursus Budgetcoach in huis gehaald, maar in mijn ziekteperiode had ik hier de energie niet voor. Vorig jaar ben ik toch weer in de boeken gekropen. Als ik dan toch thuis zat en nog geen werk had kon ik beter iets doen dan niets doen. En wie weet wat ik ermee kon gaan doen in de toekomst. Uiteindelijk ben ik met deze blog begonnen om meerdere mensen te kunnen bereiken en te helpen hun budget op orde te krijgen.

Op de één op andere manier moest ik ervoor zorgen dat ik rond kon komen. Ik wist ook niet voor hoelang ik in deze situatie zou blijven en wilde het beetje spaargeld dat ik nog had niet in één keer opmaken. Ik had het veel te hard nodig om de maand door te komen. Iedere maand haalde ik wel wat van de spaarrekening af en had berekend dat ik het ongeveer tot het einde van het jaar  zou redden op deze manier. Maar dan mocht er niets geks gebeuren natuurlijk. Geen onverwachte kosten. Helaas word je soms op de proef gesteld en ook dit jaar kreeg ik mijn beproevingen op de momenten dat het juist niet uitkwam. Mijn wasmachine begaf het en één van mijn honden had een wondje aan haar poot dat niet wilde genezen en is hieraan geopereerd. Dit waren twee behoorlijke kostenposten. Ik had gelukkig nog wat spaargeld,  zodat ik deze rekeningen kon betalen. Ik ben er best trots op dat ik ook in dit jaar geen leningen heb afgesloten of schulden heb opgebouwd. Op het moment dat ik werk vond en in november kon beginnen was het einde van mijn spaargeld in zicht. Dat was echt een goede timing en een hoop geluk.

Maar goed, ik ging jullie vertellen hoe ik dat jaar doorkwam. Ik zeg niet dat iedereen in dit geval het moet doen zoals ik het heb gedaan, maar het heeft er voor mij voor gezorgd dat ik het heb gered op deze manier. Op dit moment kan ik iets meer uitgeven, maar ik doe veel dingen nog steeds op dezelfde manier. Ik heb een aantal dingen geschrapt in mijn uitgaven en echt op z’n simpelst geleefd.

Ik zet ze even voor je op een rijtje:

 1. Wat je niet hebt kun je niet uitgeven! Zo simpel is het. Alleen dus aan de hoogstnoodzakelijke dingen. Ik bedoel de kosten van de dierenarts daar kon ik niet onderuit. Dieren zijn afhankelijk van je en hebben dus gewoon goede zorg nodig. Maar verder gaf ik alleen geld uit aan wat nodig was. Vraag je dus altijd af of je het echt nodig hebt.
 2. Geen kleding dus. Ik heb in een jaar tijd één broek en één paar goede schoenen gekocht. Omdat het echt nodig was. Meer echt niet. Nog geen shirtje bij de kringloop. Nu ik dus iets meer inkomen heb geef ik nog niet veel uit aan kleding. Ik heb in de afgelopen maanden een paar t-shirtjes gekocht bij de kringloop voor € 3,- per stuk. Kleding is een levensbehoefte, maar als er geen geld voor is zal je het moeten doen met wat je in je kast hebt hangen.
 3. Kapper uitstellen. Ik liet mijn haar gewoon groeien en stopte met verven. Daardoor ging ik minder vaak naar de kapper. Dit scheelde weer geld.
 4. Ik heb uit eten, afhaal- en bezorgmaaltijden geschrapt. Wij wonen om de hoek van de pizzeria, de chinees en de snackbar. Heel gevaarlijk dus. We maakten daar eerst gretig gebruik van, maar dat was vorig jaar echt anders. Geen geld, dan zelf goedkoop koken. Dat scheelt heel veel geld.
 5. Boodschappen voor € 40,-  per week. Meer niet. Het lijkt weinig en dat is het ook, maar het kan echt. We hebben er met z’n tweeën van geleefd. Ik schrapte heel veel luxe, lekkere dingen zoals tijdschriften. Kookte goedkope gerechten en kocht bijvoorbeeld geen wasverzachter of duur vlees. Ik stapte voor het eerst van mijn leven af van mijn vaste merk wasmiddel en kocht de goedkoopste die ik kon krijgen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik blij ben dat ik nu weer mijn oude merk kan kopen hoor. Als je dit soort veranderingen moeilijk vind, moet je eerlijk tegen jezelf zeggen dat je er gewoonweg het geld niet voor hebt om die dure te kopen. Je moet nu eenmaal offers brengen. Buiten dat heb ik diverse dingen geleerd in die tijd over hoe ik kon besparen op de boodschappen en gebruik deze tips nog steeds. Ik heb in de blog over boodschappen nog wat handige boodschappentips voor je.
 6. De auto zo veel mogelijk laten staan. Ik weet wel, hij kost ook geld als hij stilstaat, maar het scheelt gewoon veel geld als je op de brandstof bespaart. Ik deed één keer per week boodschappen met de auto en ik ging één of twee keer per week met de honden ergens naartoe. Voorheen ging ik nog wel eens naar een tuincentrum of ergens buiten onze gemeente shoppen. Dat deed ik niet meer, dus dat scheelde benzine. Ik gebruik mijn auto nog steeds op deze manier.
 7. Wat ik bij punt 6 al vertelde, ik ging nogal eens shoppen of ergens lunchen met een vriendin. Dit heb ik het hele jaar niet gedaan. IK BLEEF THUIS! Dat is echt de gouden tip als je geld in je portemonnee wilt houden. Zodra je de deur uitgaat kost het geld. Het viel soms echt niet mee hoor, want ik heb echt het hele jaar erg weinig gedaan. Niet veel leuks, het was ook geen leuk jaar op dat gebied. Maar ik wilde niet door pleziertjes in de schulden komen, dat is het gewoon echt niet waard. En vertel je vrienden/vriendinnen eerlijk dat je in een financieel slechte periode zit en niet meer van alles kan doen. Zij begrijpen het echt wel, als het goede vrienden zijn, en buiten dat hoef jij niet elke keer een smoes te verzinnen of het telkens uit te leggen waarom je niet mee kunt gaan.
 8. Ik heb geleerd hoe het werkelijk is om iemand te helpen en geholpen te worden. Ik was altijd degene die anderen hielp en niet snel hulp van anderen aannam. Het gevoel dat ik altijd kreeg van mensen helpen ontnam ik anderen door ze te weigeren. Ik heb geleerd dat het ook goed is om hulp te accepteren. Ik kreeg bijvoorbeeld een tas met boodschappen van twee buurvrouwen, plantjes van een vriendin en een andere vriendin nam mij mee naar een middagje Delft. En zij waren blij dat ze het konden doen voor mij en ik leerde om gewoon dankjewel te zeggen. Hoewel ik wel even moest slikken toen de buurvrouw met de tas voor de deur stond, want het was best wel confronterend en emotioneel voor me op dat moment. Ik besefte toen echt dat ik in een financieel slechte situatie zat en die kwam best even binnen. Waar het al niet goed voor is!
 9. De kringloop werd mijn grootste vriend, maar ook daar moet je mee uitkijken, want ook daar kun je nog veel uitgeven als je niet uitkijkt. Dus blijf je bewust van wat je koopt. Ook al zijn dingen goedkoop, als je ongelimiteerd spullen meeneemt schrik je toch als alles bij elkaar word opgeteld bij de kassa. Kijk dus uit voor die valkuil. Dit geld ook voor als je naar bijvoorbeeld de Xenos of de Action gaat. Het lijkt allemaal goedkoop, maar je bent zo een paar tientjes kwijt als je gaat.
 10. Ik was alleen lid van de postcode loterij, deze zeg je als eerste af zodra je weinig te besteden hebt. Verder had ik geen abonnementen, maar als ik die had gehad had ik ze gelijk opgezegd. Dit is echt een luxe en dat kon ik me nu niet veroorloven.
 11. Op vakantie ging ik niet, ik dacht er niet eens over na. Het is een luxe en ik heb er geen geld voor. Ik verbaas me nog steeds als ik mensen hoor zeggen dat ze op vakantie gaan terwijl ze er eigenlijk het geld niet voor hebben. Denk alsjeblieft na voordat je zoiets doet. Ook al is het een goedkope vakantie, het kost altijd geld.
 12. In huis veranderde ik ook een aantal dingen. Ik gebruik nu bijvoorbeeld maar een halve vaatwastablet. Dit is echt genoeg voor een hele vaat. Als ik het koud kreeg begon ik eerst met een paar dikke geitenwollen sokken en een warm vest of trui aan te doen voordat ik de verwarming aandeed. Soms was dit al voldoende. De verwarming draai ik ook al om half tien uit als ik bijvoorbeeld rond half elf naar bed zou gaan. Douchen deed ik kort en soms sloeg ik ook wel eens een keer over. Het liefst sta ik echt iedere dag onder de douche, maar het zijn de kleine beetjes die helpen. De droger gebruik ik een stuk minder, de meeste was hang ik nu op.
 13. Ik stopte met zwemmen. Dit deed ik één keer in de week. Dat was al snel rond de €20,- per maand wat ik uitspaarde. Nu wandel ik meer om toch aan mijn beweging te komen.

Dit zijn een aantal dingen die ik ingezet heb om dat jaar door te komen. Ik zeg niet dat je ze allemaal moet volgen, maar het is wel de manier om rond te komen met een minimum inkomen. Ik zeg ook niet dat het makkelijk was, want dat was het niet. Ik zou bijvoorbeeld heel graag weer eens op vakantie willen en had soms heel veel moeite met de vakantieverhalen en foto’s op Facebook van anderen. En ik gun het echt iedereen hoor, dus dat is het niet. Maar ik had er soms echt moeite mee, gewoon omdat je zelf ook zo graag zou willen en dat mag je ook best zeggen op zijn tijd als je ergens moeite mee hebt vind ik. Voor iedereen liggen prioriteiten ergens anders, maar wees eerlijk tegen jezelf en koop geen dingen die niet echt nodig zijn, hoe leuk je ze ook vind. Verzin geen smoes om jezelf te overtuigen het toch te kopen, zodat het lijkt alsof je het nodig hebt. Dat is jezelf voor de gek houden.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips die ik gebruik en heb je zelf nog goede tips deel ze dan.

SUCCES!

 

 

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *