Jolanda de Jong | De kracht van het niet uitgeven.
15783
post-template-default,single,single-post,postid-15783,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

De kracht van het niet uitgeven.

De kracht van het niet uitgeven.

 

Ik heb mezelf op een niet-uitgeven-uitdaging gezet. Ik geef geen geld uit aan luxe dingen en bespaar op veel dagelijkse uitgaven. Ik heb mezelf er op zijn minst voor een maand op gezet. Ik kan je vertellen, het is wel weer een interessante uitdaging.

Ik mag van mezelf geen geld uitgeven aan kleding, luxe boodschappen, uit eten en winkelen.

Doordat ik momenteel veel thuiszit krijg ik weer snaaibuien. Ik krijg weer veel te veel suiker binnen en daar ben ik helemaal niet blij mee. Ik ben op dit moment acht kilo kwijt op de weegschaal en die wil ik zeker niet terug gaan vinden. Ik ging zelfs van de week speciaal naar de supermarkt en de bakker om lekkere dingen te halen. Soesjes en hoorntjes, chocoladerepen, chips en lekkere snoepjes. Het is tijd dat ik mezelf weer even toespreek. Dat thuiszitten helpt er echt niet aan mee, ik loop maar door het huis heen te zoeken naar lekkere dingen. Maar dat is nu weer afgelopen. KLAAR!

Buiten dat kreeg ik een rekening binnen van het ziekenfonds. Er ging deze week ruim driehonderd euro eigen risico naartoe en of je het nu hebt of niet, ze halen het gewoon van de rekening af. Logisch, want je komt er niet onderuit om dat te betalen. Ik had vorige maand niet veel gewerkt, dus mijn salaris was niet echt om over naar huis te schrijven. Dit alles resulteerde in een saldo dat een week nadat mijn salaris was gestort op zo laag stond, dat ik daar de rest van de maand niet mee uit zou gaan komen.

Dus was er werk aan de winkel. Het uitgaven patroon moest drastisch veranderen voor de komende periode. Door aan een niet-uitgeven-uitdaging te doen zet je een stop op jouw uitgaven en verander je ook je gedrag over geld. Je bent je weer even goed bewust van wat je allemaal doet, waar je geld aan uitgeeft en hoe makkelijk je dat eigenlijk doet.

Ja gaat hierdoor de manier waarop je over geld uitgeven denkt veranderen. Je bereikt daardoor een aantal dingen, namelijk waar je jouw geld aan uitgeeft, hoeveel je hieraan uitgeeft en waarom je dit doet. Je denkt er vaak niet over na en dat ga je nu wel doen. En dat is echt een eyeopener.

En dat kan het natuurlijk ook voor jou zijn. Ik focus me nu op een paar uitgaven, dat kan jij ook doen. Je hoeft echt niet gelijk alles te schrappen in je leven, maar een paar geeft al mooie resultaten.

Een aantal redenen voor jou om deel te nemen aan de niet-uitgeven-uitdaging.

 

Een niet-uitgeven-uitdaging kan zijn wat je maar wilt.

Voor het geval je je nu echt afvraagt wat het precies inhoud. Een niet-uitgeven-uitdaging houd in dat je geen geld uitgeeft aan de voor jouw bedachte uitgaven.Alles wat je doet is al goed. Elke verandering geeft resultaat. Het is maar net hoe streng je voor jezelf wilt zijn en hoe streng het nodig is dat je bent.Je kunt op sommige uitgaven volledig zeggen dat je er niets aan uitgeeft of dat je het bedrag dat je er normaal aan uitgeeft vermindert. Je kunt zoveel categorieën nemen als je zelf wilt.

Je kunt een niet-uitgeven-uitdaging doen voor:

 • Geen kleding
 • Niet uit eten/eten bestellen
 • Geen brandstof voor de auto
 • Alleen de hoognodige boodschappen.
 • Geen online aankopen
 • Geen winkels ingaan
 • Een categorie waar je regelmatig geld aan uitgeeft.

De één doet de uitdaging voor een week, de ander voor een maand. Je kunt ook elke maand een andere categorie uitzoeken waar je mee aan de slag kunt gaan. Je moet doen wat voor jou het beste werkt.

Er zijn mensen die denken dat je na de uitdaging gewoon weer hetzelfde geld uitgeeft als daarvoor. Dit zou kunnen, maar dat geloof ik niet gelijk. Je wordt je toch bewust van wat je uitgeeft en waaraan. Je weet heel goed of je in de positie bent om het daaraan uit te geven, dus de bewustwording kan jou zeker helpen om na de uitdaging een verandert patroon voort te zetten wat betreft jouw uitgaven.

 

De niet-uitgeven-uitdaging kan ervoor zorgen dat je minder impulsuitgaven doet.

We kennen het allemaal wel, de impulsaankopen. Je gaat naar een winkel omdat je iets nodig hebt en komt vervolgens met 10 dingen de winkel uit. Ik heb daar vooral last van als ik naar winkels zoals de Action, Xenos en Big Bazar ga. Herkenbaar?

Door deel te nemen aan de niet-uitgeven-uitdaging ga je deze winkels niet eens in. Je voorkomt hiermee dat je spullen koopt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog steeds wel eens naar deze winkels toe ga, maar een heel stuk minder dan een aantal jaren geleden. Ik blijf me ervan bewust dat ik dan met impulsaankopen thuis kom.

Dit is dus ook één van de redenen waarom deze uitdaging werkt. Je bereikt er echt wat mee. Het maakt jou bewust van waarin de uitgaven liggen voor jou en waar je dus voor op moet passen.

Door jezelf niet toe te staan om te gaan winkelen voorkom je impulsaankopen. Je dwingt jezelf ertoe dat je nadenkt over of je het wel werkelijk nodig hebt.

 

Lees meer over impulsaankopen voorkomen op de volgende blog:

7 tips om impulsaankopen te voorkomen

 

Als je iets nodig hebt, zoek je tussen de spullen die je al hebt.

Wat je door deze uitdaging ook gaat doen is kijken wat je hebt. Daar ga je meer gebruik van maken. Bij mij is mijn voorraadkast en de vriezer altijd vol, dus die krijgt dan altijd een opruimbeurt en ik maak gerechten van de producten die ik in huis heb. Soms moet ik daarvoor bijvoorbeeld nog een zak groenten kopen, maar dat kost al minder dan alle ingrediënten voor een gerecht bij elkaar te moeten rapen in de supermarkt.

Koop jij iedere maand kleding? Kijk maar eens in je kledingkast wat je al een poosje niet hebt gedragen en nu aan kan doen. En probeer eens andere combinaties te maken met de basiskleding die je hebt.

Ga eens kijken welke producten je niet zo maar weer zou kopen en welke je vergeten was dat je die nog had. Wat zou je niet meer kopen, omdat ze een geldverspilling blijken te zijn geweest?

 

Jouw motivatie stijgt door de niet-uitgeven-uitdaging.

Een goede uitdaging zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om hem aan te gaan. Nou, ik kan jou vertellen dat deze uitdaging zeker de moeite waard is om te gaan doen. Het maakt jou nog gemotiveerder om beter met je geld om te gaan. Door jezelf nu uit te dagen kun je op termijn geld besparen.

Als dat niet motiverend is dan weet ik het niet meer!

 

Het maakt jou bewust van jouw uitgavenpatroon en uitgaven probleem.

Door aan deze uitdaging mee te doen daag je jezelf uit om naar je uitgaven te kijken en ze te analyseren. Je weet hierdoor beter waar jouw geld naartoe gaat. Je zult zien dat je bijna elke maand wel geld uitgeeft aan dingen die niet nodig zijn. Door de uitdaging kan je jouw bestedingsbedrag verbeteren.

 

Het helpt jou verspilling te voorkomen.

Door mee te doen aan de niet-uitgeven-uitdaging kun je nog steeds dingen kopen, maar je gaat eerst kijken naar wat je al hebt en of je het nodig hebt. Je gaat verspilling tegen op die manier. Neem actie door bijvoorbeeld de vriezer schoon te maken en leeg te eten of de voorraadkast op te ruimen. Kijk als je een verjaardag hebt of je nog iets leuks in huis hebt voor diegene in plaats van gelijk naar de winkel toe te gaan.

Ik begin met de uitdaging van de hoognodige boodschappen. De voorraadkast en vriezer krijgen deze week een grondig bezoek van mij. Ik weet dat ik deze week geld bespaar op de boodschappen. Dit doe ik wel een paar keer per jaar om te voorkomen dat ik onnodig geld uitgeef aan de boodschappen en dat ik op een gegeven moment geen verpakkingen weg hoeft te gooien omdat ze over de datum zijn.

 

Het hoeft niet moeilijk te zijn.

Er zijn veel manieren om aan deze uitdaging mee te doen en toch niet het gevoel te hebben dat je niets kan doen. Probeer er ook een sport van te maken om zo veel mogelijk uit te sparen.

Hier zijn wat voorbeelden:

 • Ga op zoek naar kortingsbonnen. Scheur ze uit de folders en hou hierdoor veel geld in je zak.
 • Organiseer een avondje uit thuis. Nodig vrienden uit en kijk samen een film, maak allemaal iets te eten klaar of ga spelletjes doen.
 • Doe het samen met vrienden/vriendinnen. Maak er een competitie van.
 • Ga naar gratis evenementen in de buurt.
 • In plaats van winkelen kun je andere dingen doen met vriendinnen/familie. Bespreek dit en je zult zien dat iedereen wel een leuk idee heeft.
 • Doe mee aan mysterie shoppen. Je krijgt dan bijvoorbeeld spullen gratis door mee te doen.
 • Dit geld ook voor enquêtes. je kunt hier gratis aan mee doen en het brengt nog wat op ook.
 • Ga de stad in en kijk wat er buiten winkelen te zien is.

 

Kijk voor meer tips over hoe je met minder geld uit kunt gaan met je vriendinnen op deze blog:

Vriendinnen budget date

 

Ik zou zeggen doe een poging en ga de uitdaging aan.

Ik ben benieuwd hoe het jullie bevalt, dus zet een reactie neer onder het bericht. Ook als je nog een mooie tip hebt om deze uitdaging nog beter te maken.

 

SUCCES!

 

 

 

 

2 Comments

Post A Comment