10 domste dingen waar we geld aan verspillen.

Er zijn een hoop dingen waar we niet bij stil staan, maar waar we wel veel geld mee verspillen. Het is soms echt zonde als je beseft hoeveel je kunt besparen als je je hier bewust van bent. Nu moet ik zeggen dat ik ook wel schuldig ben aan een aantal punten en het is ook lastig om voor al deze dingen niet meer in de verleiding te komen. Welke punten zijn voor jou herkenbaar en zou je nu nog kunnen veranderen? Zeker als je nu bewust je budgetplan aan het maken bent, is het handig om te weten waar geld zit wat je eigenlijk niet uit hoeft te geven. Kijk maar eens wat je onbewust uitgeeft aan domme dingen.

Fastfood

Het is snel, scheelt tijd, je hoeft niet te koken en bent snel klaar met de afwas. Er zijn ook nog steeds mensen die niet kunnen koken. Geloof mij, een basis kookcursus verdient zijn geld snel terug. Of vraag iemand in je omgeving of die jou wilt leren koken. Buiten dat het een hoop geld scheelt ziet je eten er beter uit, is het gezonder en ga je jezelf beter en energieker voelen. Een win-win situatie dus.

Merk producten

Ik wil alleen Calvé pindakaas. Ja, ik zit ook echt wel aan een paar merken vast. Maar bij veel producten is het echt onzin om het dure merk te kopen. Veel producten worden van diverse merken in dezelfde fabriek gemaakt. De muesli bijvoorbeeld van het dure merk is hetzelfde als die van het huismerk. Je houd echt een hoop centen in je zak als je minder merken koopt. Probeer ze gewoon en als je van sommige producten het toch niet lekker vind dan koop je daarvan het dure merk. Maar je zult zien dat er wel producten zijn waarvan je zegt dat ze van het goedkope (huis)merk net zo lekker zijn. Het is een kwestie van proberen.

Kabel

Heb je enig idee hoeveel kabelmaatschappijen verdienen aan jou? Het is een stap waar je niet snel aan denkt, maar denk er maar eens over na. Doe de kabel de deur uit. Als je apart internet en bijvoorbeeld Netflix aanschaft, ben je ongeveer de helft kwijt aan maandelijkse kosten dan wanneer je een pakket bij de kabelmaatschappij neemt met tv en internet. Ik zit er echt over te denken om de kabel  te stoppen, ik neem het merendeel op om vervolgens de reclame door te spoelen en in één keer door te kunnen kijken. Nieuws kun je op de laptop/computer kijken en Netflix heeft goede series.  Het scheelt al gauw twintig euro per maand en dat is toch de moeite.

App aankopen.

Het zijn vaak geen hoge kosten, maar wel zinloze uitgaven. En ook kleine uitgaven kunnen bij elkaar opgeteld hoog oplopen. Er wordt echt veel geld uitgegeven aan apps. Leg je telefoon een poosje weg en je hebt weer nieuwe levens, zonde om ze te kopen. Kan je dat geduld opbrengen?

Ongebruikte sportschoollidmaatschap

In januari hebben veel mensen goede voornemens en hollen ze allemaal super gemotiveerd naar de sportschool en nemen een jaarabonnement. Ga je vervolgens in maart kijken dan is de sportschool bijna leeg. Weinig mensen houden dit ook daadwerkelijk een jaar vol, maar de sportschool int elke maand een bedrag van jouw rekening. De meeste mensen weten dit wel, maar je voelt niet dat je iedere maand betaalt voor iets waar je niets mee doet. Weggegooid geld dus. Bedenk dus goed als je een voornemen hebt of je je er consequent mee bezig gaat houden voordat je een abonnement afsluit.

Loterijen

De loterijen beloven jou gouden bergen en heel veel mensen trappen hier in. Natuurlijk zijn er mensen die prijzen winnen, maar de meeste betalen hun hele leven en zien hier niets van terug. De kans is zo klein dat je iets wint, dat je je kunt afvragen of dat het geld waard is. Ze zeggen wel eens dat je meer kans op een ongeluk hebt dan dat je de loterij wint. Tel alles wat je per jaar uitgeeft aan loterijen op en besteed dit bedrag aan je zelf, dat is een veel beter doel.

Uitgebreide garanties

Langere garanties en verzekeringen op nieuw aangeschafte producten zoals een fiets of telefoon zijn echte winstpakkers voor de bedrijven. Het kost jou extra geld en je krijgt er vaak niets voor terug, bedenk of het echt nut heeft voor jou om die extra verzekering af te sluiten.

Boeken

Hoeveel geld ik wel niet hebt uitgegeven aan nieuwe boeken. Heel veel. Ik wilde ze ook nieuw. Stom? Ja, natuurlijk. Boeken kosten al gauw twintig euro, je leest ze één keer en daarna staan ze in de boekenkast te verstoffen. Wegdoen doe je dan weer niet zo snel, want ze hebben geld gekost. Boeken moet je delen met je moeder, buurvrouw en vriendinnen. En je haalt ze bij de bibliotheek of de kringloopwinkel. Of kijk of er bij jou in de buurt een minibieb is. Of zet zelf een minibieb in je voortuin. Mensen lenen er een boek en zetten er één voor in de plaats terug. Een gratis bieb zeg maar. En zo kan je met de hele buurt van elkaars boeken genieten. Nu nog verzinnen wat je met de ruimte in je boekenkast gaat doen.

Goedkope kleding

Te gek al die goedkope kleding, een hele tas vol voor een paar tientjes. Het lijkt een goede aankoop, maar is het vaak niet. Je kunt zeker wel mazzel hebben, maar in veel gevallen is het ook een miskoop. Neem de afweging of je meerdere kledingstukken wilt hebben en er niet zo lang mee willen doen of dat je minder kleding koopt van betere kwaliteit. Kijk eens in je kledingkast hoeveel kleding je hebt hangen die je niet meer draagt. Je kunt beter een paar goede aankopen doen en er langer plezier van hebben van al snel de goedkopere weg moeten gooien.

Stuntwinkels

Het is alsof je als een klein kind in een snoepwinkel staat. De winkels van bijvoorbeeld Xenos en Action. Ze hebben zoveel leuke dingen, je bent geneigd om je boodschappenkar helemaal vol te gooien, het kost immers bijna niets. Fout! Ben je eenmaal bij de kassa, dan is het opgeteld al weer een heel bedrag. En heb je het allemaal wel echt nodig? Vaak niet. Nu moet ik bekennen dat het soms echt heerlijk is om in zo’n winkel te struinen en gewoon dat hebbedingetje mee te nemen, maar daarom ga ik er dus niet vaak naartoe. Ben je er eenmaal, dan ben je de klos. Ik ga de winkels ook niet afkraken, want ze zijn niet duur en ze hebben leuke dingen. Maar probeer niet te vaak in de verleiding te komen en sla de winkel gewoon eens over.

Dit zijn een aantal dingen waar je eens over na kunt denken. Waar kun jij minder geld aan verliezen? Heb je nog meer ideeën waar je beter geen geld aan uit kunt geven? Zet ze neer in een reactie.

Succes!

 

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *