Financieel opvoeden

Financieel opvoeden, hoe doe je dat?

We denken bij opvoeden aan veel dingen, maar als het over de financiën gaat laten we toch wel het één en ander liggen. De praktijk vertelt ons dat veel jongeren in de schulden terecht komen, alleen omdat zij niet goed met geld om kunnen gaan. Zij krijgen ineens het beheer over hun eigen financiële zaken en weten niet hoe ze dit het beste kunnen regelen. Ze moeten van het ene op het andere moment een zorgverzekering hebben en kunnen betalen, zelf kleding aanschaffen, willen een auto rijden en op vakantie. Dan heb ik het nog niet eens over een huis dat ze willen kopen. De basis is niet gelegd en ze lopen tegen de nadelen op van het niet goed geld kunnen beheren.

Zorg er dus op tijd voor dat je jouw kind goed begeleid en goed leert met geld om te gaan. Als ik aan mijn eigen jeugd denk en me herinner wat mij is bijgebracht over geld ben ik alleen maar blij dat mijn ouders het goede voorbeeld hebben gegeven en mij hebben leren sparen. Hier heb ik de rest van mijn leven profijt van. Ook als budgetcoach kan ik hierdoor mensen beter begeleiden. Je schaft niets aan als je er het geld niet voor hebt, dus lenen is taboe. GELD LENEN IS TABOE. Ik zeg het nog maar een keer. Er zitten aan geld lenen zoveel nadenken dat je er niet aan moet beginnen. Ik kan nog steeds zeggen dat ik nooit geld heb geleend en ben daar zo blij mee. De hypotheek laat ik hier dan wel buiten natuurlijk, dat is een heel ander verhaal. Maar ga geen auto kopen als je er het geld niet voor hebt. Dit is zo’n belangrijke les om aan je kinderen mee te geven.

Begin al vroeg de waarde van het geld bij te brengen aan je kinderen. Dit is zo belangrijk. Ze moeten leren om er iets voor te doen, dat het niet zomaar voor handen ligt. Mijn broer vroeg vroeger ergens om waarop mijn moeder antwoordde dat het geld op was. Maar dan ga je toch naar de bank zei hij verontwaardigd. Met andere woorden als het op is ga je toch gewoon nieuw halen. Tegenwoordig zeggen kinderen gewoon dan ga je toch pinnen. Was het maar zo makkelijk.

Begin op tijd.

Begin al vroeg met je kinderen met geld om te leren gaan en geloof me dit kan eerder dan je denkt. Ze zijn tegenwoordig nog geen twee jaar oud of ze weten hoe een tablet of een smartphone werkt. Nu zeg ik niet dat je dan al moet beginnen, maar als je pas begint op het moment dat zij zelf dingen moeten gaan betalen ben je laat zat. Rond een jaar of zes, zeven hebben de meeste kinderen al zakgeld, sommige al eerder. Maar op het moment dat je ze zakgeld gaat geven moet je hier aandacht aan besteden. Leg uit wat zij van het geld mogen en moeten doen. Stel je geeft ze een euro, laat zij dan bijvoorbeeld 10 cent sparen, 20 cent overhouden in hun spaarpot of portemonnee en de rest mogen ze uitgeven. Op die manier leren ze gelijk om erover na te denken wat je allemaal kan doen met geld en dat niet alles alleen maar gelijk uitgegeven kan worden aan leuke dingen. Als ze alles mogen uitgeven denken ze niet na over wat ze allemaal van dat geld moeten doen. Op een gegeven moment hebben ze iets leuks gezien in een speelgoedwinkel. Dan kun je samen een plan maken hoe hij of zij dit bij elkaar gaat sparen. Een deel sparen van het zakgeld en een deel misschien door de ouders bijgelegd. Op die manier leert het kind in ieder geval dat je niet altijd alles gelijk kunt kopen en dat je wel eens een paar weken moet wachten. Onderschat je kind niet, ze snappen meer dan jij denkt.

Kleedgeld.

Op latere leeftijd krijgen veel kinderen kleedgeld. Veel mensen geven dit niet en gaan met hun puber shoppen voor kleding en betalen dan zelf. Dat kan natuurlijk ook, maar kleedgeld is een hele goede manier om ze te leren de goede keuzes te maken. Je helpt ze zelfs door dit stukje uit handen te geven en het is voor hun een stap richting zelfstandigheid. De angst voor veel ouders zit hem in het feit dat ze dan een leuk jasje of shirt kopen dat eigenlijk te duur is en er dan vervolgens geen geld meer is voor schoenen. Vervolgens kloppen zij dan aan bij de ouders en op die manier zijn ze dan meer geld kwijt dan wanneer zij dit nog zelf in handen hadden. Toch is dit juist heel goed als het gebeurt, want hier leren ze enorm veel van. Het is dan ook belangrijk om voet bij stuk te houden en geen extra geld te geven. En natuurlijk vind je het niet leuk als je een familiefeestje hebt en zij komen met kapotte schoenen opdraven, maar het is waarschijnlijk de eerste en de laatste keer dat zij dit overkomen. Op het moment dat je toch extra geld geeft voor schoenen zullen zij nooit leren dat zij hun geld goed moeten verdelen. Zij moeten een plan maken hoeveel ze voor een bepaald item uitgeven. Dit is echt de basis voor alle financiële keuzes die zij de rest van hun leven maken. Op het moment dat zij op zichzelf gaan wonen zullen ze ook eerst geld uitgeven aan de vaste lasten, de boodschappen voordat zij kleding kunnen gaan kopen. Leer ze rond deze leeftijd ook hoe zij een budget kunnen maken. Zij moeten kunnen overzien wat er in komt en wat er uit gaat.

Tijd van luxe.

Ze willen op een gegeven moment steeds meer en duurdere dingen aanschaffen. Denk hierbij aan spelcomputers, games, tablets, laptop, smartphone enz. Als ze dit niet hebben horen ze er niet bij. Het is van de zotte eigenlijk als ik bedenk dat ik vroeger geen telefoon had, maar ja ook wij als ouders gaan toch mee met de tijd. Dit wil je ook voor je kind. Toch is het wel belangrijk om ze hier bewust van te laten zijn dat er tegenwoordig veel luxe is en dat hier ook heel veel mensen door in de problemen komen. Ze willen niet onder doen voor de ander, maar kunnen het eigenlijk niet betalen.

Bijbaantje.

Dit is vaak wel een goede aanleiding om te bespreken dat zij een baantje moeten gaan zoeken. Dit is niet alleen goed voor de inkomsten, maar ook dat hij of zij leert om er iets voor te doen voordat je iets uit kunt geven. Ook voor de sociale contacten is het goed om te werken. Buiten dat wil je niet dat je puber alleen maar lui op de bank zit en het is echt belangrijk dit te stimuleren zodat ze ook weten hoe het straks is als ze na hun schooltijd fulltime moeten gaan werken.

Je kunt hier ook al vroeg mee beginnen door ze bijvoorbeeld klusjes te laten doen voor je, de auto wassen, een boodschap doen, helpen de tafel te dekken of afwassen. Geef ze hiervoor een extra zakcentje. Zo leren ze dat werk geld oplevert. Je kunt ook beginnen met een paar extra knikkers te geven of een kleurboek.  Het hoeft in het begin niet altijd geld te zijn. Leer ze daarbuiten ook dat ze soms iets moeten doen zonder dat daar iets tegenover staat, anders doen ze het alleen voor de beloning en je wilt toch ook dat je kind wel eens iets doet voor iemand zonder daar iets voor terug te verwachten. Klein geleerd is groot gedaan!

Overige tips.

Maak ze ook weerbaar voor reclames en deurverkopers. Dit word vaak vergeten, maar oh zo belangrijk. Vaak zijn de producten in de reclame nog duurder dan de huismerken die je altijd neemt. Op het moment dat jouw kind iedereen geloofwaardig vind zal hij of zij overal intrappen. Dit gaat heel veel geld kosten.

Wijs jouw kinderen op informatie dat op het internet te vinden is over geld, bijvoorbeeld de website van het NIBUD of deze blog.

Het is makkelijk om met je pinpas te betalen, maar een nadeel is dat je niet ziet wat er met je geld gebeurt. Voor het gebruik van de pinpas betaalden we met contant geld, dit is aan het verdwijnen in de huidige maatschappij. Het voordeel was dat je een bepaald bedrag opnam en daar moest je het mee doen. Je ziet dan ook leteerlijk in je portemonnee wat je nog hebt en hoe hard het uitgeven eigenlijk gaat. Nu kun je makkelijk je pinpas door een apparaat schuiven en iets is betaald. Het risico is dat je hierdoor teveel uitgeeft. Laat jouw kinderen zich ook daar bewust van worden.

Geef hiernaast natuurlijk het goede voorbeeld. Ga geen leningen afsluiten voor een auto, dan vinden zij dat ook de gewoonste zaak van de wereld en dat is het niet. Zorg dat je goed laat zien hoe je zelf rondkomt en je keuzes maakt.

Laat ze meekijken als je een vakantie boekt, waar let je op bij het uitzoeken van een goede betaalbare accommodatie.

Wanneer het uitverkoop is kun je voor minder geld meer kopen, deel deze informatie met je kind.

Ik hoop dat ik je op weg hebt kunnen helpen om in te zien dat het belangrijk is om je kinderen ook op dit gebeid het één en ander mee te geven. Zij zullen hier veel profijt van hebben in de toekomst. En buiten dat kan het ook meewerken om je eigen financiën weer beter op de rails te krijgen.

SUCCES!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *