8 manieren om gemotiveerd te blijven en vast te houden aan jouw budget.

Hoe hou je vast aan jouw budget wanneer jouw motivatie is gezakt?

8 stappen naar een succesvol budgetroutine.

Je bent eindelijk begonnen met een op maat gemaakt budget voor jezelf en je bent al aardig op weg. Maar ondanks het harde werken aan jouw budget zijn er gewoon dagen waarop je even geen zin hebt om je ermee bezig te houden. Je verliest de controle, bent niet meer gemotiveerd en raakt de grip kwijt. Je wilt wel en je weet dat je het kan, maar je hebt allemaal momenten waarop je even je budget niet goed bijhoud en voor je het weet heb je weer teveel uitgegeven en kloppen de cijfers niet meer.

Time to change!

Vasthouden aan een budget is op zich niet zo spannend en moeilijk, maar soms is het gewoon saai en frustrerend als het je even niet lukt.

Ik ga je nu vertellen hoe je jezelf kunt herpakken en het voor jou makkelijker word om je aan jouw budget te houden.

Vind jouw motivatie terug!

Ik snap als geen ander dat het heel moeilijk is om je aan jouw budget te houden. Het betekent dat je niet die leuke kleding en schoenen kan kopen, je niet naar de film kan of lekker gaan uit eten. Er zitten zeker negatieve kanten aan een krap budget. Ik zal de laatste zijn die dat zal ontkennen. Budgettering is een uitdaging, dat is nu eenmaal zo. En het onmogelijke word soms van je gevraagd, maar geloof me, ook jij kan het.

Krijgen wat je nu wilt is leuk, toch?

Of werkt dat toch niet zo?

Vasthouden aan een budget is op sommige momenten moeilijker dan op andere. Wanneer je moe bent, hard gewerkt hebt of in een slechte stemming bent is de verleiding groot om over je budget heen te gaan. Je vind dat je iets verdient hebt of je hebt geen energie meer om te koken. Dus je koopt wat leuks voor jezelf of laat eten bezorgen. Je rechtvaardigt als het ware jouw (extra) uitgaven. Je hebt het immers verdient, toch?

Weerstand bieden!

Weerstand bieden, ik zeg het nog een keer! Natuurlijk verdien je af en toe wel eens iets extra’s, maar jouw budget is daar niet op ingesteld. Buiten dat is het belangrijk om het grote doel in gedachten te houden. Wat brengt jouw geluk op de lange termijn? Wat is jouw doel op lange termijn?

Hoe kun je jouw wilskracht en motivatie zo vasthouden, zodat jij niet boven jouw budget uitkomt.

  1. Ontdek je wilskracht.

Er is eens een studie geweest waarbij kinderen werden getest op hun wilskracht. Ze kregen allemaal een snoepje of als ze zouden wachten kregen ze er twee. Dat wachten was voor veel kinderen erg moeilijk.

Waar ligt jouw wilskracht?

Neem jij genoegen met één snoepje of wacht je tot je er twee krijgt? Velen van ons worstelen met wilskracht. Hoe maken ze deze keuze? Het vermogen om langetermijnvoordelen te zien tegen een onmiddellijke beloning of bevrediging is soms een lastige keuze. Veel mensen kunnen zich niet wenden tot de langetermijnvoordelen en kiezen eerder voor het prettige gevoel dat zij op korte termijn ervaren. Vraag jezelf af welke keuze jij sneller zult maken en wees eerlijk. Ben jij een persoon die ervoor zou kiezen om gelijk dat fijne gevoel te ervaren of kun je wachten tot je iets mooiers of groters kunt bezitten of ervaren?

Door te weten op welke manier jouw wilskracht werkt, kun je uiteindelijk bepalen hoe jij met jouw budget omgaat. Bedenk een strategie waardoor jouw motivatie hoger komt te liggen. Als jij iemand bent die weinig beloningen nodig heeft op de weg naar een beter financieel leven, dan kun je jouw budget wat strakker aantrekken en sparen voor jouw grotere doelen. Ben je iemand die niet kan wachten en af en toe iets extra’s nodig heeft, bouw dit dan in binnen jouw budget. Je kunt dan minder snel sparen voor een langetermijndoel, maar je hebt dan wel een bedrag ingecalculeerd voor de extra’s tussendoor. We willen allemaal een goede spaarder zijn, maar we zijn het nu eenmaal niet allemaal. Wees eerlijk en kies voor de stijl die bij jou past, niets is fout. Als je het maar op een goede manier budgetteert.

2. Vind je motivatie. Wat is jouw WAAROM?

Om jouw motivatie te vinden is het belangrijk dat je jouw WAAROM vind. Om jouw motivatie te begrijpen zul je moeten weten wat jouw drijft om gemotiveerd te blijven. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Als je graag een groter huis, een auto of op vakantie wil dan heb je een doel om in jouw spaarplan op te nemen. Heb je jouw doel vastgesteld, dan heb je jouw waarom. En als je jouw waarom hebt vastgesteld, dan ben je meer gemotiveerd om dat doel te behalen.

Velen van ons verlangen naar een financieel onbezorgd leven. Dit is een doel op zich. Focus op wat je moet doen om dit doel te behalen. Het feit dat je straks van de financiële stress af bent is jouw waarom.

Waar je ook door gemotiveerd kan raken, probeer hiervoor een manier te vinden binnen jouw budget. Misschien ben je gemotiveerd door succes, wil je jouw gezin verrassen of ben je dol op chocolade. Als je je goed aan jouw budget houd, beloon jezelf dan bijvoorbeeld door een heerlijke chocoladecake te bakken en verwen jezelf. Misschien is het niet al te goed voor de lijn, maar deze kleine beloning is wel goed voor jouw portemonnee.

Ga dus op zoek naar jouw doel, jouw WAAROM en maak jouw motivatie hierdoor een stuk sterker.

3. Maak budgetteren makkelijk tot een succes.

Op het moment dat je voor jezelf een budget gaat instellen zijn er veranderingen die je gaat inzetten. Voor iedereen zijn dit weer andere dingen. We geven immers niet allemaal ons geld uit aan dezelfde dingen. Dus voor iedereen ligt het anders waar je de veranderingen inzet.

Toen mijn inkomen in één klap daalde was één van de eerste veranderingen die ik maakte die van het schrappen van fastfood. Op zich geen verkeerde keus, want het was niet alleen voor mijn portemonnee beter, maar ook voor onze gezondheid. Maar dit betekende ook dat ons gedrag hierin moest gaan veranderen. Het klinkt wel makkelijk als je zegt we gaan vanaf nu elke dag zelf koken, maar dat ging niet altijd op. Je zult het vast wel herkennen dat je toch dagen hebt dat je gewoon toch een heerlijke pizza wil in plaats van een gezond prakkie en dat je soms gewoon echt geen zin hebt om te koken. Voor je het weet ga je een keer voor de bijl en denk je ach het kan wel voor een keertje. Maar als je hieraan toegeeft sleept de oude gewoonte er weer in.

Ga niet als een bezetene vechten tegen die drang, maar accepteer dat je soms de behoefte hebt om in je oude patroon terug te vallen. Maar om ervoor te zorgen dat dit geen aanslag op jouw nieuwe budget gaat worden zal je een oplossing moeten bedenken hoe je hier in de toekomst mee om gaat.

In ons geval was de keus snel gemaakt. We kochten pizza’s in de supermarkt en deden deze in de vriezer. Zo heb je altijd een pizza op voorraad als je hier trek in krijgt. Op deze manier hoef je niet gelijk al jouw oude gewoonten te schrappen in je leven, maar zoek je naar een goedkopere oplossing.

Dit is natuurlijk wel een simpel voorbeeld, maar op deze manier kun je voor jezelf een hoop verleidingen ombuigen naar een goedkopere oplossing en op die manier zorg je ervoor dat je makkelijker een succes maakt van jouw budget.

Bekijk welke problemen je tegen gaat komen na het opstellen van jouw nieuwe budget en bedenk hier zelf oplossingen voor.

Om van jouw budget een succes te maken zul je een automatisch budget moeten maken. Schrijf alles goed op in een lijst en bekijk deze elke week. Pas aan wat niet goed gebudgetteerd is en wat goed werkt hou je zoals het is. Automatiseer niet alleen jouw budget, maar ook bepaalde dingen in je leven. Maak een maaltijdplanning en maak boodschappenbriefjes. Hierdoor kom je niet in de verleiding om meer mee te nemen uit de winkel. Automatiseren bespaart tijd en energie. Automatische betalingen zorgen ervoor dat je alles op tijd betaalt. Stort als jouw budget het toelaat elke maand een vast bedrag naar de spaarrekening. Pin een vast bedrag per week, zodat je weet wat je uitgeeft en je hierdoor het bedrag dat je uitgeeft beperkt kunt houden. Zo zijn er nog meer manieren om budgetteren makkelijk tot een succes te maken.

4. Houd ruimte voor iets leuks.

Als je nog een lange weg hebt te gaan om jouw financiën op orde te krijgen of om te sparen voor jouw grote doel is het soms lastig om overal nee tegen te zeggen. Het is dus belangrijk dat je ergens ruimte creëert voor een beetje plezier af en toe.

Stel: Je houd van uit eten gaan en je zegt: ‘Ik ga nooit meer uit eten, omdat het niet binnen het budget past.’ Hoe realistisch is het voor jou om dat vol te houden? Niet dus! Je gaat geheid voor de bijl met deze gedachte. Dit gaat niemand volhouden. Niemand is zo gedisciplineerd.

Wat is het gevolg als je dit dus niet af en toe in je budget opneemt? Op het moment dat je dan toch een keer besluit om toch te gaan uit eten heb je er in eerste plaats geen budget voor en ten tweede geeft het jou een gevoel dat je je niet aan jouw budget hebt gehouden met als gevolg dat je handdoek in de ring wilt gooien. Niet doen! Niemand is perfect en je kunt je niet altijd voor de volle 100% aan jouw budget houden.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je ruimte maakt voor ontspanning en plezier in je budget. Denk dan aan uitgaan, fastfood, speelgoed of iets wat jij leuk vind om te doen. Als je al de helft van wat je voorheen uitgaf hieraan uitgeeft ben je al goed op weg. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en neem kleine stapjes tegelijk. Je zult zien dat je er een goed gevoel aan over houd en je op deze manier uiteindelijk meer succes boekt. Je komt er echt wel.

5. Pak niet teveel tegelijk aan.

Als je alles tegelijkertijd wilt doen word het teveel. Zodra je met een budgetplan begint heb je waarschijnlijk veel motivatie om hier een succes van te maken. Je hebt veel plannen en je wilt veel dingen gaan veranderen. Echter werkt dit vaak maar voor korte tijd. Het is vergelijkbaar met de goede voornemens die wij hebben op 1 januari. Je begint vol goede moed, maar na een poosje verval je alweer in je oude gewoonten.

Het is geen realistisch plan en het gaat je zeker geen succes opleveren. Het zal alleen maar leiden tot stress en mislukking. Daarom begin je met je te focussen op één doel. Je gaat dit doel aanpakken en je gaat hiermee aan de slag totdat je het helemaal in jouw levensstijl hebt geïntegreerd. Je wilt immers de goede gewoonten opbouwen in de loop van de tijd.

Als je doelbewust begint aan jouw nieuwe budgetplan probeer je dan te focussen op je maandbudget. Verander eerst één of twee dingen en niet gelijk alles. Ga hier dan eerst mee aan de slag. Het is belangrijk dat je hierin routine opbouwt. Heb je dat onder de knie dan ga je naar de volgende stap.

Op deze manier zorg je ervoor dat je jezelf goede gewoonten aanleert waar je de rest van je leven profijt van hebt. Door hier de tijd voor te nemen word het een nieuwe manier van leven en zou het mooi zijn als het zonder aandacht een automatisme word. Ga dus voor de langere resultaten en neem één stap tegelijk.

6. Blokkeren.

Laten we eerlijk zijn, we liegen allemaal wel eens een beetje toch? Maar ben je ook eerlijk tegen jezelf en jouw partner als het om geld uitgeven gaat? Je weet zelf vaak heel goed waar jouw geld aan is uitgegeven. Was de verleiding toch te groot of had je het echt nodig? Welke smoezen we ook hebben naar onszelf toe of zelfs naar onze partner, je zult ze onder ogen moeten komen. Om ervoor te zorgen dat je niet in de verleiding komt om over jouw budget heen te komen zal je rigoureuze knopen door moeten hakken.

Je hebt hierin twee keuzes: 1. je creëert hier meer budget voor of 2. je zorgt voor blokkades.

Met de tweede ga nu aan de slag. Hoe zorg jij ervoor dat je niet te pas en te onpas die plastic pasjes gebruikt? Maak dit voor jezelf moeilijk. Geef je pas aan je partner en maak afspraken hierover of verlaag je bestedingslimiet bij de bank zodat je hier niet overheen kan gaan. Kijk welke methode bij jou past. Desnoods leg je jouw pas in een bak met water en vries hem in. Tegen de tijd dat hij ontdooit is is de verleiding waarschijnlijk al weg.

Blokkeer websites zodat je niet teveel online besteld. Spreek desnoods met elkaar een tijd af hoelang je achter de computer gaat. Dan blokkeer je voor jezelf nog meer verleidingen.

Bedenk welke verleidingen je voor jezelf weg wilt hebben en hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Bespreek ze ook met je partner zodat je elkaar hierin kunt helpen. Zo krijg jij jouw bestedingen weer onder controle.

7. Maak altijd een back-up plan.

Een van de beste manieren om vast te houden aan een budget wanneer je de motivatie bent verloren, is altijd een back-up plan achter de hand te hebben. Als je weet dat je van fast food houdt, sla je snelle, lekkere maaltijden op in huis. Dit kan betekenen dat je je vriezer vult met pizza’s en andere snacks. Het kan ook zo zijn dat je je favoriete koekjes koopt en kunt gieten wanneer je een traktatie wilt.

Vind entertainment dat geen geld kost. Maak een lijst van leuke activiteiten om uit te gaan in de stad. Als je motivatie zakt dan heb je ontspanning nodig. Je pakt dan één van de ideeën van jouw lijst. Regel samen met jouw vrienden een gameavond of ga bij elkaar eten. Deel de kosten, maak allemaal een gerecht en kijk een leuke film. Op die manier heb je toch een leuke avond zonder dat het jouw teveel geld kost. Niet alle leuke dingen in het leven kosten geld, hier moet je creatief mee om leren gaan.

Zorg dus dat je altijd wat ideeën achter de hand hebt voor de momenten waarop je minder gemotiveerd bent. Krijg je bijvoorbeeld cadeaubonnen voor je verjaardag, leg deze weg voor de moeilijke momenten. Als je dan echt een keer wat leuks wilt gaan kopen pak dan deze bonnen.

Als je wat achter de hand hebt kun je op deze manier ervoor zorgen dat je minder uitgeeft op de momenten dat je minder gemotiveerd bent. Dit zijn een paar voorbeelden, maar je kunt zelf ook dingen bedenken die je achter hand kunt hebben voor de moeilijke momenten.

8. Houd je perspectief in beeld.

Als je het gevoel hebt dat je motivatie zakt, neem je een stap terug. Herinner jezelf eraan dat het een langzaam proces is, je kwam hier niet in een dag en een nacht. Het duurde lang om je schulden af te lossen en jouw financiën op orde te krijgen en het zal waarschijnlijk even duren om een spaarbedrag bij elkaar te sparen. Het gaat niet onmiddellijk gebeuren, maar het zal zeker gebeuren als je vasthoud aan jouw budget.

Ga niet voor alles of niets. Streef niet naar perfectie en denk niet dat alles goed moet gaan of dat je anders faalt. Blijf in plaats daarvan realistisch en maak het jezelf wat makkelijk.

Denk aan elke budgetteringsstap en positieve beslissing die je al hebt genomen en zie dit als een manier om vooruit te komen met jouw doel. Als je een misstap ervaart betekent dit niet dat jouw plan mislukt of dat je het niet kan. Geef niet op en ga door!

Beloon jouw successen onderweg naar dat doel. Wacht niet tot het einde om jezelf eraan te herinneren hoe geweldig je met je budget bezig bent. Elke stap mag beloont worden.

Als jouw motivatie ver te zoeken is, probeer dan toch om op het goede pad te blijven. Beloon jezelf voor de vooruitgang die je maakt en geef jezelf af en toe een pauze. Laat een foutje je niet van de wijs brengen. Kosten blijven en onverwachte uitgaven blijven, dus laat je hierdoor niet uit het veld slaan.

Zet hem op!

 

 

 

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *