Hoe creëer je een goede organisatie binnen jouw gezin?

Hoe creëer je een goede organisatie in jouw gezin?

 

De één moet naar zwemles, de ander heeft avonddienst, weer een ander speelt en eet bij een vriendje. In een gezin is het altijd hollen en vliegen. En of je nu een groot of een klein gezin hebt, je zult de dagelijkse dingen goed moeten organiseren anders komt er weinig van terecht. Je loopt constant achter de feiten en dingen gebeuren vaak op het laatste moment.

Om dat te voorkomen zal je een manier moeten vinden waar iedereen baat bij heeft. Een georganiseerde plek in huis waar iedereen de planning kan aflezen en weet wie waar uithangt. waar je ook de informatie kan vinden wat er nog moet gebeuren en welke boodschappen er moeten worden gedaan.

Zodra iedereen zijn eigen weg gaat is het handig om te zien dat alles gladjes verloopt.

Een georganiseerde plek realiseren is zo moeilijk niet. En zodra je er één hebt zul je zien dat je blij bent dat je het hebt en vraag je jezelf af waarom je het nog niet eerder had. Je weet dan precies waar iedereen is en wanneer ze weer in huis zijn. Je weet precies wat er op de agenda staat, want je hebt immers alle informatie bij de hand.

Zelfs al ben je met z’n tweeën is het handig om jullie planning op elkaar af te stemmen. Heb je allebei een 9 tot 5 baan, dan heb je beide een ritme waardoor je de planning misschien niet eens nodig hebt. Maar op het moment dat je beide wisselende diensten hebt, zoals bij ons, dan is het wel handig om de planning op tijd in orde te hebben.

Als vrouw, moeder en werknemer (of ondernemer) ben je vaak de as in het gezin. Op het moment dat jij uitvalt valt alles in duigen. Ze zeggen niet voor niets: ‘Moeders mogen niet ziek zijn.’ Als ik voor mezelf spreek kan ik ook lastig dingen uit handen geven en doe ze liever zelf. Ik denk dat wij vrouwen daar allemaal wel een beetje last van hebben. Dus regelen en organiseren we er lekker op los. maar soms zou het fijn zijn als je een paar taken uit kan besteden binnen het gezin. En daar kan deze planning jou ook bij helpen.

Gebruik de volgende tips om het voor jou en jouw gezin makkelijker te maken om georganiseerd te blijven.

Zoek een strategische plek in huis.

Je hebt helemaal geen grote plek nodig in huis, maar het moet wel op een plek zijn waar je de hele dag komt of langs loopt. Denk bijvoorbeeld aan dicht bij de voordeur, in de keuken, in de gang enz. Je hebt een stukje muur nodig, zodat je wat dingen op kunt hangen. Noem het maar jullie planningscentrum. Denk nou niet, als je een kantoorkamertje hebt in huis, ik doe het daar, want dan komt er niet veel van terecht. Niemand kijkt er dan naar. Als je denkt dat het dan een rommeltje word in jouw nette huis en dat je het eigenlijk niet in het zicht wilt hebben, bedenk dan dat juist dit organisatie hulpje jouw gaat helpen om je hele huis op orde te houden.

Indeling.

Hou het in ieder geval simpel. Hoe meer onderdelen, hoe onoverzichtelijker het wordt. Het doel is om iedereen in de juiste buurt te krijgen.

Kalender.

Je begint met de aanschaf van een kalender. Koop een kalender die je niet alleen leuk vind, maar die goed functioneert voor iedereen. Het heeft grote vlakken nodig waar je informatie goed in kwijt kunt. Hierop kun je plannen, taken invullen en bezigheden van alle gezinsleden op kwijt kunnen. Kun je geen goede kalender vinden, maak er dan zelf één waar je tevreden over bent.

Schrijf op de kalender alleen de afspraken, vakanties en andere belangrijke punten die voor alle gezinsleden belangrijk zijn om te weten. Als je met een vriendin hebt afgesproken terwijl iedereen aan het werk of op school zit hoef je dit er niet op te schrijven als je er zelf een eigen agenda/planner naast hebt. Zij hebben niets aan deze informatie. Maak hierin een keus voor jezelf.

Heb je jonge kinderen dan zou ik niet te ver vooruit plannen. Zij kunnen zicht daar niets bij voorstellen. Zij hebben geen tijdsbesef genoeg om zover vooruit te denken. Een weekoverzicht is genoeg voor ze. heb je oudere kinderen dan kun je overgaan op een maandoverzicht.

Maak de agenda leuk:

Zet bijvoorbeeld bij verjaardagen en belangrijke datums voor de kinderen leuke stickers of laat ze een tekening maken bij de desbetreffende datum. Geef elk gezinslid een eigen kleur zodat in één oogopslag duidelijk is waar voor elk gezinslid de informatie over hun staat.

Communicatiebord.

Hang een communicatiebord op. Dit kan een whiteboard, een krijtbord of prikbord zijn. Zo kun je over en weer informatie delen. Denk dan aan berichten als:

  • Ik ben even boodschappen doen
  • Vergeet geen lunch uit de koelkast te pakken
  • Laat jij de honden uit als je thuis bent
  • De vuilnisbak moet nog buiten gezet worden

Op deze manier kun je met elkaar communiceren als je allemaal veel weg bent.

Je kunt hier ook gezamenlijke doelen, complimentjes of andere belangrijke informatie met elkaar delen.

Mocht je kleine kinderen hebben, hang dan het bord niet te hoog zodat ook zij erop kunnen kijken. kunnen zij nog niet (goed) lezen dan kun je ook pictogrammen gebruiken om informatie te delen.

Haken en manden.

Hang haken op voor bijvoorbeeld sleutels en tassen. Op deze manier kun je ze niet meer kwijtraken. Hang voor ieder een eigen haak op. Zo kan iedereen zijn eigen spullen kwijt. Je kunt ook haken gebruiken voor de hondenriemen of tasje met autopapieren. hang deze desnoods bij de deur, zodat je nooit meer hoeft te zoeken op het moment dat je de deur uit gaat.

Zorg ook dat je een opbergplek voor paraplu’s, handschoenen, sjaals en mutsen hebt. Maak een plek met hangmandjes of manden onder de kapstok of in een gangkast. Als het maar een vaste plek is, zodat niemand hier meer naar hoeft te zoeken.

Klok.

Hang een klok op, zodat je op tijd op jouw afspraken komt. Tegenwoordig heeft bijna iedereen de tijd wel bij zich op de telefoon of een horloge, maar het is toch eigenlijk wel een item dat erbij hoort te hangen. heb je kleine kinderen dan leren zij op deze manier ook sneller klokkijken.

Mappen.

Mappen zorgen ervoor dat al jullie papierwerk geordend blijft. Schaf enkele ordner mappen aan met tabbladen, zodat je alles op onderwerp bij elkaar kunt doen.

Maak er een gewoonte van om de post gelijk te openen en op te ruimen. Moet er actie op de post worden ondernomen leg deze dan apart en plan gelijk in wanneer je dat doet. Zo voorkom je dat je herinneringen in de bus krijgt of afspraken vergeet.

Koop een aantal postbakken en voorzie deze van de namen van elk gezinslid. Zo heeft iedereen zijn eigen postvak. Zodra de post komt leg je deze gelijk in de daarvoor bestemde postbak.

Maak er ook een gewoonte van om je mail bij te houden. Lees mails gelijk door of plan hier een moment voor in, dagelijks of een aantal keren in de week. Hiermee voorkom je dat je mailbox overloopt en je mails niet meer kunt vinden.

Het is handig als je op deze plek ook enveloppen, postzegels, pennen en perforator bij de hand hebt liggen. zo kun je gelijk alles afhandelen.

Plank.

Op deze centrale plek is het misschien handig om een plank op te hangen. Je kunt hier dan wat spullen kwijt zoals pennen, stiften, post-its, schaar, plakband, stickers. Zo heb je alle benodigdheden voor deze plek bij de hand.

Maak desnoods ook een plekje voor zonnebrillen, lippenbalsem, kauwgom, portemonnee of andere benodigdheden die je niet mag vergeten als je de deur uit gaat. Dit kan een plekje op de plank of in een mandje zijn.

Doordat je deze items allemaal binnen handbereik hebt pak je de spullen die je op dat moment nodig hebt als je weg gaat. Anders heb je het risico dat je of iets vergeet of jouw tas bomvol zit met alle spullen, terwijl je ze op dat moment niet allemaal nodig hebt.

Weekmenu.

Je kunt ook een weekmenu ophangen of opschrijven. Zo weet iedereen wat er wanneer wordt gegeten. Door middel van de weekplanning kun je de maaltijden makkelijker inplannen. Als er bijvoorbeeld een dag is waar iedereen niet gelijk aan tafel kan zitten, in verband met werk of sport, dan is het fijn om van tevoren al bedacht te hebben om een makkelijke maaltijd in te plannen.

Plaats ook jouw boodschappenlijstje op het bord. Je kunt allemaal items toevoegen zodra er iets op is en de producten die je nodig hebt bij de maaltijden. Buiten dat is een boodschappenlijstje een must als het gaat om besparen.

Keep it organized.

Houd het georganiseerd!

Nu heb je alle dingen die nodig zijn om het in jouw gezin georganiseerd te houden. Nu gaan jullie ermee aan de slag. ten eerste is het belangrijk om het overzichtelijk te houden. Bijhouden is het keyword! Laat geen papierwerk opstapelen, maar ruim het gelijk op. Je kunt naar behoefte lijsten maken, zoals een schoonmaaklijst of een corveelijst.

Plan iedere week een vast moment in om de week erna goed in te plannen met elkaar. Leg de agenda’s op tafel en vul met z’n allen de volgende week in. Zo voorkom je dat je achter loopt en je allemaal niet meer weet waar je aan toe bent.

Wanneer je dit allemaal op de rit hebt en het loopt zul je merken dat het werkt en dat je hierdoor meer rust hebt. Je hoeft niet alles te onthouden, want je kunt nu in principe niets meer vergeten. Je weet precies wat en iedereen aan het doen is en waar iedereen is.

Iedereen is op deze manier voorbereid op alle afspraken binnen en buiten het gezin. Je leert jouw kinderen op deze manier ook goed te gaan plannen in de toekomst.

Ga aan de slag  en maak jullie eigen georganiseerde plek in huis. Pak de ideeën die voor jullie van toepassing zijn en zorg dat het werkt.

SUCCES!

And remember:

KEEP IT ORGANIZED!

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *