VROUWEN investeer in jezelf.

 

Het is vrouwenweek, 8 maart was internationale vrouwendag. De dag waarop de eerste staking van vrouwen word herdacht, dit was 8 maart 1908 in New York. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen de vrouwendiscriminatie. Deze dag staat dus in het teken van strijdbaarheid en gelijkheid van vrouwen.

Veel vrouwen staan tegenwoordig hun ‘mannetje’. Of beter gezegd hun ‘vrouwtje’. Maar hoeveel vrouwen zitten nog steeds in de traditionele rolverdeling van vroeger en plaatsen zichzelf op de achtergrond. En dit terwijl de maatschappij van ze verwacht dat zij zelfstandige, zelfredzame vrouwen zijn. Een benadering waar we zelf vaak niet voor kiezen. Echter is ook de vraag of we nog wel afhankelijk willen zijn van de mannen. Ik denk het niet. Het sluipt er wel steeds meer in dat wij vrouwen gelijkheid willen, gelijke salarissen, mee willen discussiëren en als volwaardig worden aangezien. Maar de stap van hoe de vrouw vroeger in het leven stond en waar ze nu staat is groot en in deze tijd zijn we nog steeds stappen aan het maken naar deze gelijkheid. We zijn er nog lang niet.

De praktijk laat namelijk toch nog steeds wel andere beelden zien. In de meeste gezinnen stoppen de vrouwen met werken of gaan minder werken zodra er voor de kinderen en eventueel ouders gezorgd moet worden. De vrouwen verdienen over het algemeen minder dan de man, dus die keus is vaak voor de hand liggend en ook niet anders haalbaar. Er moet immers ook brood op de plank komen. De vrouw moet na een aantal jaren weer een plek op de arbeidsmarkt zien te bemachtigen wat vaak niet meevalt omdat de ervaring en kennis in het vak verandert is.

Buiten dat is het zo dat de meeste beroepen waar vrouwen voor kiezen, slecht betaalde beroepen zijn. Hierdoor word de gelijkheid die de regering voor ogen heeft tussen man en vrouw al behoorlijk scheef getrokken. Er is een behoorlijke overgang geweest als je kijkt naar zo’n veertig jaar terug. Toen bleven de vrouwen thuis om voor de kinderen te zorgen, de man werkte de hele week fulltime , zijn was werd gedaan, huis was aan kant en zijn eten stond klaar als hij thuis kwam. Je kon de kinderen zelf naar school brengen en je had hiernaast nog een leuk sociaal leven met de moeders van school en de buurvrouwen waar je gezellig een bakkie ging drinken. Weinig mensen hadden een koophuis, dit was voor de rijkere onder ons weggelegd. Zodra je partner overleed, was alles zo geregeld dat je in je huis kon blijven wonen samen met je kinderen. Scheiden werd bijna niet gedaan in die tijd, want als vrouw kon je niet financieel voor jezelf zorgen, tenminste zo dacht men er in die tijd over. Nu worden wij als aparte individuen gezien en word er verwacht dat je financieel voor jezelf en je kinderen kunt zorgen. Vaak na het overlijden of na een scheiding sta je er alleen voor. In de tijd zijn er diverse toeslagen bijgekomen die je ondersteunen om alle vaste lasten op te kunnen vangen, maar of je wilt of niet je moet gaan werken. Je eigen inkomen verdienen. Dat die gelijkheid er nu is, is op zich een goede zaak, maar hoe krom is het dan dat we nog steeds minder verdienen dan de mannen. Hierdoor zie je dus ook vaak de verdeeldheid( Lees: dus geen gelijkheid!) waarbij de mannen in de mooie koopwoningen blijven wonen en de vrouwen in de sociale huurwoningen terecht komen.

Het is dus voor de vrouw van tegenwoordig zaak dat je investeert in jezelf. Heel belangrijk is het om niet stil te staan en je zelf ontwikkelt. Kijk maar eens naar de onderhandelingen tijdens een sollicitatiegesprek. Wij vrouwen denken er niet aan, bang om afgewezen te worden en zien niet in wat zij waard zijn. Wij schatten onszelf veel te laag in en lopen hierdoor heel veel mis. We laten hierdoor behoorlijk hoge bedragen liggen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft van de vrouwen nog steeds financieel afhankelijk is van de overheid of een partner. De mannen verdienen nu nog steeds zo’n 17 à 20 % meer dan vrouwen, waardoor het aantal economisch zelfstandige vrouwen maar heel langzaam stijgt.

Door de participatiesamenleving die de afgelopen jaren door de regering gecreëerd is, wordt het voor vrouwen nog moeilijker om zich volledig op een baan te concentreren. De zorgtaken nemen toe met als gevolg dat de vrouwen langer uit het arbeidsproces raken, inkomen missen, geen pensioen opbouwen en zich ook minder ontwikkelen om later weer makkelijk die stap in het arbeidsproces te zetten.

Het is niet zozeer dat wij vrouwen nu de verkeerde keuzes maken als we ervoor kiezen om echtgenoot en moeder te zijn, een leuke minder betaalde parttime baan te hebben en voor onze ouders te zorgen. Maar het is echter wel belangrijk dat je een goede balans hebt tussen je dagelijks leven, je werk, de zorgtaken en je financiën. Blijf als vrouw niet op de achtergrond en investeer in jezelf.

Hoe investeer je dan in jouw toekomst?

Het is belangrijk om na te blijven denken wat jij nu wilt en hoe sta je er nu financieel voor. Zijn jullie financiën gezamenlijk geregeld, dan nog is het belangrijk om hier een rol in te blijven vervullen. Blijf betrokken en geef niet alles uit handen. Hier zal ik in een later artikel nog op terug komen waarom je beter de financiën gescheiden kunt houden.

Blijf leren en ontwikkelen, dat is één van de beste investeringen die je jezelf gunt. Je hoeft niet gelijk een hele nieuwe opleiding te gaan volgen, maar blijf bij op jouw vakgebied. Voor elke branche is er tegenwoordig veel informatie op internet te vinden of volg eens een webinar, download E-books of ga naar een congres. Op het moment dat jij weer klaar bent om de arbeidsmarkt op te gaan heb je in ieder geval je kennis op peil. En kennis is macht. Je kunt ook nog een coach inschakelen die jou verder helpt, ze zijn er op ieder vakgebied wel te vinden. Probeer ervaringen op te doen of doe een cursus. Denk hierbij aan communicatie, presentaties geven, social media, schrijven, verkopen. Ze kunnen altijd van nut zijn in je werk.  Het is buiten dat heel fijn om een goede algemene ontwikkeling te hebben.

Creëer een eigen inkomen of een extra inkomen. Probeer extra inkomen te genereren door bijvoorbeeld een extra baan te zoeken. Of begin voor jezelf, het aantal ondernemers groeit snel in Nederland. Veel ondernemers werken vanuit huis, er is veel op het internet te verdienen. Denk hierbij aan freelance werk zoals schrijven en fotografie. Begin een eigen informatieve website of verkoop je producten via een webwinkel, marktplaats of etsy. Kijk wat je met jouw vooropleiding of beroep freelance zou kunnen doen.

Met het extra geld dat je verdient kun je weer investeren in je toekomst. Voorheen zetten we ons geld hoofdzakelijk op een spaarrekening. Met de lage rentes van tegenwoordig ben je bijna verplicht om te investeren in beleggingen. Ga je hierin verdiepen, begin met een laag bedrag en zet op diverse in. Voor mij is ook de tijd aangebroken om me hierin te gaan verdiepen. Ik vond het nog wel veilig, die spaarrekening, maar ook ik moet met de tijd mee. Dus ik hoop binnenkort een artikel te kunnen schrijven voor jullie over beleggen.

Vrouwen, sta je ‘vrouwtje’, kom op voor jezelf en investeer in jezelf. Op welke manier je dat ook doet, jouw ontwikkeling groeit, je bereikt ook andere doelen, gaat meer geld verdienen en krijgt betere kansen. Het maakt ons onafhankelijk en we krijgen meer zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Succes!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *