Hoe word je geldpartners zonder ruzie?

Ik lees veel blogs en artikelen over geld. Vaak lees ik dat mensen met een relatie zeggen dat ze veel ruzie maken over geld. Veel relaties gaan dan ook kapot om deze reden. Zonde is dat! Geldstress geeft verdeling in een relatie en hierdoor ontstaan vaak scheurtjes in de relatie.

Ik hoef jullie dus niet te vertellen dat het heel belangrijk is om over geld te praten. En dat is nu net iets waar we allemaal nog steeds zoveel moeite mee hebben. Het is zo jammer, want door erover te praten met elkaar schep je alleen maar meer duidelijkheid en voorkom je in de toekomst problemen. Je kunt op deze manier alleen maar dichter bij elkaar komen in plaats van verder van elkaar af.

De kunst is om elkaar niet af te vallen, maar juist elkaar te steunen en te gaan samenwerken. Op die manier krijg je meer vertrouwen in elkaar en blijft er wederzijds respect binnen jullie relatie. Probeer de geldstress tussen jullie te laten verdwijnen en het zal jullie verbazen hoe fijn het is als jullie financiële plaatje in orde is.

Hoe word je geldpartners zonder ruzie?

♦ Er is geen schuld en geen schande.

Het maakt op dit moment even niet uit of één van jullie ervoor gezorgd heeft dat jullie nu een schuld hebben of dat één van jullie geld uitgeeft waar de ander geen weet van heeft. Vanaf nu gaat dit veranderen en vanaf nu moeten jullie eerlijk zijn tegen elkaar. Jullie gaan nu de toekomst in. Kom tot elkaar door nu de cijfers op tafel te leggen. Vertel aan elkaar hoe het ervoor staat zonder te oordelen. Ben jij degene die ervoor heeft gezorgd dat jullie nu in de problemen zitten, vertel het eerlijk en vertel aan jouw partner dat je vanaf nu dit niet meer gaat doen. Ben je degene die te horen krijgt dat de ander teveel geld heeft uitgegeven, ben je dan bereid om jouw partner te vergeven? Jullie zullen elkaar ergens in het midden moeten treffen. Probeer dit rustig te bespreken, veroordeel elkaar niet en ben allebei bereid om het vanaf nu samen te gaan doen. Als je blijft oordelen en boos blijft kom je samen geen stap verder.

♦ Deel jouw dromen, maar ook jouw angsten.

Praten over geld is iets dat we nog steeds niet makkelijk doen. Dit is één van de dingen waarvan ik hoop dat dit in de toekomst zal veranderen. Doordat je gaat praten met elkaar kom je er namelijk ook achter wat er bij jouw partner speelt. Vaak heb je geen idee waar de ander met zijn of haar gedachten zit. Probeer eerst, om rustig te beginnen, elkaar te vertellen wat voor jou werkt en waar je tevreden over bent. Wat werkt er niet volgens jou? Door met elkaar in gesprek te gaan en rustig naar elkaar te luisteren kom je samen achter elkaars dromen, doelen en angsten. Probeer zowel de positieve als de negatieve punten te bespreken waar je mee zit. Misschien delen jullie wel een angst en kun je daardoor samen dat probleem te lijf. Vervolgens kunnen jullie samen aan de slag met jullie budgetdoelen. Samen sta je sterk!

♦ Niet één iemand is verantwoordelijk voor het budget.

Wat je vaak ziet is dat één van de partners de geldzaken regelt. De ander bemoeit zich nergens mee. Dat is verleden tijd! Dat kan echt niet meer. Je bent beide verantwoordelijk en zal dus allebei moeten weten wat er binnenkomt aan inkomsten en wat de uitgaven zijn. Op het moment dat er niet genoeg geld over is om wat rekeningen te betalen of om boodschappen te doen dan zou dus degene die de geldzaken regelt de schuld krijgen. Dat is gekkenwerk! Zo werkt het niet. Je kiest voor een relatie met elkaar en dit hoort er eenmaal bij. Vanaf nu doen jullie samen de geldzaken en weten allebei hoe jullie ervoor staan. Wel zo eerlijk om allebei de verantwoording hierover te hebben.

Ga dus zo snel mogelijk om de tafel en bespreek met jouw partner hoe jullie het maandelijkse budget gaan verdelen. Maak er liever één keer ruzie over en hak daarna knopen door dan dat je later met de problemen zit. Maak gezamenlijke doelen en maak daar een planning voor.

Om het jullie nog makkelijker te maken heb ik een handig maandelijks werkblad dat je kunt downloaden. Hier kun je al de inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten en heb je al snel overzicht hoe jullie ervoor staan en waar het geld naartoe gaat. Van daaruit kunnen jullie bekijken waar er teveel geld aan uit gegeven wordt en kunnen jullie samen afspraken maken. Meld je hieronder aan en je krijgt het werkblad.

 

[enormail_form form_id=4]

SUCCES!

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *