Vijf georganiseerde geheimpjes die elke moeder moet weten.

Het is geen geheim. Wij moeders hebben het altijd druk.  Nu heb ik eerlijk gezegd de drukste tijd gehad, maar als je jonge kinderen hebt dan slokt het dagelijkse leven je op. Je rent van hot naar her. Iedereen ontbijten, aankleden, lunch klaarmaken voor iedereen, kinderen naar school brengen, zelf naar je werk, kinderen weer ophalen uit school, naar zwemles, sporten, vriendjes en vriendinnetjes komen spelen, boodschappen, eten koken, huis aan kant, kinderen onder de douche, verhaaltje voorlezen, nog een wasje draaien, strijken, manlief aandacht geven, sporten, je sociale leven in stand houden met je familie en vriendinnen en ga zo maar door. Er komt een moment waarop je het even allemaal niet meer volhoud en je je leven echt anders moet gaan indelen. Bij mij kwam dat moment ook een aantal jaren geleden. Ik was gescheiden, voedde mijn kind bijna alleen op (met een gebruiksaanwijzing, maar hier kom ik later nog op terug), werkte op de uren dat mijn kind op school zat, hierna naar zwemles, logopedie, fysiotherapie, GGZ en andere afspraken. Mijn dagen zaten erg vol. Ik werkte in de gezondheidszorg en werkte in de weekenden als mijn zoon bij zijn vader was. Ik kon hem geen moment alleen laten. Ik had dus geen moment voor mijzelf. Op een gegeven moment breekt dat na een aantal jaren op. Een burn-out zorgde ervoor dat ik thuis kwam te zitten, maar ook dat ik eens kritisch naar mijn tijdsindeling moest gaan kijken. In die periode heb ik een aantal gesprekken gehad met een maatschappelijk medewerker van mijn werk. Hier heb ik veel aan gehad. Ik moest wel door een nare periode heen, maar kwam er sterker uit. Ik heb geleerd nee te zeggen tegen anderen en ja tegen mezelf. Dit blijft wel een lastige hoor als je er graag voor anderen wilt zijn en voor ze wilt zorgen. Ook heb ik geleerd hoe mijn leven anders in te delen. Anders naar je agenda kijken en het heft in eigen handen te houden. Als coach kan ik mensen helpen die hetzelfde meemaken, hen het inzicht geven en zorgen dat zij weer positief in het leven komen te staan. Maar ik zeg altijd voorkomen is beter dan genezen. Daarom schrijf ik ook artikelen die over organisatie en familie gaan. Het zijn soms kleine veranderingen en tips die je in kunt zetten om het jezelf wat makkelijker te maken. Probeer ervoor te zorgen dat de drukte niet de overhand gaat nemen en jouw leven gaat overnemen. Jij bent de enige die het kan doorbreken. En vergeet niet als jij een happy mom bent, dan heb je happy kids!

Allereerst geef ik je vijf georganiseerde geheimpjes die elke moeder moet weten.

1. Dingen opschrijven.

Lig jij ’s nachts ook te bedenken wat je allemaal nog moet doen en hoe je dit voor elkaar gaat krijgen. Niet vergeten de papierbak buiten te zetten, de bibliotheekboeken terug brengen en postzegels niet vergeten. Het zijn van die niet dagelijkse klusjes die je snel vergeet. Ze blijven maar in je hoofd zitten. Schrijf het op! Zodra je iets op papier hebt gezet, kan je het loslaten. Je zult merken als je pen en papier op tafel hebt liggen en alles opschrijft waar je aan denkt wat nog moet gebeuren, dat je meer rust in je hoofd krijgt. Schrijf echt alles op, van werk, afspraken tot boodschappen en andere klusjes. Het maakt niet uit of je een kalender, agenda of een notitieblokje gebruikt. Leg het op een plek in huis waar je de hele dag voorbij loopt. In de keuken, op tafel in de huiskamer, het maakt niet uit. Door alles op te schrijven gaat zich ook vanzelf een planning vormen. Als ik eerst dat doet dan kan ik ook gelijk dat erachteraan doen, want dan ben ik toch daar in de buurt. Op deze manier krijg je ook meer gedaan, want als het alleen in je hoofd zit, denk je de volgende avond in bed dat je misschien meer had kunnen doen. Je bent dingetjes vergeten en het schiet je ineens weer te binnen dat je dat ook nog had moeten doen. Op deze manier krijg je meer voor elkaar en je creëert rust in je hoofd.

2. Bereid de dag voor op de avond ervoor.

Wil je morgen gaan sporten? Zet alvast je sporttas en sportkleding en schoenen klaar. Dan ben je eerder geneigd echt te gaan sporten in plaats van excuses te zoeken om niet te gaan.  Wil je dat de ochtend soepel verloopt met jouw gezin? Zorg dat de tafel al gedekt is en de lunchpakketjes al gesmeerd zijn. Dit scheelt je ’s morgens heel veel tijd en gestress. Hang ook eventueel al de kleding klaar voor de kinderen en jezelf( ik ga ervan uit dat je partner het zelf doet!) Het scheelt zoveel tijd, frustratie en gestress in de ochtend als je je de avond ervoor al voorbereid. En minder kans om te laat op je werk aan te komen. Wil je boodschappen doen, zorg dat je boodschappenbriefje klaar ligt. Ga je op reis, zorg dat alle papieren klaarliggen..enz. Het kost je vaak maar een paar minuten in de avond, maar het scheelt je zoveel tijd in de ochtend.

3. Routine.

Niet echt het woord waar we op zitten te wachten, maar o zo waar. Als je dagelijkse routine hebt ingevoerd heb je houvast. Er kan altijd wel iets gebeuren waardoor je routine doorbroken wordt, maar als de routine er goed ingebakken zit herpak je jezelf snel. Routine helpt je echt verder. je doet dingen makkelijker, sneller en je hoeft er minder bij stil te staan. Begin met routine te brengen in je dagelijkse huishoudelijke taken. Gelijk de afwas doen na het eten of de vaatwasser inruimen. Plan een vast dag in de week voor je boodschappen, tevens ook beter voor je budget. Doe op een vaste dag bijvoorbeeld de bedden verschonen. Later zal ik nog eens terug komen op hoe je het beste je week in kan plannen en huishouden op de rit kan houden. Door deze dagelijkse routine heb je alles goed verdeeld, hou je alles goed bij en voorkom je hele drukke dagen. Bekijk ook samen met je kinderen en partner hoe taken verdeeld kunnen worden. Je hoeft echt niet alles alleen te doen.

4. Opruimen.

Weet je wat organiseren nog makkelijker maakt? Minder hebben om te organiseren. Nu is dit voor mij echt een lastige en kan me hier vaak niet aan houden. Ik ben een echte verzamelaar en kan slecht dingen weggooien of wegdoen. Als ik dan eens een bui hebt en rigoureus aan de gang gaat, dan doe ik inderdaad dingen weg die ik een jaar niet aan hebt geraakt. Een paar weken later blijkt dat ik dat ding nodig hebt en baal er dan dus van dat ik het niet meer heb. Maar toch is het beter om minder in huis te hebben. Hier ligt dus voor mij nog een uitdaging. Dus klim in je kledingkast en breng items die je niet meer draagt naar de kringloop. Koop opbergboxen en ruim je zolder op. Overzicht en een opgeruimd huis geeft lucht. Probeer ook kwalitatief te denken. Beter één goed item dan meerdere van goedkopere en slechte kwaliteit. Als je al een druk leven hebt zit je niet te wachten om dagelijkse nutteloze spullen in je handen te hebben. Dus iets niet nodig? Weg ermee!

5. Beheer je financiën.

Je zult merken als je de vorige vier geheimpjes volgt dat je geld over gaat houden. Als je met een boodschappenbriefje je boodschappen gaat doen, neem je niet teveel onverwachte aankopen mee naar huis. Je vergeet minder snel een ingrediënt waardoor je weer terug moet naar de winkel en vervolgens weer met meer thuis komt dan nodig is. Je plant het koken in zodat je niet in alle haast weer naar de snackbar hoeft, dit scheelt enorm veel geld. Lunch meenemen scheelt veel geld, omdat je het niet buiten de deur hoeft te kopen. Dit zijn motiverende redenen om serieus met de vorige tips aan de slag te gaan.  Zorg dat je je budget op orde hebt, weet wat je te besteden hebt. Zorg ook dat je je administratie bijhoud en opbergt. Dit voorkomt ook veel stress, aanmaningen en rommel in huis.

Het zal niet allemaal in één keer lukken om het roer om te gooien en het ritme te vinden. En er zullen ook periodes zijn dat het even niet lukt. Ik ben ook geen super mama, ben ook wel eens de routine kwijt en moet mezelf herpakken. Maar je zult zien dat het zeker werkt om ervoor te zorgen dat je minder stress hebt als je deze tips toepast in jouw dagelijks leven. En bedenk wel, je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Bespreek met je partner wat hij voor jou kan betekenen om jullie gezin samen draaiende te houden. Heb je geen partner bespreek dit met buurvrouwen, vriendinnen of je moeder of zus/broer. Ik dacht ook dat ik alles alleen moest doen, maar had gelukkig ook lieve mensen om me heen die me hielpen. We hielpen elkaar en dat geeft echt een fijn gevoel.

Dus zet je schouders eronder en krijg de controle terug in jouw leven.

Je kan het!

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *