Budget en gezond eten.

Afvallen. 

Als iemand alle afvalmethodes die er bestaan geprobeerd heeft, ben ik het wel. Ik hield ze allemaal wel een poosje vol, maar na verloop van tijd viel ik terug in oude, slechte gewoonten. Toen ben ik eens gaan kijken welke methode het beste bij mij past en hoe ik deze met wat aanpassingen kan toepassen in mijn eigen routine. Hoe kun je het je eigen maken, zo eigen dat wanneer je niet over afvallen nadenkt je er gewoon mee doorgaat zonder dat je het doorhebt. Ik denk dat dat het beste werkt. Ik heb ondertussen wel de manier gevonden die bij mij past en waarvan ik ook denk dat veel mensen hier baat bij hebben. Het doel om af te vallen moet voor jou realistisch zijn, dat is stap één. Daarnaast liep ik tegen nog een groot probleem op. De kosten van al deze methoden. Ik heb werkelijk een fortuin uitgegeven om af te vallen. Dat doe ik nu al een poosje niet meer. Maar als ik ook naar mijn methode keek, kwamen daar ook soms kosten bij die ik niet kon betalen. Dus tijd voor een make-over van mijn methode. Hier geef ik een aantal tips voor als je af wilt vallen met een klein budget.

Mijn afvalmethode.

Mijn methode is helemaal niet zo moeilijk, je moet er alleen even voor gaan zitten voordat je begint. Eigenlijk kent iedereen het wel zo’n beetje. We horen veel over koolhydraat arm eten, eiwitrijk, geen suiker, geen vet. Dit is allemaal onzin. Denk eens simpel na over hoe je met eten opgegroeid bent. Met melk en brood toch? Ik wel. En namen wij vroeger een koekje mee naar school, ik niet. En snoep voor het naar bed gaan, echt niet. Wat is er toch veel verandert op dat gebied. Ik haal hele pakken met koek en pakjes drinken om mee te nemen naar school voor mijn zoon. Wij dronken vroeger een pakje melk, schoolmelk. Ik gruwel nog wel hoor als ik er aan denk, maar de basis was zo verkeerd nog niet. Ik kreeg een poosje terug een menu met deze basis erin . Gewoon eten, brood, melkproducten, fruit, groente, boter, vlees, kip, aardappelen. Eigenlijk is het de schijf van vijf. Met de gedachte van vroeger en de schijf van vijf ging ik aan de slag. Ik dacht ik ga er gewoon aan beginnen en zie wel hoe het afloopt. Om te beginnen schrok ik enorm van het aantal boterhammen dat ik moest eten op een dag. 7 boterhammen! Hoe krijg ik die in hemelsnaam weggewerkt? Ja Jolanda, als je een reep chocolade, koekjes, drop en nog meer op een dag kan wegwerken, kan je ook een paar boterhammen opeten. Knop om en gaan!

De eerste dagen legde ik mezelf een minimum van vijf boterhammen op, om te wennen aan het idee. Ik kreeg ze eerst niet naar binnen, maar op een gegeven moment merkte ik dat die boterhammen er voor zorgden dat ik tussendoor niets anders at. Ik dacht niet eens aan koek of chocola. Ook merkte ik dat ik meer energie kreeg en niet onbelangrijk mijn ontlasting was stukken beter dan daarvoor. Dus voor mij was dit wel een makkelijke methode om vol te houden en je hoeft er geen gekke dingen voor te doen. Het hele gezin kan hiermee mee eten, want het zijn gewone maaltijden en tussendoortjes.

De kosten.

Een probleem waar ik dus vaak tegenaan liep waren de kosten. Zalm, biefstukreepjes, kalfsvlees en rosbief stonden regelmatig op het menu. Dat is leuk als het in de aanbieding is, maar anders loop je er snel op leeg. Dus maakte ik gebruik van de vervanglijst. Als ik niet uitkeek at ik daardoor telkens hetzelfde, dus maakte ik mijn eigen lijst. Met dingen die ik lekker vind en die betaalbaar zijn. Onder budgetvoeding ga ik jou tips en ideeën meegeven voor betaalbare maaltijden en voedingstips. Vandaag alvast een voorbeeld van een dagmenu van ongeveer 1600 calorieën. Dit mocht ik toen ik een BMI had van 34.8 en ik ongeveer 1900 calorieën nodig had om op gewicht te blijven. Een goede tip die ik toen kreeg was dat ik een paar honderd calorieën onder dat aantal moest gaan zitten om af te vallen. Als je bijvoorbeeld het bekende 1000 calorieën dieet zou volgen, kom je drastisch tekort en gaat je lichaam in de reservestand. Dan val je niet af, maar je lichaam slaat alles op omdat het te weinig krijgt. Het dagmenu bestaat uit 3 maaltijden en 3 tussendoortjes. Sla niets over, want je lichaam moet blijven verbranden.

Dagmenu:

Ontbijt: 2 sneden volkorenbrood met halvarine en jam, vruchtenhagel, muisjes of appelstroop.

Lunch: 3 sneden volkorenbrood met halvarine en keuze uit runderrookvlees, smeerkaas, kaas, kipfilet, ham of ander beleg.

Diner: 150 gram aardappelen, 200 gram groente en vlees, kip of vis van ongeveer 100 gram en een portie jus.

Tussendoortjes:

1. fruit met yoghurt of vruchtenyoghurt

2. cup a soup, 1 volkorenboterham en fruit

3. 1 volkorenboterham met halvarine en honing, jam of muisjes en fruit

Probeer voor jezelf eens te kijken wat voor jou werkt. En geef dit menu echt een kans. Kijk anders eens voor jezelf wat je misschien zou veranderen om het voor jezelf prettiger te maken om vol te houden. Probeer je wel aan de hoeveelheden te houden. Je zult merken dat je een verzadigd gevoel krijgt en dat het goed vol te houden is.

Succes!

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *