12 maanden Spaar Challenge

Het nieuwe jaar is begonnen en veel van jullie gaan beginnen budgetteren. Vanaf nu kunnen jullie mijn budgetteer ervaringen zien op social media. Ik zal mijn ervaringen delen met jullie zodat jullie ook zo snel mogelijk het geheim van budgetteren ontdekken.

Een onderdeel van budgetteren is sparen. Je kunt op een aantal manieren zorgen dat je geld opzij zet of overhoud om te sparen. Het maakt in feite niet uit welke manier je gebruikt, als je maar een manier gebruikt. Als je met de contant enveloppen aan de slag gaat zul je merken dat je er anders mee omgaat. Je word fanatieker als je jouw geld een bestemming geeft. Je probeert met de contant enveloppen geld over te houden in plaats van alles uit te geven. Je reserveert een bepaald bedrag ergens voor en als je aan het einde van de maand dus wat over hebt kun je dit makkelijk apart leggen. Je kunt het op de spaarrekening zetten of in een aparte envelop waarmee je voor een doel spaart.

Om op een bepaalde basis te gaan sparen zal je wel een vaste manier van sparen moeten kiezen. Sterker nog, je zal er een dagelijkse gewoonte van moeten gaan maken om je er bewust van te zijn en dat je niet vergeet geld apart te zetten om te sparen. En dit gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Hier moet je als het ware inkomen.

Ik was de afgelopen jaren van mening dat ik niets kon sparen. Ik was er van overtuigt dat ik net aan rond kon komen. Dat is nog steeds wel zo, ik heb het nog steeds niet breed, maar ik kan wel sparen. En dat komt puur omdat ik bewust met mijn geld omga. En kies hoeveel ik uitgeef en hoeveel ik opzij zet voor andere uitgaven.

Als er weinig is om opzij te zetten om te sparen dan word de drang om meer te bezuinigen op andere categorieën, om meer geld te verdienen of beide wel groter.

Geloof me dat werkt aanstekelijk. Dat is voor mij dus ook de grootste reden die ik iedereen kan geven als het gaat over waarom je zou gaan beginnen met budgetteren met het contant enveloppen systeem.

In het begin is het moeilijk, omdat je waarschijnlijk maar een klein bedrag kunt missen elke maand. Als je bijvoorbeeld €15,- in je portemonnee over hebt dan lijkt het de moeite niet om die apart te leggen om te sparen. En daar begint het dus juist wel, want elke maand een klein bedrag loopt na een jaar op tot een leuk bedrag. Denk vooruit zou ik zeggen. Buiten dat word je zo fanatiek dat je waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd meer kan sparen en dan word het helemaal leuk.

Het is soms accepteren wat je hebt en de uitdaging vinden om te ontdekken waar je nog geld vandaan kunt halen waar je niet wist dat je het daar had.

Een manier waarmee je sparen leuk kunt maken en er de uitdaging van in kan zien wanneer je op een krap budget leeft is met de 12 maanden Spaar Challenge.

De Challenge ga ik dit jaar aan en jij kunt mee doen. En weet je lukt het even niet dan pak je later de draad weer op. Geen man overboord hoor. Heb je een mindere maand dan kun je nu eenmaal minder sparen. Accepteer het en pak het de volgende maand weer op.

De Challenge houd me gemotiveerd en door er regelmaat in te brengen word het een gewoonte.

Dit jaar ga ik er geen saai spaarplan van maken. Elke maand ga ik het anders beetpakken. Het mooie ervan is dat je niet elke maand hetzelfde spaart en als de ene maand te moeilijk is kun je een makkelijkere maand pakken. Jij hebt de regie en jij maakt uit hoe je het aanpakt de komende maand. Dat is het mooie ervan. Wees zeker niet te streng voor jezelf, maar zorg wel dat je mooie doelen hebt om voor te sparen. Dit werkt ook motiverend natuurlijk.

Dus ben jij klaar om van dit jaar een spaarjaar te maken?

Elke euro telt en jij telt ze straks bij elkaar op!

Challenge 1   Januari

In december hebben we weer aardig wat geld uitgegeven aan eten. Dus in januari gaan we hier op besparen, zodat we weer even in gareel komen wat dat betreft.

Alle lunches worden thuis bereid.

Dat betekent geen lunches onderweg kopen, maar thuis klaarmaken en meenemen naar school en werk.

Het klinkt makkelijk en dat is het ook. Tenminste als je die knop om kunt draaien. Voor sommige mensen zal het een flinke uitdaging zijn, dus voor die mensen zou ik zeggen…. veel succes!

Om het jou makkelijker te maken bedenk maar eens hoeveel je kunt uitsparen als je dit een maand doet. En misschien nog wel langer dan een maand. Het scheelt echt enorm veel geld als je zelf jouw eten klaarmaakt. daarbij is het natuurlijk wel zo dat het dan ook nog scheelt wat je voor boodschappen haalt. Hou je de aanbiedingen in de gaten en gooi je niet allerlei lekkere dingen in je boodschappenwagentje. Dan kun je echt aan het eind van maand zeggen dat je verschil hebt gemaakt.

Voorbeeld:

Als ik in de kantine een broodje koop dan kost dat € 3,50 per broodje.

Haal ik een half brood € 1,04 , beleg € 1,38, dan ben ik voor twee dagen € 2,42 kwijt.

In twee dagen spaar ik dus al €4,58 uit! Dat is €45,80 in de maand.

Een blikje cola light €1,50 per stuk. In de supermarkt 6 flesjes voor €1,99.  Na een maand spaar ik al €23,37 uit.

In totaal ben ik voor de lunch al € 69,17 minder kwijt als ik het dus zelf klaarmaak.

Zie je hoe makkelijk het kan zijn. Als je full time werkt dan is dat €69,17 in de maand. En dan heb ik het over 1 persoon. Stel je voor dat je dit voor het hele gezin laat werken wat het jullie dan zou kunnen opleveren per maand.

Dan heb je verder nog niets gedaan en dan heb je dit al in the pocket.

En natuurlijk zijn het lekkere broodjes, met zalm, tonijn of eiersalade. Maar waarom zou ik elke dag zo luxe eten als je het met minder geld zo kunt doen. Het scheelt mij teveel om zomaar elke dag een broodje te pakken in de kantine. Het is wel veel makkelijker, maar als ik mijn ontbijt klaarmaak dan smeer ik gelijk mijn brood en dan hup in mijn tas. En dan heb ik het alleen nog maar over lunch.

Een paar tips om deze maand wat makkelijker door te komen:

  • Let op de aanbiedingen als het gaat om brood, crackers en beleg(zowel vleeswaren als pindakaas en dergelijke). Koop dan wat extra en leg brood en beleg in de vriezer.
  • Ook voor het ontbijt kun je opletten of de granen, yoghurt en dergelijke in de aanbieding zijn.
  • Dit geld ook voor de tussendoortjes. Mueslirepen, koeken, chocolade en frisdrank. Kijk eens wat je bespaart als je niet meer bij het tankstation iets mee hoeft te nemen. Lust je bijvoorbeeld graag een mars of snicker tussendoor koop dan een pak in de supermarkt. Deze producten zijn heel duur als je ze apart koopt. omdat het om een relatief klein bedrag gaat hebben we het vaak niet door wat het uiteindelijk aan het einde van maand gekost heeft al die repen.
  • Neem er even de tijd voor en bedenk je dat je het even in moet plannen om deze verandering door te zetten. je zult ’s morgens tijd nodig hebben om het klaar te maken of je kunt het de avond ervoor doen.
  • Gaat het een keer mis, lukt het even niet? Wees dan niet getreurd en pak het de volgende dag weer op. Het heeft geen zin om hierbij stil te blijven staan, maar kijk vooruit.

Ik wens jullie veel succes en ik ben heel erg benieuwd hoeveel jullie de eerste maand kunnen sparen.

Maak alvast een mooi doel om voor te sparen. Dat motiveert je om er nog meer voor te gaan.

SUCCES!