15 Praktische budgettips

Het verschrikkelijke B-woord budgetteren. Helaas heeft budgetteren nog steeds een negatieve lading bij veel mensen, maar eigenlijk is het niets meer dan een plan maken voor jouw geld. Budgetteren betekent dat je doelgericht jouw geld gaat besteden, indelen eigenlijk, voor de rest van de maand. Vaak denken mensen dat ze als ze gaan budgetteren niets meer kunnen of zij zijn bang wat ze tegen komen op het moment dat ze gaan budgetteren.

Niet budgetteren is eigenlijk je kop in het zand steken. Als je er niet naar kijkt dan is het er niet. Zo kom je alleen maar in de financiële problemen in plaats van dat je ervoor zorgt dat je jouw financiën op orde houd.

Sterker nog, met een budget kun jij weer de dingen gaan doen die jij leuk vind, want daar ga jij geld voor reserveren. Dat is budgetteren.

Een budget beperkt niet jouw vrijheid, maar het geeft jou juist vrijheid! Het gaat er eigenlijk om dat je bewust jouw geld een doel gaat geven.

 

Hoe kan budgetteren jou helpen?

Een budget geeft jou een duidelijk beeld van waar jouw geld elke maand naar toe gaat en je maakt een actieplan, zodat jij kan bepalen waar het naartoe gaat. Jij houdt de touwtjes in handen.

Door budgetteren kun je jouw doelen bereiken. Het maakt niet uit wat jouw doel is. Of dat nou schulden aflossen is, sparen voor jouw pensioen, of een spaarpotje wilt opbouwen voor onverwachte uitgaven dat maakt niet uit.

Op het moment dat je het plannen van jouw eigen budget hebt gedaan, kun je zelfs meer mogelijkheden vinden om geld aan uit te geven. Op het moment dat je geld reserveert voor iets voor jezelf kun je dat ook zonder schuldgevoel gaan uitgeven. Veel mensen hebben zelfs nadat zij zijn begonnen met budgetteren extra geld overgehouden in plaats van dat zij voorheen tekort kwamen. Hoe geweldig is dat?

15 Praktische budgettips.

Ben je er klaar voor? Hier komen ze!

1. Budgetteer naar €0,- voordat de nieuwe maand begint.

Dit betekent dat je, voordat de nieuwe maand begint, een plan gaat maken voor elke euro die binnenkomt op jouw bankrekening. Je begint met €0,- en je verdeelt al jouw inkomsten van die maand over de komende maand. Aan het einde van de maand staat jouw bankrekening weer op €0,- Zo heb je voor elke euro een bestemming gemaakt. Dit betekent niet dat je elke euro ook uit moet geven hè ;-)

2. Doe het budgetteren samen.

Als je getrouwd bent of samenwoont dan is het belangrijk om samen te gaan zitten en jullie neuzen dezelfde kant op te krijgen als het over geld gaat. Het maakt niet uit hoe jullie het geld gaan verdelen, als jullie het maar samen eens zijn. beter in het begin even ruzie erover dan later door misverstanden of verschil van mening uit elkaar gaan. Dat is het niet waard.

Ben je single dan is het goed om het er eens met een vriend of vriendin over te hebben. Vraag of zij jou kunnen helpen en steunen bij het bereiken van jouw doelen.

3. Elke maand is verschillend.

De ene maand moet je schoolspullen voor jouw kind(eren) kopen, de andere maand is de APK van de auto aan de beurt en in december( ja elk jaar weer) is het kerst. Je zult voor het hele jaar een begroting moeten maken om deze kosten te dekken. Je weet dat de kinderen in september weer naar school gaan en dat dit kosten met zich meebrengt. Wees hierop voorbereid.

Laat je niet verrassen en zorg dat je voor elke gelegenheid maandelijks een bedrag reserveert. Zo kun je het hele jaar sparen voor kerst, verjaardagen, school, vakantie of auto. Elke maand een vast bedrag apart leggen zodat je niet verrast zult worden.

Maak aparte spaarrekeningen hiervoor of gebruik het cash enveloppen systeem hiervoor.

4. Start eerst met de belangrijke categorieën.

Je gaat eerst de vaste lasten zoals de huur of hypotheek, de energie, ziektekostenverzekering, verzekeringen en dergelijk die je elke maand moet betalen eerst inplannen. Deze bedragen komen elke maand terug en zijn vaak hetzelfde.

Daarna ga je kijken wat er overblijft en daar ga je dan vervolgens een volgorde in maken van belangrijkheid. De boodschappen en de spaarpotjes en daarna pas de luxe dingen zoals kleding, uit eten en dergelijke (als daar budget voor is).

5. Los schulden af.

Als je schulden hebt is het een van de belangrijkste uitgaven die je in gaat plannen en dat is aflossen. Door de sneeuwbalmethode te gebruiken zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk de schulden hebt afgelost. De sneeuwbalmethode staat ook beschreven in het online programma Boost Your Budget.

Val echt aan op je schulden, hier wil je zo snel mogelijk vanaf, dus in plaats van dat je geld reserveert voor bijvoorbeeld kleding  of andere dingen die je niet echt nodig hebt ga je eerst de schulden tot jouw prioriteit maken.

6. Wees niet bang om te korten op jouw budget.

Zet je schrap!

Het is misschien wel tijd om te gaan bezuinigen. Als je van een krap budget moet gaan leven is het handig om wat bezuinigingen in te zetten. Is misschien niet altijd leuk, maar het wel goed voor later. Dan heb je er weer profijt van moet je maar denken.

Ga minderen op de luxe, onnodige dingen zoals uit eten, kleding, sport, kabeltelevisie of netflix. Ga naar een goedkopere supermarkt en zeg wat vaker nee.

Je kunt later als je wat meer ruimte krijgt in jouw budget deze dingen weer toevoegen aan jouw budget.